Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parę dni temu znalazłem na forum nie pamiętam jakim parę postów na temat tego wzmacniacza...... Po kilku dniowych poszukiwaniach dotarłem aż tutaj na forum....
    I mam parę pytań:
    1.Ile kosztuje całkowite złożenie UniaAMP?
    2. Klasowo do jakich wzmacniaczy mogę go porównać?
    3. Czy może lepiej kupić wzmacniacz fabryczny do 300-500zł?

Skomentuj

koszt zlozenia uniampa jest rozny zaleznie od tgo co i gdzie kupisz
      mozna go zlozyc za 100zl a mozna i za 200zl
      do czego porownac? do czegos co nowe w sklepie obecnie kosztuje grubo powyzej 2kPLN

jak ma byc szybko i z pelnymi bajerami to szukaj uzywek
      napewno w 300zl nie zmiescisz sie z obudowa

Skomentuj

trafo 120, kit + plytka 85 z tego co pamietam, obudowa 150, srobki, kabelki, srutki tutki 30zl + przesylki, paliwo itp no i ponizej 500zl nie chce wyjsc.... jak wszystko bedziesz musial kupic to radze celowac w 600zl nawet zeby pozadnie to zrobic

do tego przydal by sie jakis selektor, pozadny potencjometr, pozadne gniazda, odpowiednio wykonczona obudowa (malowanie proszkowe, anodowanie, polerka, co kto lubi) i jak sie to wszystko podliczy to wychodzi taniej kupic cos urzywanego z allegro, ale czego sie nie robi dla hobby :)

Skomentuj

szakal, pamiętaj jedno = jak nie spieszy Ci się, aby zrobić szybko wzmacniacz to im dłużej go będziesz robił, tym taniej go zbudujesz :) Po pierwsze koszty rozłożą się w czasie ( ale to już pomijam ) a po drugie jak masz czas to szukasz, polujesz na różne części na allegro, załatwiasz od znajomego, który na złomie pracuje za 2 browary różne blachy itp. :)

Ludzie na tym forum potrafią zrobić obudowę za 500zł, ale Ty ładną, solidną obudowę jesteś w stanie zrobić za max 100zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
            Ludzie na tym forum potrafią zrobić obudowę za 500zł, ale Ty ładną, solidną obudowę jesteś w stanie zrobić za max 100zł.
            :) jakaś aluzja do mojej obudowy :) Koledzy mają racje KPl części to około 400 zeta ,a obudowa to pomysł i kwota zależna od ciebie moja kosztowała duuuużo bo ze szkła :)
            ad 2--Co do porównania to jest kilka tematów ,postów na forum trzeba poszukać , ja porównywałem z NAD 320 bee ( cena używanego 500-800) dziś wiem że uni gra porównywalnie lub wg mojego gusty po prostu lepiej
            ad3--nie (chyba że nie dasz rady go poskładać )

Skomentuj

A tam pitolicie! Jak się chłopak postara i zapoluje trochę na allegro to złoży uni za grosze wiem po sobie jak składałem(za mniej niż 300zł z obudowa się da)...

Skomentuj

kaczor, żadnej aluzji, nawet chyba nie widziałem Twojej obudowy

csbiczek dobrze mówi :)

---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post o 08:58 ----------

Apropo instrukcji uruchomienia Uniampa, do której link wrzucił Sanken. Bardzo mi przykro, że ktoś ją za przeproszeniem zerżnął z instrukcji, którą wykonał mariuszelektro ( mój kumpel ) już dawno: http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html

Skomentuj

Co się mogło stać mojemu uniamp'owi jeżeli przestał grać, spaliły mu sie bezpieczniki, a po wymianie na nową parę jest po chwili to samo?
                  Nie widzę żadnych spalonych elementów

Skomentuj

Sprawdz tranzystory koncowe czy nie maja zwarcia (C-E), czasami padaja diody za bezpiecznikami.

Skomentuj

Niedawno miałem podobną sytuację, tyle że Uni na tranzystorach TIP. Padły bezpieczniki, po sprawdzeniu jedna para tranzystorów mocy uszkodzona. Dokładnie ta po lewej stronie.

---------- Post dodany o 21:34 ---------- Poprzedni post o 21:32 ----------

Dodam tylko że to przez pośpiech, nie zamontowałem odpowiedniego radiatora

Skomentuj

Można jeszcze kupić PCB do ostatniej wersji Uniampa?

Skomentuj

Napisz do Irka w tej sprawie.

Skomentuj

Witam, mam problem z szumem w Uni V1.0 Poskładałem go już dawno temu ale dopiero teraz postanowiłem go uzbroić niestety poziom szumu jest zbyt wysoki w porównaniu z poczciwym starym amplitunerem yamaha CR-440. Prądy spoczynkowe na poziomie 5,8mV w obu kanałach, na wyjściach odpowiednio prawy 12mV i lewy 38mV. Wejścia zwarte, wzmacniacz szumi bardziej w prawym kanale niż w lewym. Wylutowałem trany, sprawdziłem wszystkie elementy oraz poprawność montażu, wyczyściłem płytke i zmontowałem jeszcze raz ale nadal to samo. Skończyły mi się już pomysły. Ogólnie wzmacniacz gra i bardzo podoba mi sie jak gra bo w porównaniu z tym amplitunerem yamahy to wszystko jest lepsze ale ten szum niestety dyskwalifikuje go jako następce mojego wzmaka. Ma ktoś może jakiś pomysł od których elementów może być to zależne? moge wrzucić fotki jeśli to w czymś pomoże.
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez zomo Zobacz posta
                              Witam, mam problem z szumem w Uni V1.0
                              Ale szumi, czy brumi ? w głośnikach masz szum (szszszszszszszsz...), czy raczej przydźwięk sieciowy 50Hz ?

Skomentuj

Chodzi o szum, kondensator przylutowany wiec sprawa brumu załatwiona, pozostał szum taki szszszszszszsz :) i jest on dość natarczywy i denerwujący, słychać go z 2 metrów z tym że w prawym kanale jest o wiele silnijeszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez zomo Zobacz posta
                                  Chodzi o szum, kondensator przylutowany wiec sprawa brumu załatwiona, pozostał szum taki szszszszszszsz i jest on dość natarczywy i denerwujący, słychać go z 2 metrów z tym że w prawym kanale jest o wiele silnijeszy.
                                  a to w takim razie żałuję lecz nie pomogę, musisz czekać na odpowiedz elektroników......

Skomentuj

Sprawdź rezystory R13 i R71.
                                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                    Grado SR125i

Skomentuj

oczywiście sprawdzone i sprawne ale w razie czego były wymienione, później nawet wstawiłem zwore zamiast R71 i nadal nic.

Skomentuj

Uziemiłeś potencjometr?? ja miałem szumy na obu kolumnach z czego głośniej na prawej , po dołączaniu kabelka uziemiającego potencjometr przestało :)

Skomentuj

Nie uziemiałem potencjometru bo odpalam uni bez niego czyli wejścia zwarte i z tego co czytałem jeżeli w takim przypadku występuje jakiś "wyraźny" szum to wzmacniacz nie jest sprawny.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X