Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

hetm4n, dodając scalone końcówki mocy jedyne co "zyskasz" to pogorszenie jakości odtwarzania całego systemu. TDA przy UniAmpie już po pierwszym dźwięku dostanie "zadyszki" :lol:
    Ponieważ UniAmp jest zaprojektowany z myślą o stereo i tak też jest zrobiona płytka więc ciężko Ci będzie zeń zrobić wzmak 5-kanałowy. Osobiście, zamiast kombinować z przeróbkami Uni'ego, wykorzystałbym jakąś dostępną końcówkę mocy występującą w wersji mono, zmontował takich 5szt. i dorobił do tego zasilacz. Wydaje mi się, że niezłym typem mógłby tu być szeroko znany i omawiany SymASym, a akurat kolega flodins zaprojektował do niego bardzo zgrabną, niewielkich rozmiarów PCB:
    :arrow: wersja stereo http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14742
    :arrow: wersja mono http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14740

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
      Z wykonaniem radzę się na chwilkę wstrzymać, na dzień, dwa :)
      Znaczy, że ma się pojawić jakaś nowsza wersja? Bo wiem, że w jakimś wątku przewinęła się informacja o Uniampie V2.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

hm no to trzy wersje uniampa i jedna pod małego suba w zapasie, Symasym miałem, i na elementach "nieaudio", są problemy z nim :( Zresztą zobaczę co bedzie bardziej opłacalnego czy gotowy ampli 5,1 czy zrobić na uniampie.

Skomentuj

Nie ma elementow audio czy nieaudio. To tlyko wymysl markietingowcow. A problemy ze wznacniaczem leza najczesciem miedzy krzesłem a lutownica...

Skomentuj

hetm4n, nie twórz mitów. Bo tylko Ty miałeś problem z pływającym prądem, reszcie wszystko śmigało na normalnych i na hajendowych czesciach. Być może miałeś uszkodzonego BD139? Sym ma lepsze brzmienie wg wielu, w tym mnie. Tyle że nie ma zabezpieczeń, które jakoś są zbędne gdy się ma trochę oliwy w głowie
            Zamieszczone przez hetm4n
            Zresztą zobaczę co bedzie bardziej opłacalnego czy gotowy ampli 5,1 czy zrobić na uniampie.
            Proste że gotowe ampli.

Skomentuj

no tak,tylko że zastosowałem najtańsze elementy, rezystory 5% itd. trany parowałem. ibył problem, oddałem go pewnemu koledze (inż elektroniki aktualnie, zrobiłpare symków,) i montaż poprawny, rezystory 5% zawiniły i możliwe ze trany te mniejsze.

[ Dodano: 2009-03-28, 10:08 ]
              Hmmm a jak wypada porównanie uniampa z YAMAHą A-500?? Mógłby ktoś podać wzmacniacz stereo dorównujący Uniampowi lub troszkę lepszemu oraz amplituner 5,1 ?

[ Dodano: 2009-03-28, 11:06 ]
              myslałem nad takim ampli ale czy to bedzie lepsze niż uni 6ch + przedwzmak 5,1 ?? http://www.allegro.pl/item584036013_...eki_tytan.html

Skomentuj

hetm4n UniAmp to nie hi-end :!: Nie zdziwiłbym się gdyby prawie każda Yamaha zagrała lepiej niż Uni. W tym przypadku słuszniej byłoby zapytać, którym firmowym wzmacniaczom mocy UniAmp dorównuje (a nie odwrotnie).

Skomentuj

aha, czyli w tym wypadku lepiej by było kupić tą yamahe a500 z alledrogo za 200zł :) lub ten amplituner??? pozdrawiam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                    hetm4n UniAmp to nie hi-end :!: Nie zdziwiłbym się gdyby prawie każda Yamaha zagrała lepiej niż Uni. W tym przypadku słuszniej byłoby zapytać, którym firmowym wzmacniaczom mocy UniAmp dorównuje (a nie odwrotnie).
                    niby masz racje, jednak nie jeden model sluchalem poczawszy od Sony za 300zl po denona za prawie dwa kola no i sie rozczarowalem firmowym wzmakiem... Wiec za kase wydana na Uni nie ma czego co zalowac. A chcialbym miec alternatywe jakby znudzilo mi sie skladanie wzmakow diy

