Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No to zapytam jeszcze o:

Diody zenera, czy mogą mieć 0.4W mocy czy muszą być inne. I kondensatory:

100pF/50V czy to mają być ceramiczne np. te:
    http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/706...zny+100pf.html

47nF/63V to np:
    http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/490...+mkt+47nf.html

100nF/63V to np:
    http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/490...f63v+r5mm.html

Skomentuj

rodger83, jak masz zamiar kupowac czesci w tym sklepie to sobie odpusc... taniej wyjdzie kupic nowy panel z allegro...
      co innego jak masz kolegow elektronikow-hobbystow lub kupisz np na allegro

Zamieszczone przez rodger83
      47nF/63V
      gdzie ty masz taki kond w spisie?
      ale co do typu to jest OK

Skomentuj

Pawel S., chyba nie tak drogo jest - cena za 10 sztuk...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          rodger83 napisał/a
          47nF/63V
          gdzie ty masz taki kond w spisie?
          ale co do typu to jest OK
          No właśnie jest sprawdź w tabelce oznaczenie na schemacie C15.

A ten sklep to podałem tak dla przykładu czy to o takie konkretnie elementy chodzi, pewnie kupie na giełdzie, bo to co za przesyłke dam to mi zam przejazd wyjdzie. No właśnie Tasior nie tak drogo zważywszy że cena za 10 szt. A nie tak jak w TME gdzie trzeba od razu po 25-100szt. brać i wychodzi to wszystko dość drogo.

Skomentuj

Zamieszczone przez rodger83
            No właśnie jest sprawdź w tabelce oznaczenie na schemacie C15.
            aaa - ty chcesz robic na pojedynczym TDA? ja myslalem ze mostek...

jak za 10szt to cena faktycznie OK. ale i tak kupujac w takich sklepach byloby drogo. jak kupisz na gielgdzie to moze byc jeszcze oplacalne...
            no i jednak proponowalbym mostek. przynajmniej dla tych kilku bajerow

Skomentuj

Witam, mam pytanie czy płytki udostępnione w tym temacie nadaj się bezpośrednio do termotransferu bo po powiększeniu do 100% wyglądają tak jakoś dziwnie.Pytam bo nie zaszkodzi wiedzieć a nie jestem pewien czy prezentowany tutaj układ jest w celach demonstracyjnych czy do sprzedaży przez publikującego.dzięki za odp.pzdr. White :smile:

Skomentuj

te co sa w PDF nadaja sie do druku. pamietaj tylko o wylaczeniu "dopasowania do marginesow"

Skomentuj

Tak oczywiście o tym pamiętam.Dzięki za błyskawiczną odpowiedz.

[ Dodano: 2009-08-01, 13:22 ]
                  Wybaczcie za moje laickie pytania ale jeżeli chodzi o akustykę to nabieram doświadczenia i jeszcze się uczę .Z elektroniką nie ma problemu ale zawsze znajdą się jakieś pytania a mam to do siebie że zawsze wole wiedzieć przed zabieraniem się do projektu.
                  Otóż chce wykonać mostek na TDA wg. Irka i chcę mieć go podłączonego pod sygnal z karty dźwiękowej z kompa 5.1 a jak wiecie tam już jest gniazdo Subwoofer które zapewne ma już jakieś określone pasmo.Czy jak podłącze ten wzmak pod to to będzie to działało w swoim zakresie jeżeli chodzi o suba?Bo w/w układ tak samo zresztą jak mostek jest przystosowany do tego aby odebrać sygnał z całego pasma a potem sobie dostosować do suba a ja mu wsadzę pasmo już obcięte więc jak to będzie pytam was bo się znacie.
                  Jeszcze jedno pytanie jak wybrać odpowiednie wejście do tego wzm. niskopoziomowe czy podajże wysoko czym się kierować jaka tutaj panuje zasada czy teoria.
                  Dziękuje za odpowiedzi. :smile:

Skomentuj

Jeśli podpinasz do suba sygnał z kompa to pod wejście niskopoziomowe. Pod wejście wysokopoziomowe podpinasz sygnał, który wychodzi ze wzmacniacza bezpośrednio na kolumny.
                    Spokojnie możesz podłączyć sygnał z "sub out", nic się nie stanie. Zawsze możesz zmienić ustawienia w oprogramowaniu karty, aby zakres sygnału do panelu był jak największy.

