Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dopiero teraz znalazłem czas zeby ponownie odpalić mostek tda. Silny brum ustał, jest brum ale taki sredni, niezalezny od położenia przełącznika phase. Wiadomo jak włacze filtr to brum ustaje :] Wystepuje tylko gdy jest wzmacniacz puszczony pełnym pasmem, czyli możliwe że żródło mp3 jest winne i lipny kabelek łączący? :lol:

No i kolejna sprawa. Auto on i of, jak to działa? Po jakim czasie przekaźnik zostaje odłączony?
    No i mam stuki jak włączam wzmacniacz do sieci i jak wyłączam to też czasem jest. A powinoo go nie być??

Skomentuj

Jesli brum zmniejsza sie przy zalaczeniu filtra to znaczy ze jest od strony zrodla. Sprawdz co slychac przy zwartym wejsciu lub nie podlaczonym i w skrajnych pozycjach volume.

Autooff wylacza wzmacniacz po 4minutach pod warunkiem ze funkcja jest wlaczona i nie ma sygnalu, ten brum moze byc wykrywany jako sygnal wiec uklad nie bedzie Ci sie wylaczal.

Mniejsze a czasem wieksze stukniecia przy wlaczaniu/wylaczaniu niestety wystepuja a duzo zalezy od samych kostek TDA ktora pierwsza sie wlaczy na co nie mamy wplywu.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        Mniejsze a czasem wieksze stukniecia przy wlaczaniu/wylaczaniu niestety wystepuja a duzo zalezy od samych kostek TDA ktora pierwsza sie wlaczy na co nie mamy wplywu.
        no wlasnie to zauwazylem juz jakis czas temu. raz jest stuk a raz go niema
        da rade moze jakos rozdzielic im funkcje STBY/MUTE? moze jednej kostce dac inne wartosci i opoznic jej zalczanie w stosunku do pierwszej?

Skomentuj

funkcje stby i mute sa rozdzielone i tu raczej chodzi o ich polaczenie i zadbanie o odpowiednia sekwencje startowa i koncowa. Uklad jest juz nierozwojowy i szkoda mi czasu nad nim siedziec, podobnie jest z prostym ukladem na pojedynczym TDA i nowa wersja ma juz poprawione wyciszanie. Nowej wersji mostka na TDA jeszcze dlugo nie bedzie choc jest w planach.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            Nowej wersji mostka na TDA jeszcze dlugo nie bedzie choc jest w planach.
            no przydaloby sie to poprawic ale bo ja wiem czy to takie oplacalne? :???:
            przeciez za niewiele wieksze pieniadze mozna miec cos lepszego...
            ale z drugiej strony nic prostrzego od TDA chyba nie bedzie

Skomentuj

No i wlasnie dlatego nie bardzo mi sie chce robic nowa plytke do mostka TDA a do suba mam nowe moduly na koncowkach n-mosfet. Na razie nowej plytki doczekal sie pojedynczy TDA jako najtansza opcja wzmacniacza do subwofera.

Skomentuj

Witam, ma ktoś może na zbyciu płytkę pod mostek? Próbuje zrobić ją termotransferem i jakoś nie chce wyjść tak jak powinno :/

Skomentuj

mam jedna wolna ale wlaczylo mi sie dopasowanie do marginesow na drukarce wiec plytka jest o pare % mniejsza
                  oddam za free

Skomentuj

Poskładałem w końcu swój mostek TDA. Z racji tego ze to mój pierwszy układ pominąłem elementy dotyczące auto włączania oraz limitera mocy. Po podłączeniu transformatora oraz źródła dźwięku i głośnika układ nie działa. Żadnej reakcji na przełączniki czy potencjometry. Od czego zacząć sprawdzać co jest nie tak?

Skomentuj

sprawdz napiecia na kondesatorach badz na mostku jak masz napiecie na jednym badz na drugim idziesz dalej sprawdzasz czy na nogach podajrze miedzy 13 a 15 i miedzy 7 i 8 masz napiecie 33V :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Songokan
                        ..pominąłem elementy dotyczące auto włączania..
                        Skoro wywaliles uklad odpowiedzialny za wlaczenie koncowki to ci sie dziwisz ze sie nie wlacza?