Skomentuj

no tak,tylko że zastosowałem najtańsze elementy, rezystory 5% itd. trany parowałem. ibył problem, oddałem go pewnemu koledze (inż elektroniki aktualnie, zrobiłpare symków,) i montaż poprawny, rezystory 5% zawiniły i możliwe ze trany te mniejsze.
                      Tolerancja rezystorow czy typ zastosowanych elementow nie ma zadnego wplywu na poprawne dzialanie wzmacniacza!

myslałem nad takim ampli ale czy to bedzie lepsze niż uni 6ch + przedwzmak 5,1 ?
                      bez wzgledu na to jakie diy bedzie lepsze to i tak bym kupil kompletny amplituner. Bo diy to mozna zrobic tylko koncowke mocy tylko co to daje?

Zamieszczone przez Quester
                      Zaden wzmacniacz diy nie jest haj-endem.

Skomentuj

u mnie irku akurat miało różnice czy 5% czy 1%, jak po wymieniałem rezy to problem zniknął.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          Zaden wzmacniacz diy nie jest haj-endem.
                          Jednak wielu nie zdaje sobie z tego sprawy. Nawiasem mówiąc dodałbym jednak do tego twierdzenia słówko "prawie".

Skomentuj

irek, Quester, w takim razie co smialo mozecie polecic w kwocie do 500zl i w cenie do tysiaca zl dobrego w stereo co napewno bedzie lepsze niz Uni ? Niestety jak zakladane byly watki o tego typu pytaniach zadnych konkretnych modeli nie zaproponowano... teraz bede mial konfrontacje Uni i Yamahy A 520

Skomentuj

Yamahe moge polecic z czystym sumieniem sam posiadam model a-720 gra bardzo naturalnym dzwiekiem, nie dudniacy basem,bardzo dobrze slychac przestrzen,wzmacniacz praktycznie nie do zdarcia,posiada szereg zabezpieczen,nawet na forach mozna zobaczyc ze jest nie wiele watkow odnosnie jej serwisowania,do kwoty 500 zl moge polecic nawyzszy model z tej seri-yamahy a-1020:)

Skomentuj

co sądzicie o KODA AV-600X ?? czy Yamaha RX-V 363 ?? z początku by napedzałą zestaw 2x alton 70 i centralny i tylne z STX ec-150 a potem gdyby kasa przybyła by się porządne kolumny 5,1 kupiło np jbl e80.

Skomentuj

u mnie irku akurat miało różnice czy 5% czy 1%, jak po wymieniałem rezy to problem zniknął.
                                  Bzdura! To niestety zle wysuniete wnioski a pozniej kraza po necie rozne mity ze rezystory 1% sa lepsze bo z nimi prad spoczynkowy mniej szaleje. A zastanawiales sie moze ktore dokaldnie rezystory uleczyly Ci uklad czy moze konieczna jest wymiania wszystkich? Niestety jak ktos nie ma pojecia o elektronice to czesto tak bladzi.

Zamieszczone przez dolphin123
                                  irek, Quester, w takim razie co smialo mozecie polecic w kwocie do 500zl i w cenie do tysiaca zl dobrego w stereo co napewno bedzie lepsze niz Uni ? Niestety jak zakladane byly watki o tego typu pytaniach zadnych konkretnych modeli nie zaproponowano... teraz bede mial konfrontacje Uni i Yamahy A 520
                                  Bo konkretnie nie da sie przesluchac wszystkich wzmacniaczy zeby ocenic je w kolejnosci od najlepiej brzmiacego do najgozej. Poza tym brzmienie wzmacniaczy to zawsze subiektywna opinia a najwiekszy wplyw na odsluch maja konkretne warunki odsluchowe a w tym glownie kolumny. Dobre kolumny zagraja dobrze na kazdym wzmacniaczu. Sa kolumny ktorych nie da sie sluchac ale nie ma takich wzmacniaczy.

