nie lepiej zapłacic te parę złotych za profesjonalna płytkę?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Valerianczy ktoś stosował wyższej jakości,i jaki to miało efekt.Czy jest granica jakości względem poprawy dżwieku.
Najwieksze zmiany w parametrach wnosi zmiana pradu spoczynkowego i jest to najprostrzy tuning wzmacniacza. Dalej ludzie lubia wymieniac kondensator wejsciowy na ''swoj ulubiony'', nie zmienia to zadnych mierzalnych parametrow ale niektorzy to slysza.
Skomentuj
-
NIE! Te tranzystory sa firmowo selekcjonowane a jesli chcialbys miec idealnie sparowane to musisz to zrobic razem ze sterujacymi. Parowanie samych tranow mocy nic nie daje!
Probowalem kiedys parowac 50kompletow tranow sterujacych i nie znalazlem zadnej pary! Madrale z audiostereo napisali ze musze kupic kolejne 50kompletow..
Parowanie tranow to idiotyzm, jest to konieczne tylko przy mosfetach.
PASS kiedys napisal ze do jego aplikacji nadaje sei tylko ok 20% z kupionych tranzystorow a reszta to nowe podzespoly ale zupelnie nie pasujace do jego ukladu.
W uniampie mozesz zastosowac dowolne tranzystory i bedzie dzialal!
Skomentuj
-
Właśnie składam UNI. Wiąże się z tym małe pytanie. Czy mogę użyć BC557C zamiast BC556B i BC547B zamiast 546? Sprawdzałem DATA SHEET tych pierwszych, które wymieniłem i zauważyłem różnicę w pewnych parametrach : http://www.nxp.com/documents/data_sheet/BC556_557.pdf i mam właśnie ten dylemat - lutować czy nie. Niestety u elektronika nie było takiej ilości tranów do UNI i musiałem posiłkować się (poleconymi) zamiennikami.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amper6Właśnie składam UNI. Wiąże się z tym małe pytanie. Czy mogę użyć BC557C zamiast BC556B i BC547B zamiast 546? Sprawdzałem DATA SHEET tych pierwszych, które wymieniłem i zauważyłem różnicę w pewnych parametrach : http://www.nxp.com/documents/data_sheet/BC556_557.pdf i mam właśnie ten dylemat - lutować czy nie. Niestety u elektronika nie było takiej ilości tranów do UNI i musiałem posiłkować się (poleconymi) zamiennikami.
Skomentuj
Skomentuj