Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    wieksza moc trafa nic tu nie da
    e no,powinno "usztywnić" zasilacz (mniejszy spadek napięcia przy większym obciążeniu-głosnym słuchaniu)
    Zamieszczone przez bart210 Zobacz posta
    Pojawił się problem, spuchł mi lekko jeden z kondensatorów w zasilaczu.
    No to jakieś podejrzane zamontowałeś.Dobre kondy nie powinny spuchnąc .Teperatura-śmiało stosuj na 85 mimo blisko połozonego radiatora.Taka temperatura nie panuje w ich okolicach non-stop tylko sporadycznie i... no własnie mozna by oniżyć próg zadziałania bezpiecznika termicznego do ok 80 *C (opis Zbiga na temat podkładek mikowych i ich jakości;warto obniżyć)

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Kondensatory Samwha ze wspólnego zamówienia.

Skomentuj

Witam, Odpaliłem uniampa, napięcie na rezystor emiterowych 5-7mV <z czasem lekko wzrasta> , ale problem jest tego rodzaju, że jeden kanał mi nie gra, zawsze uruchamiając wzmacniacze dotykam palcem wejście <z podłączonym głośnikiem> i słychać charakterystyczny brum, podłączam sygnał audio i gra, w drugim, lewym kanale dotykając, słychać lekkie pykanie <w głośnikach>, podłączając sygnał audio, nic nie słychać. Gdzie tkwi problem? Uniampa kupiłem na aukcji, niestety ma czarną soildmaske ciężko cokolwiek zlokalizować

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
          opis Zbiga na temat podkładek mikowych i ich jakości
          Możesz przytoczyć? Nie mogę tego odnaleźć a chętnie dowiedziałbym się na ich temat czegoś.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...Zbig-2.0/page2
            Tematy są w opisie końcówek Zbig'a .Bardzo przydatne.

---------- Post dodany o 18:03 ---------- Poprzedni post o 18:02 ----------

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...Zbig-2.0/page2
            Bardzo przydatne.

Skomentuj

Cz.

Gdzies czytalem o projekcje uniamp 300, jak do tego ma sie autor ? Powstanie, kiedy?
              Nie wiem czy wspomnialem, jak ktos chce budowac suba na uniampie 150 to smialo mozna uniampa mostkowac przy uzyciu odwracacza fazy, przy zasilaniu 2x24V traf bezpieczenstwa polskiej produkcji malo nie wyprulo mi GDN 300W rms 500W max. Odwracacze fazy w ofercie altrona jako kit oraz jako pcb, a schematow na elektrodzie (z nich ja korzystalem) od groma.

- nx.

Skomentuj

witam
                proboje uruchomic uniampa150 v2 i robie zgodnie z opisem na str http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html podlanczam mase i jedno napiecie przez rezystor 10 om 5 wat pod prawa strone i mierze napiecie na rezystorach 5 watowych i mam napiecie 0v krecenie perkami nic niedaje
                na diodzie dz1 mam 11.8 v
                na c10 mam 0 v bez wzgledu na polozenie perka
                podpowie ktos co sprawdzic gdyz niechce wymieniac wszystkiego na slepo

dodam ze uni niegra

Skomentuj

Zobacz czy na po pewnym czasie od włączenie na diodach DZ1 i DZ2 masz napięcie. Sprawdź czy nie są źle wlutowane. Sprawdź napięcia na R30 i na R41, powinno być ok 11V, jeśli nie ma to znaczy, że działa, któreś z zabezpieczeń. Sprawdź też napięcia na R32,38,49,52.