Skomentuj

Myślałem że to tylko opcja. Zresztą pisałem na PW i dostalem odpowidź że nie muszę ich montowac. Czyli muszę wlutować wszytskie elementy żeby to zaczeło działać? Mierzyłem napiecia na kond. 4700uF = 38V a na nóżkach 8-7 i 13-15 = 75V zdecydowanie za duzo

Skomentuj

napiecie dobre masz to jest zsumowanie 2x33v czyli ok 75V

Skomentuj

Poskładałem w końcu swój mostek TDA. Z racji tego ze to mój pierwszy układ pominąłem elementy dotyczące auto włączania oraz limitera mocy. Po podłączeniu transformatora oraz źródła dźwięku i głośnika układ nie działa. Żadnej reakcji na przełączniki czy potencjometry. Od czego zacząć sprawdzać co jest nie tak?
                              Bo układ jest w stanie stand-by...
                              Zawsze możesz zobaczyć do noty katalogowej i dodać te 2 kondensatory i dwa rezystory bodajże 10k i 22k i to połączyć do pulsa zasilania.... będziesz miał na stałe włączone...
                              Jeśli pracują w mostku to nie zapomnij połączyć z sobą wyprowadzeń mute i stand-by...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pietras032
                                Zawsze możesz zobaczyć do noty katalogowej i dodać te 2 kondensatory i dwa rezystory dobajże 10k i 22k i to połączyć do pulsa zasilania.... będziesz miał na stałe włączone...
                                A możesz to wytłumaczyć jakoś "łopatologicznie"?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pietras032
                                  Zawsze możesz zobaczyć do noty katalogowej i dodać te 2 kondensatory i dwa rezystory dobajże 10k i 22k i to połączyć do pulsa zasilania.... będziesz miał na stałe włączone...
                                  A możesz to wytłumaczyć jakoś "łopatologicznie"?
                                  a więc tak... łączysz z sobą pin 9 pierwszego układu z drugim... z tego kondensator 10uf do masy i rezystor 22k do plusa zasilania... to samo robisz z pinem 10 tylko rezystor 10k :smile:

[ Dodano: 2009-06-19, 22:00 ]
                                  Zamieszczone przez Pawel S.
                                  czy testowal ktos moze obciazenie mostka TDA tylko 4Ω ?
                                  bo tak sie sklada ze mam na zbyciu trafo ok 2x20VAC i ARN226 4Ω
                                  myslalem zeby z tego zlozyc suba aktywnego. jako ze napiecia zasilania niskie to aby w pelni wysterowac ARNa myslalem o mostku. wytrzyma? czy nikt tego nie testowal?
                                  Tak ja testowałem przy trafie 2x 24v zmiennego obciążam 4ohm i tak pracuje mi już 3 lata do tego transformator ma 500W tda się mocno grzeją ale jakoś się nic temu nie dzieje :smile: choć tak na prawdę to radiator jest mały jak na 2 x tda :lol: nigdy nie mierzyłem ile przy tm wychodzi mocy ale mam JBL 800W (sinus 200W) i przy większych głośnościach głośnik zaczyna "bić o siebie" i trochę nie miło pachnie :razz:

Skomentuj

Myślałem że to tylko opcja. Zresztą pisałem na PW i dostalem odpowidź że nie muszę ich montowac.
                                    Ja juz Ci napisalem cala litanie na maila i jak nic z tego nie zrozumiales to szkoda mojego czasu. Skoro uwazasz ze jestes elektronikiem i potrafisz sam odlaczyc uklad autowlaczenia to powodzenia.
                                    Opcja to jest drogie trafo czuwania i przekaznik bez ktorych uklad i tak dziala z systemem autowlaczenia. Jesli nei zamontuejsz TL062 to nie bedziesz mial autowlaczenia ale i wzmacniacz sie nie wlaczy (konieczne dodatkowe przerobki). Nie znam nikogo kto chcialby zaoszczedzic 50gr za ten scalak pozbawiajac sie niezbednej funkcji ktora jest autowlaczenie.

