Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jesli wzmacniacz jest kiepsko skompensowany krotko mowiac zle zaprojektowany to nawet najlepsze elementy mu nie pomoga. Wplyw jakosci rezystorow czy kondensatorow na charakterystyki pomiarowe jest znikomy. To audiofile twierdza ze slysza roznice bo nie potrafia nic udowodnic droga pomiarowa bo jedynym ich narzedziem pomiarowym jest bardzo zawodne ucho. To ze sa roznice to jest oczywiste tylko ze sa to tak marginalne sprawy ze szkoda o nich gadac. To ze ktos slyszy roznice w kablach sieciowych i potrafi w slepym tescie trafic 70-80% to nie znaczy ze wszyscy maja kupic sobie super kable sieciowe bo wiekszosc czyli 99,99% ludzi tej roznicy nie slyszy.

Oczywiste jest ze czym wyzszej klasy wzmacniacz tym powinien posiadac lepszej klasy elementy i tak zazwyczaj jest. Ale to nie znaczy ze wplyw tych elementow jest jakis ogromny.

No i co znaczy ze Black Gate ma lepsze parametry? Od czego? Sa ludzie co kupuja te elektrolity o pojemnosci 1uF zeby wlaczyc je w tor audio. To jes tidiotyczne bo najgorszy kondensator foliowy ma o rzad wielkosc lepsze parametry od najlepszego elektrolita. A pojemnosc 1uF to utnie akurat bas a potem bedzie opinia ze srednie tony sie poprawily ale pogorszyl sie bas. dla mnie to idiotyzm.

Moj uniamp stereo jest na rezystorach 1% w kluczowych miejscach i ma wejsciowy kondensator foliowy. Tranzystory to dobre BC546/556 a mocy oryginalne toshiby stworzone do pracy ze soba czyli 2sc5200/2sa1943 i 2sc4793/2sa1837, kondensatory w zasilaniu to niezawodne i dosc tanie jamicony.
    I powiem wam ze duzo wazniejszy jest uklad wzmacniacza a nawet prowadzenie sciezek na plytce niz wplyw jakosci zastosowanych elementow.

Skomentuj

Jeśli ktoś reflektuje to mam na sprzedaż swojego UNIampa:
      - z radiatorem
      - selektorem
      - i ew trafem
      Uruchomiony, sprawdzony, z gwarancją :)

Skomentuj

Ja byl bym zainteresowany :) jaka cena ? ;>

Skomentuj

bliższe info na gg lub PW :)

Skomentuj

witam

mam pytanko odnoscie UNIampa :) do Irka

ukarze się dokumentacja do niego czy nie ? ....... lubie samemu skladac elektronike i tak czekam od dluzszego czasu ......

nie zebym mial jakies pretensje lub cos w ten desen ...... poprostu chcialbym wiedziec czy bedzie dostepna dokumentacja czy UNIampy beda tylko jako juz zmontowane uklady

pzdr.

Skomentuj

a gdzie te fotki z czyms nowym takero ?

Skomentuj

chodziło o budę , ale powstaje nowa wersja UNIampa i obudowa właśnie na niego czeka :)

Skomentuj

takero to może na przedsmak pokaż tą budę jak możesz chętnie popatrzymy :)

Skomentuj

nie mam fot przy sobie - radiator na górze, boki, przód i tył z ceownika, bardzo industrialny charakter i audiofilski wygląd :)

Skomentuj

Fajnie się zapowiada, a co z tego wyszło to się okaże :) Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        nie mam fot przy sobie - radiator na górze, boki, przód i tył z ceownika, bardzo industrialny charakter i audiofilski wygląd :)
                        Jakieś "plany" budowy (obudowy) będą ? No i też chętnie bym zobaczył foty :]

Gi

Skomentuj

Najpierw będzie zdalne sterowanie , a potem dopiero dostosujemy budę do niego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            Najpierw będzie zdalne sterowanie , a potem dopiero dostosujemy budę do niego :)
                            :shock:

No to ładnie odpimpowany będzie ten uniamp

Gi

Skomentuj

a na czym bedzie opatra reg glosnosci?

Skomentuj

narazie jest potek z silnikiem tzw mobilny, ale możliwe że będzie cyfrowo :P

Skomentuj

Cyfrowo, tzn. cyfrowy potencjometr?

Bo, gdy wzmak będzie miał regulację dwoma micro switchami to już nie będzie miał tego charakterku, czyli fajnej gałki od potencjometru

Skomentuj

do cyfrowego zawsze mozna dac impulsator

Skomentuj

z tego co wiem to gałka tak czy inaczej ma być :)

Skomentuj

No to będzie full-wypas, tylko co za dużo, to nie zdrowo

Żeby w nim nie było więcej atmegów, niż elementów samych końcówek mocy :P

Skomentuj

Jaki tam odrazu full wypas? Zwylky potek sterowany cyfrowo, standard od ładny paru lat..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X