Matko Święta...na necie krąży tyle informacji jak prawidłowo uruchomić Uniego. Google-->MariuszElektro, rys.1 tuż pod zdjęciem UniAmpa. Jest i opis. Reszta to błędy montażu, zwarcia, własne kombinacje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaNie znam się na tyle żeby zweryfikować porównywalnośc podanych parametrów. Więc będe wdzieczny za wykazanie konkretnych możliwoci parametrycznych.
A to jakie parametry ma wzmacniacz zalezy od calego wzmacniacza a nie tylko od tranzystorow mocy one wplywaja tylko na niektore parametry na pewno nie na szumy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amper6 Zobacz postaReszta to błędy montażu, zwarcia, własne kombinacje.
Tylko pytanie czy podczas błędu montażowego wzmak się uruchomił, lecz z problemami, to po naprawie (poprawieniu błędu) dalsza niesprawność wynika z uszkodzenia jakichś elementów ??
Skomentuj
-
Mam rozumiec że podane parametry tego Vellemana są na zasadzie jakichs obliczeń, a nie rzeczywistych pomiarów?
Czemu w Uni s/n jest zalezne od ustawienia potencjometru? tak jest zawsze we wzmacniaczach czy to cecha tego konkretnie rozwiązania?
Czy będzie płytka niewymagająca łączenia punktów odcinkami kabla ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaMam rozumiec że podane parametry tego Vellemana są na zasadzie jakichs obliczeń, a nie rzeczywistych pomiarów?
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaCzemu w Uni s/n jest zalezne od ustawienia potencjometru? tak jest zawsze we wzmacniaczach czy to cecha tego konkretnie rozwiązania?
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaCzy będzie płytka niewymagająca łączenia punktów odcinkami kabla ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaromas Zobacz postaużyj pasty termoprzewodzącej
Spadki napięć na rezystorach ustawiłem na 7.0mV (mają być między 5mV a 10mV w którą stronę lepiej?)
UNI pograł może z 4min po czym przepalił się jeden z bezpieczników po stronie wtórnej trafo (5A) natychmiast odłączyłem zasilanie i pomierzyłem temperatury ale nic się nie zagrzało. Za kilka chwil wymienię bezpieczniki i zostawię go włączonego bez sygnału wejściowego.
---------- Post dodany o 09:49 ---------- Poprzedni post o 08:21 ----------
:( niestety
po podłączeniu tak jak do ustawiania prądów spoczynkowych
na rezystorach po lewej - 0,1mV
na reztstorach po prawej - ~1,4mV i co około 4s skacze do kilkudziesięciu ~50mV po czym wraca do 1,4mV
to będzie już z miesiąc i pół jak sobie składam UNI :) ale nie chce się poddać
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schlingel Zobacz postato będzie już z miesiąc i pół jak sobie składam UNI ale nie chce się poddać
A, sprawdz czy przypadkiem nie zwarłeś wyprowadzeń termistora .Last edited by zbyszek; 24.03.2012, 11:10.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amper6 Zobacz postaNajlepszy docisk to belka na tranzystory a nie śrubka M3.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaMam pytanie:
Jak nazywa się to gniazdo wejściowe sygnału, którego Irek użył w UniAMPiev2?
Skomentuj
-
dioda jest w szybkim wylaczaniu
pewnie zabezpieczenia nie pozwalaja na wlaczenie koncowek
Zamieszczone przez Zbiku1992 Zobacz postaZamiast transformatora toroidalnego , mam zwykły. Czy to może być przyczyną?
Skomentuj
-
uff po wymianie tranzystora sterującego (tak się chyba nazywa) w końcu się udało :) uni działa
postawiłem go obok Musical Fidelity M6 500i oba napędzały WLM La Scala na tych samych interkonektach i tych samych kablach głośnikowych. Źródłem był rotel puszczony przez DAC'a Musical Fidelity Clic, potem sam Clic z pendrive usb a potem Clic jako DAC podłączony do komputera przez USB i muszę powiedzieć, że
UNIAMP
+bez kompleksów jeżeli chodzi o moc, koncert organowy naprawdę robi wrażenie, bardzo dobry impuls
+bardzo wyraźny kontur, wyraźnie i precyzyjnie zarysowana scena
-ten kontur odbiera trochę muzykalności, nie wiem czy przy dłuższych odsłuchach nie wolał bym jednak troszkę bardziej miękkiego grania
Generalnie właściciel MF powiedział, że stawia je na tej samej półce, Ja jeszcze popracuję nad wymianą kondensatorów i zobaczymy czy uda się go troszkę złagodzić
Jestem MEGA zadowolony po przesiadce z klocków fabrycznych NAD'a, DENON'a i Yamahy :)
Skomentuj
-
Hmm wiem, że to będzie degradacja sygnału, czyli też ograniczenie sprzętu ale po wpięciu bufora lampowego zaraz za DACzkiem dźwięk złagodniał i jest przyjemniejszy dla ucha. Cóż o gustach się nie dyskutuje :) nie pozostaje nic innego jak zbierać pieniądze i zaopatrzyć się w lampowego pre-ampa
Skomentuj
Skomentuj