Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nie lepiej zapłacic te parę złotych za profesjonalna płytkę?

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
      nie lepiej zapłacic te parę złotych za profesjonalna płytkę?
      Kiedyś płytki wykonywałem sam - farbą akrylowa + pisak z żelpenu (przerobiony, bez kulki) a teraz chcę spróbować termotransferu. Druga płytka jest prawie idealna, ma niewielkie ubytki.

Skomentuj

Gorsen13, zadajesz pytania, po ktorych mozna wnioskowac ze wiesz bardzo malo, a juz napewno o wiele zamalo zeby budowac taki wzmacniacz.

Pytasz czy mozesz zamontowac mostek 250v 8A zamiast 250v 6A, wiesz czym one sie roznia? co te oznaczenia mowia?

Skomentuj

Tasior, w 99% wiem o czym te oznaczenia informują, niestety pozostaje 1% niepewności. Tak wiem czym się różnią - maks. natężeniem prądu jaki może przez nie płynąć. Tylko, że wcześniej nie wiedziałem nawet co to jest i do czego służy mostek prostowniczy (trochę się doedukowałem)...

Skomentuj

Niestety w sklepie dostałem tylko rezystory +/- 5% (te beżowe) Czy one pogorszą jakoś brzmienia wzmacniacza?

Skomentuj

Zamieszczone przez hdhmr
              Niestety w sklepie dostałem tylko rezystory +/- 5% (te beżowe) Czy one pogorszą jakoś brzmienia wzmacniacza?
              NIE :lol:

Skomentuj

Krótkie pytanie-czy opis wersji z pierwszej strony jest aktualny,czy wprowadziliście jakieś zmiany?

Skomentuj

caly watek jest o jednym i tym samym projekcie, nie byly wprowadzane zadne zmiany

Skomentuj

No to jeszcze jedno pytanko-chodzi mi o elementy,czy ktoś stosował wyższej jakości,i jaki to miało efekt.Czy jest granica jakości względem poprawy dżwieku.A w ogóle to jakie stosujecie?

Skomentuj

No to jeszcze jedno pytanko-chodzi mi o elementy,czy ktoś stosował wyższej jakości,i jaki to miało efekt.Czy jest granica jakości względem poprawy dżwieku.A w ogóle to jakie stosujecie?
                      WIMA na wejscie, a po za tym - byle sprawne byly

Skomentuj

Zamieszczone przez Valerian
                        czy ktoś stosował wyższej jakości,i jaki to miało efekt.Czy jest granica jakości względem poprawy dżwieku.
                        Niektorzy przypisuja wrecz magiczne wlasciwosci niektorym elementom a wiekszosc nie slyszy zadnej roznicy. Wiec dopuki sam nie posluchasz to sie nie przekonasz.
                        Najwieksze zmiany w parametrach wnosi zmiana pradu spoczynkowego i jest to najprostrzy tuning wzmacniacza. Dalej ludzie lubia wymieniac kondensator wejsciowy na ''swoj ulubiony'', nie zmienia to zadnych mierzalnych parametrow ale niektorzy to slysza.

Skomentuj

Na allegro do kupienia są 2SC5200 i 2SC1943, są sprzedawane razem za 8,20zł z tym że jest to wersja nieparowana. Parowana wersja kosztuje 13,20zł. Czy opłaca się dołożyć?

Skomentuj

NIE! Te tranzystory sa firmowo selekcjonowane a jesli chcialbys miec idealnie sparowane to musisz to zrobic razem ze sterujacymi. Parowanie samych tranow mocy nic nie daje!
                            Probowalem kiedys parowac 50kompletow tranow sterujacych i nie znalazlem zadnej pary! Madrale z audiostereo napisali ze musze kupic kolejne 50kompletow..
                            Parowanie tranow to idiotyzm, jest to konieczne tylko przy mosfetach.
                            PASS kiedys napisal ze do jego aplikacji nadaje sei tylko ok 20% z kupionych tranzystorow a reszta to nowe podzespoly ale zupelnie nie pasujace do jego ukladu.

W uniampie mozesz zastosowac dowolne tranzystory i bedzie dzialal!

Skomentuj

Właśnie składam UNI. Wiąże się z tym małe pytanie. Czy mogę użyć BC557C zamiast BC556B i BC547B zamiast 546? Sprawdzałem DATA SHEET tych pierwszych, które wymieniłem i zauważyłem różnicę w pewnych parametrach : http://www.nxp.com/documents/data_sheet/BC556_557.pdf i mam właśnie ten dylemat - lutować czy nie. Niestety u elektronika nie było takiej ilości tranów do UNI i musiałem posiłkować się (poleconymi) zamiennikami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6
                                Właśnie składam UNI. Wiąże się z tym małe pytanie. Czy mogę użyć BC557C zamiast BC556B i BC547B zamiast 546? Sprawdzałem DATA SHEET tych pierwszych, które wymieniłem i zauważyłem różnicę w pewnych parametrach : http://www.nxp.com/documents/data_sheet/BC556_557.pdf i mam właśnie ten dylemat - lutować czy nie. Niestety u elektronika nie było takiej ilości tranów do UNI i musiałem posiłkować się (poleconymi) zamiennikami.
                                Oczywiście że możesz. Sam mam uni na 557 i 547 :)

Skomentuj

Uff, a już myślałem, że te max. prądy będą nie do przeskoczenia..

Skomentuj

raczej napiecia a nie prady, BC547/557 maja max 50V akurat przy uniampie tyle wystarczy.

Skomentuj

Racja Irku :)..tak na szybkiego przed pracą . Mam też pytanie (choć było w tym temacie). Co z kondensatorami C23, C30, C5, C12? Nie ma ich w wykazie elementów a nie schemacie montażowym są. Zastąpić zworą jeśli dobrze pamiętam?

Skomentuj

Witam!

Chciałem się Was zapytać o pewną rzecz... Ile kosztuję złożenie takiego UniAMP'a ? Wiadomo, że obudowy nie ma co wliczać, bo to wedle własnego uznania i możliwości, czyli chodzi mi o samą elektronikę. Pytam, bo zanim przeczytam 67 stron, trochę minie ;-)

Pozdrawiam,
                                        Krzysiek191022.

Skomentuj

krzysiek191022, wszystko zależy od tego jakich elementów użyjesz... Chodzi Ci o samą płytkę? Z radiatorem/bez, z trafem/ bez? To wszystko kosztuje a Ty zadałeś takie pytanie że na nie dobrą odpowiedzią będzie 200zł ale i 1000zł nie będzie zła...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X