Masz też cytat z irka:
                  Zacytuje Irka, autora projektu:
                  Wskazówka
                  "Trzeba sprawdzic dlaczego uklad zabezpieczen sie nie wlacza
                  a to moze miec miejsce z kilku powodow. Moze byc uszkodzony
                  albo wystepuje ciagle jakis sygnal awarii.
                  Zalozmy ze uklad jest sprawny tylko dostaje bledny sygnal
                  i tu przyczyna moze byc uszkodzenie T13 i D3, D4 lub T33 i D13, D14
                  zaleznie ktory kanal byl uszkodzony to mogly spalic sie te elementy
                  i beda wlasnie powodowaly nie wlaczanie sie wzmacniacza.

Sam uklad opoznionego wlaczania mozna sprawdzic wylutowujac
                  T17 (zeby wzmacniacz sie nie wlaczyl), D6 (zabezp term)
                  i R25, R62 (detekcja zwarcia) oraz D11 (detekcja napiecia sieci).
                  Jesli pojawi sie tylko napiecie zasilania ukladu (12V na DZ2)
                  to po kilku sekundach uklad wygeneruje 12V na DZ1 co bedzie swiadczylo
                  o tym ze dziala i mozna po kolei dolaczac wymienione elementy
                  zeby stwierdzic z ktorego zrodla jest sygnal alarmu."
                  Last edited by Pawel S.; 11.01.2012, 20:39.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

dz1 i dz2 dobrze wlutowane napiecie na nich 11.8v
                    r30 jest 11v
                    r41 jest 33.6v
                    r32 jest 10.7v
                    r38 jest 10.7v
                    r52 jest 10.7v
                    r49 jest 10.7v

dodam jeszcze ze na wyjsciu (glosniki) na jednym kanale jest 120 mv a na drugim 160 mv krecenie perkami nic niezmienia

Skomentuj

Na R41 dużo za dużo...powinno być 11V, tak samo jak na R30. Tutaj masz schemat http://www.fratu.pl/irek/files/uniamp150V2_schemat.pdf
                      Po lewej na dole masz układ zabezpieczeń. Sprawdź czy wszystkie elementy masz dobrze wlutowane. Czy nie ma zwarć itp.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Cześć ozn. BR1 to jest mostek prostowniczy?

Skomentuj

BR1 to jest mostek prostowniczy :P

Skomentuj

Mam pytanie czy jako zwory można użyć nieocynowanego drutu miedzianego?

Skomentuj

teraz na r41 mam 10.7 v
                              popdowie ktos co dalej sprawdzac ??

Skomentuj

jamess8, można.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210 Zobacz posta
                                  jamess8, można.
                                  Tak pytam, bo przypuszczam, że troszkę gorzej się lutuje "gołą" miedź.

Skomentuj

Ważne, żeby miedź była odtłuszczona i ewentualnie zmatowiona papierem ściernym.

Skomentuj

zauwazylem swoja pomylke tam gdzie niepowinno byc nic czyli c5 c12 i analogicznie drugi kanal z rospedu wstawilem zworki

teraz wszystko gra
                                      Last edited by dado00; 12.01.2012, 21:54.

Skomentuj

Można użyć takiej diody w DZ1, DZ2: DIODA ZENERA 12V-1,3W/BZX85C ?

---------- Post dodany o 10:14 ---------- Poprzedni post o 10:04 ----------

Z tego co już doczytałem to można...
                                        Last edited by jamess8; 13.01.2012, 09:11.

Skomentuj

Zabrałem się w końcu za odpalanie uniampa. Nie wiedziałem w ogóle jak się za to zabrać, bo pierwszy raz mam do czynienia z elektroniką. Przekręciłem potencjometry w lewo, podłączyłem transformator przez rezystor 15ohm 10w. PO chwili miernik pokazał 63mA (chyba powoli rosło), ale rezystor zaczął się bardzo grzać i odłączyłem zasilanie bo się bałem że coś strzeli Zabieram się do tego jak pies do jeża:)

---------- Post dodany o 11:36 ---------- Poprzedni post o 11:15 ----------

Acha, ja mierzyłem prąd, a przy pomiarze napięcia to płynnie się reguluje dowolną wartość, ja ustawiłem na razie 6mV.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X