Nie nalezy tez porownywac wzmacniacza DIY do firmowej konstrukcji bo co innego zrobienie czegos samemu a co innego kupienie gotowca. Jesli ktos juz probuje robic porownania brzmieniowe to jak sklasyfikowac gain-clona na popularnym scalaku LM ktory mozna znalezc w tanich wiezyczkach hi-fi.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                    Bo konkretnie nie da sie przesluchac wszystkich wzmacniaczy zeby ocenic je w kolejnosci od najlepiej brzmiacego do najgozej. Poza tym brzmienie wzmacniaczy to zawsze subiektywna opinia a najwiekszy wplyw na odsluch maja konkretne warunki odsluchowe a w tym glownie kolumny. Dobre kolumny zagraja dobrze na kazdym wzmacniaczu. Sa kolumny ktorych nie da sie sluchac ale nie ma takich wzmacniaczy.
                                    ok, ale chyba jest cos co jest odsluchane przez Ciebie i smialo mozesz polecic zamiast Uni za te pieniadze ?

Skomentuj

ok, ale chyba jest cos co jest odsluchane przez Ciebie i smialo mozesz polecic zamiast Uni za te pieniadze ?
                                      Rzetelne testy odsluchowe sa bardzo maczace i wymagaja sporo czasu, zebrania grupki osob i zgromadzenia czesto dosc kosztownego sprzetu a potem i tak sie okazuje ze jak sie slucha dwoch urzadzen obok siebie to sluchac jakas roznice ktora potem przy dluzszym odsluchu zupelnie si ezaciera albo nie mozna powiedziec co jest lepsze. Ja zazwyczaj okreslam cechy brzmienia pod konkretny gust i rodzaj muzyki a nie w kategoriach lepszy gorszy. Nie widzialem jeszcze na forum zeby ktos podchodzil profesjonalnie do testow odsluchowych a "wielcy" z tego forum potrafia wypowiadac sie o brzmieniu wzmacniacza ktory slyszeli gdzies katem u kolegi na nie znanych im kolumnach i nie znanym materiale muzycznym a to kompletna glupota. Radze wogule nie brac pod uwage ocen brzmieniowych a skupic sie na klasie sprzetu i cechach urzytkowych. A glowna uwage skupic na kolumnach bo to one decyduja o brzmieniu zestawu i wcale to nie znaczy ze kolumny za 100.000zl musza kazdemu przypasc do gustu.

Uniamp jest najbardziej zaawansowana konstrukcja i nie znajdziesz zadnego innego takiego wzmacniacza. Powstal na potrzeby forum jako jedyny zintegrowany wzmacniacz z pelna dokumentacja techniczna wiec porownywanie go do jakichkolwiek ochlapow schematow z netu jest bez sensu. Za jakis czas beda udostepnione kolejne moduly dodatkowe do uniampa jak reg barwy, selektor wejsc itd. konczac na dokumentacji obudowy.

Skomentuj

mnie w uni troszke drazni jedna rzecz.......

gdy odłączam/ przełączam źródła po wylaczeniu to mi tam dosyc mocno trzaska (to co pisal quester).......
                                        tyle ze u mnie to sie dzieje w jednym kanale tylko heh ....jak ptarzymy na plytke uni od "przodu" to jest to z lewej strony

Irku moglbys napisac co wogole zmieniales w v2 ? W jakichs watkach niektore rzeczy pisales ale nie moge tego teraz znalezc a jezeli to nie problem to chcialbym wiedziec co dokladnie zmieniles w porownaniu do tej wersji z forum :)
                                        swoja drogą zamierzasz kiedykolwiek udostępnić dokumentacje do uni 150v2 ?

mam Uni gdzies od wakacji i powiem wam ze nabieram coraz wiecej sentymentu do niego, przynajmniej wiem ze nagle nie przestanie dzialac heh jak to czasem bywa z wynalazkami z netu, moja wersja jest narazie bardzo uboga, jedno wejscie i potek glosnosci, ale niedlugo bedzie porzadny sterowany cyfrowo przedwzmak, moze gdyby moim jedynym napedem byl Uni to bym sie do tego szybciej zabral, a tak symek lezy w szafie, do uni sie jakos przyzywczailem i sobie juz dlugo gra, a yamaszka "nie zmiescila sie" do auta przy przeprowadzce i zostala w domu rodzinnym hehe....

Skomentuj

UNIAMP150V2 jest w sprzedaży :razz: ja go na przykład mam :wink: przynajmniej tak pisze :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X