Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no bart210 gratuluję uporu w dązeniu do celu i cierpliwości :lol: kto by pomyślał,ze udało Ci sie zjarac R17 I R71.Mój Uni leży w szafie i czeka ....

Skomentuj

Na co czeka na nowego właściciela?
      Nie każdy potrafi coś zrobić od pierwszego razu :) wiec ja ci się bart210 nie dziwie, ze nie udało ci się go odpalić za pierwszym razem :)
      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
        no bart210 gratuluję uporu w dązeniu do celu i cierpliwości :lol: kto by pomyślał,ze udało Ci sie zjarac R17 I R71.
        Sam nie wiem jak to się stało. Ale przypuszczam, że potencjometr przypadkowo dotknął radiatora. Niestety tak ze mną jest, nie odpuszczę do końca. Jak coś wcześniej działało to musi działać.

Zamieszczone przez nik156
        Nie każdy potrafi coś zrobić od pierwszego razu :) wiec ja ci się bart210 nie dziwie, ze nie udało ci się go odpalić za pierwszym razem :)
        No i tu mnie zdenerwowałeś. Jakbyś czytał uważnie cały temat to zauważyłbyś, że byłem jedną z pierwszych osób, którym udało się odpalić Uniampa z zamówienia od Pawła. Prześledź tą stronę: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8...=asc&start=528
        Awarię miałem dopiero w listopadzie, kiedy to wracając z odsłuchów u n_omyzs'a uni lekko się w aucie poturbował. Tak jak napisałem wyżej, prawdopodobnie potencjometr albo kabel sygnałowy dotknął radiatora. KROPKA.

Skomentuj

:smile:
          Zamieszczone przez bart210
          Tak jak napisałem wyżej, prawdopodobnie potencjometr albo kabel sygnałowy dotknął radiatora
          Dlatego radiator nalezy umasic.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            Taka opcja jest przydatna w przypadku, gdy w obudowie z końcówką znajduje się jeszcze wzmacniacz słuchawkowy. Raczej nie da się słuchać przez słuchawki i jednocześnie wyciszyć kolumn.
            Uniamp w uspieniu (mute) moze w nietypowy sposob obciazac potencjometr volume i wprowadzac jakies znieksztalcenia w sygnale ktory idzie na wzmacniacz sluchawkowy.

Uniamp w wersji z wyjsciam sluchawkowych bedzie mial przekazniki na wyjsciu i od razu bedzie mozliwy wybor kolumn A B (rowniez z pilota) i oczywiscie mozliwy wtedy do realizacji wtedy uklad zabezpieczenia DC.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
              Uniamp w wersji z wyjsciam sluchawkowych bedzie mial przekazniki na wyjsciu i od razu bedzie mozliwy wybor kolumn A B (rowniez z pilota) i oczywiscie mozliwy wtedy do realizacji wtedy uklad zabezpieczenia DC.
              Tylko kiedy ten układ będzie dostępny? Ewentualnie kiedy będzie go można od Ciebie kupić? :)

Skomentuj

Obiecuje ze na pewno w tym roku zrobie kilka prototypow :)
                No i ma sie pojawic prawdziwy uniamp stereo 300, 600, 900 a moze tez i jakies monobloki.

Sam uklad uniwersalnych zabezpieczen na malej plytce z dwoma przekaznikami jest juz opracowany i uruchomiony tylko nie mam czasu go pokazac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                  Sam uklad uniwersalnych zabezpieczen na malej plytce z dwoma przekaznikami jest juz opracowany i uruchomiony tylko nie mam czasu go pokazac.
                  To daj komuś(Paweł S czy takero) niego go tutaj da bardzo ciekawi jesteśmy jak ci to wyszło (zapewnię super)
                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

zdjecie to nie problem, nie mam czasu zrobic sensownej dokumentacji montazowej i schematu podlaczenia.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Mały, prosty, zwarty układzik. O taki właśnie mi chodzi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                        No i ma sie pojawic prawdziwy uniamp stereo 300, 600, 900 a moze tez i jakies monobloki.
                        Irku coś więcej o monoblokach i przede wszystkim kiedy :?:

Skomentuj

a ile takie cos by kosztowalo? :oops:

Skomentuj

malyzmc, do zrobienia samemu zmieścisz się w 15zł, z czego najdroższe są przekaźniki :P ( licze 4zł jeden, bo po tyle kupowałem identyczne )

Skomentuj

trafo 8,50 z tme :P... ale dochodzi przesylka. no chyba ze zamowienie grupowe to oczywiscie koszta sie rozkladaja

Skomentuj

ee to tanio :mrgreen: trafo to na miejscu lepiej kupic :razz:

Skomentuj

Nie jestem pewien, ale trafo do tego układu ( znaczy napięcie trafa ) trzeba dobrać pod przekaźniki tylko ( albo odwrotnie ) ... Ci, co mają trafo ze wspólnego zamówienia mogą wykorzystać dodatkowe zasilanie 15V, zrobić do tego jakiś mały zasilaczyk na LMku i będzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                    Zamieszczone przez irek
                                    Irku coś więcej o monoblokach i przede wszystkim kiedy :?:
                                    Mam pewne klopoty z brumem przy polaczeniu dwoch koncowek uniampa wiec pomyslalem ze pojde na latwizne i zrobie monobloki :) A kiedy, to oczywiscie w tym roku :)

Zamieszczone przez cudny90
                                    Nie jestem pewien, ale trafo do tego układu ( znaczy napięcie trafa ) trzeba dobrać pod przekaźniki tylko ( albo odwrotnie ) ... Ci, co mają trafo ze wspólnego zamówienia mogą wykorzystać dodatkowe zasilanie 15V, zrobić do tego jakiś mały zasilaczyk na LMku i będzie :)
                                    Ja bym proponowal jeszcze dodac maly reaktor jadrowy wtedy bedzie lepiej dzialac :)

Zabezpieczenie zasila sie z pojedynczego napiecia zmiennego trafa glownego (24-68V) lub napiecia stalego 30-100V ale wtedy gozej bedzie dzialac szybkie wylaczanie.

Skomentuj

Zabezpieczenie zasila sie z pojedynczego napiecia zmiennego trafa glownego (24-68V) lub napiecia stalego 30-100V ale wtedy gozej bedzie dzialac szybkie wylaczanie.
                                      ooo fajniaste :mrgreen:

Skomentuj

Witam,

dzisiaj pakowałem Uniampa do obudowy i przed operacja zrobiłem jeszcze teścik - gra elegancko. Natomiast zdziwiła mnie jedna rzecz: po odłączeniu zasilania sprawdziłem, czy na kondensatorach nie zostało zbyt duże napięcie - wiadomo, wkładanie do metalowej obudowy mogłoby skutkować jakimś przypadkowym spięciem. I tak - na kondensatorze z lewej: 0,0V, na kondensatorze z prawej: 40V. Czy to normalne, czy skopałem coś przy składaniu układu? Układ gra idealnie, ale ciekawi mnie czemu tak sie dzieje z napieciem na kondach.

Skomentuj

To normalne i napiecie na jednym elektrolicie utrzymuje sie znacznie dluzej. Mozesz wlutowac rownolegle do tego kondensatora 22k i bedzie sie rozladowywal do zera. Oczywiscie nie jest to konieczne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X