Skomentuj

Po pierwsze kto powiedział, że jestem elektronikiem? Ja pisałem, że jest to mój pierwszy układ. Przed złożeniem wzmacniacza pytałem Pawła S. czy mogę nie montować elementów dotyczących auto włączania - odpowiedział, że tak. Dla pewności napisałem jeszcze do Ciebie odpowiedziałeś: cytuję: "Tak. Jesli wiesz ktore to sa elementy to mozesz ich nie montowac. Nie wiele na tym oszczedzisz a ta funkcja jest bardzo przydatna. Uklad jest tak zaprojektowany ze nawet bez trafa czuwania i przekaznika bedzie realizowal autowlaczenie."
                                      Tu nie chodzi o 50gr tylko o ilość elementów do zamontowania. Nie rozumiem po co się tak unosić. Ja tylko grzecznie pytam i przepraszam jeśli czymś Cię uraziłem.
                                      Zapytam jeszcze raz: Do poprawnego działania układu muszę zamontować wszystkie elementy dotyczące modułu auto włączania? Czy jak napisał Irek mogę tylko pominąć trafo czuwania i przekaźnik czy mogę sobie odpuścić cały zasilacz czuwania?

Skomentuj

Po pierwsze kto powiedział, że jestem elektronikiem? Ja pisałem, że jest to mój pierwszy układ. Przed złożeniem wzmacniacza pytałem Pawła S. czy mogę nie montować elementów dotyczących auto włączania - odpowiedział, że tak. Dla pewności napisałem jeszcze do Ciebie odpowiedziałeś: cytuję: "Tak. Jesli wiesz ktore to sa elementy to mozesz ich nie montowac. Nie wiele na tym oszczedzisz a ta funkcja jest bardzo przydatna. Uklad jest tak zaprojektowany ze nawet bez trafa czuwania i przekaznika bedzie realizowal autowlaczenie."
                                        Tu nie chodzi o 50gr tylko o ilość elementów do zamontowania. Nie rozumiem po co się tak unosić. Ja tylko grzecznie pytam i przepraszam jeśli czymś Cię uraziłem.
                                        Zapytam jeszcze raz: Do poprawnego działania układu muszę zamontować wszystkie elementy dotyczące modułu auto włączania? Czy jak napisał Irek mogę tylko pominąć trafo czuwania i przekaźnik czy mogę sobie odpuścić cały zasilacz czuwania?
                                        Nie nie musisz... napisałem Ci jak to zrobić
                                        http://www.st.com/stonline/products/...re/ds/1057.pdf
                                        tu masz note katalogową... zabacz na 13 stronę i tak zrób :wink:

Skomentuj

Przed złożeniem wzmacniacza pytałem Pawła S. czy mogę nie montować elementów dotyczących auto włączania - odpowiedział, że tak
                                          no niestety nie przestudiowalem dokladnie tego. mozna wywalic autowlaczanie ale trzeba zostawic pare elementow - jak to wyzej pisal Pietras032

Songokan, na nozce 9 i 10 TDA powinno pojawic sie napiecie.
                                          jak nie zamontowales wszystkich elementow od autowlaczania (tych na schemacie ideowym) to napiecie tam sie nie pojawi.

elementy r29 r33 i c16 c20 to podstawowa nota katalogowa producenta
                                          nie wiem dokladnie do czego sa diody ale napewno sa konieczne do szybkiego wylaczania (polaczone z zasilaczem jeszcze przed mostkiem)

no i do tego trzeba jeszcze doprowadzic napiecie wiec zamontowalbym r22 r26 i r37 i wtedy mozesz mierzyc tam napiecie czy sie pojawilo.

proponuje sie pobawic

Skomentuj

Czaruję...
                                          X