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie odnoście już samych elementów.W przypadku gdy jest napisane jakaś wartość i obok napis "opcja" którą granicę lepiej wybrać dolną czy górną?I co to jest za fototranzystor i po co on?

Skomentuj

jezeli jest napisane "opcja" to znaczy ze tych elementow nie musisz montowac
                        Zamieszczone przez white88
                        I co to jest za fototranzystor i po co on?
                        nie fototranzystor a fotorezystor
                        taki potencjometr sterowany swiatlem
                        pelni on role zabezpieczenia. a dokladnie limitera mocy.
                        jak na wyjsciu pojawi sie przester to zaczyna swiecic dioda. jak swieci dioda to pada swiatlo na fotorezystor (sa placzone razem koszulka termokurczliwa) i tym samym zmienia sie jego wartosc (nie wiem w ktora strone). a ze jest on zamontowany na wejsciu do wzmacniacza to tym samym zmniejsza sie poziom sygnalu wchodzacego do wzmacniacza i znika przester...

Skomentuj

Ok wiem co to jest i znam zasadę działania ale nie znałem jego zastosowania w tym projekcie.Dziękuję wytłumaczyles mi dokładnie.A co do nie montowania kilku elementów to jakie one mają wpływ na działanie układu.Bo jakieś muszą mieć skoro mogą a nie muszą być.Dzieki za wszelką pomoc.

Skomentuj

zener 15-30v
                            R10
                            LED
                            FOT1
                            to jest wlasnie limiter mocy. jak go nie zastosujesz to przy podaniu za mocnego sygnalu moze wystapic przester...

nie musisz tez montowac wejscia wysokopziomowego (spis czesci wg schematu ideowego)

zrezygnowac tez mozna z trafa czuwania.

Skomentuj

Witam. Panowie mam problem z mostkiem ;/. Po podłączeniu nie słychać żądnej reakcji. Żadnego trzasku w głośniku ani dźwięku. Wszystko wydaje się być dobrze złożone. Tda przykręcone i odizolowane od radiatora. Napięcie na kondensatorach w zasilaczu 38V, na nóżkach 13 i 15 w TDA też takie. Gdzie mogłem coś sknocić? Co sprawdzić? Pomocy :(

Skomentuj

montowales wszystko czy cos pominales?
                                wyglada na to ze "AUTOWLACZANIE" nie dziala :P

Skomentuj

Jak sprawdzić czy działa to autowłaczanie? Sprawdzić czy na nóżkach STBY i MUTE jest napięcie?

Napięcie na nóżkach 9 i 10 (STBY i MUTE) wynosi ~2V

Skomentuj

nie wiem ile tam powinno byc w aplikacji irka (nie mierzylem) ale w typowej aplikacji tam jest napiecie zasilania...
                                    montowales wszystkie czesci?

Skomentuj

sprawdz najpierw czy masz +-12v na zasilaniu opampow.

Skomentuj

Nie mam wszystkich elementów z autowłączania zamontowanych bo akurat ich nie miałem w domu, ale z tego co wyczytałem kilka postów wyżej nie jest to konieczne jeśli się zamontuje elementy R22,R26,D7,R37,R33,D4,R29,C20,C16. I tak zrobiłem. Sprawdziłem te elementy i wszystko zamontowane tak jak być powinno. Z zasilacza głównego wychodzi +-12V. Takie napięcie jest też na R22.

Skomentuj

no to zle wyczytales bo to tl062 wlacza koncowki mocy a wiec musza byc wokol niego wszystkie elementy. bez tego scalaka wystarcza R37,R33,D4,R29,C20,C16 plus zwora miedzy 7 a 8 nozka tl062.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X