Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Matko Święta...na necie krąży tyle informacji jak prawidłowo uruchomić Uniego. Google-->MariuszElektro, rys.1 tuż pod zdjęciem UniAmpa. Jest i opis. Reszta to błędy montażu, zwarcia, własne kombinacje.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
      Nie znam się na tyle żeby zweryfikować porównywalnośc podanych parametrów. Więc będe wdzieczny za wykazanie konkretnych możliwoci parametrycznych.
      No wlasnie. Nie znasz sie i dajesz sie nabierac na wypisywane bzdury. Zrob tego vellemana i mi go wyslij go Ci zmierze jego prawdziwe parametry i zapewniam ze sa gorsze od uniampa.

A to jakie parametry ma wzmacniacz zalezy od calego wzmacniacza a nie tylko od tranzystorow mocy one wplywaja tylko na niektore parametry na pewno nie na szumy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
        Reszta to błędy montażu, zwarcia, własne kombinacje.
        Zgadzam się....

Tylko pytanie czy podczas błędu montażowego wzmak się uruchomił, lecz z problemami, to po naprawie (poprawieniu błędu) dalsza niesprawność wynika z uszkodzenia jakichś elementów ??

Skomentuj

Mam rozumiec że podane parametry tego Vellemana są na zasadzie jakichs obliczeń, a nie rzeczywistych pomiarów?

Czemu w Uni s/n jest zalezne od ustawienia potencjometru? tak jest zawsze we wzmacniaczach czy to cecha tego konkretnie rozwiązania?

Czy będzie płytka niewymagająca łączenia punktów odcinkami kabla ?

Skomentuj

Mam rozumiec że podane parametry tego Vellemana są na zasadzie jakichs obliczeń, a nie rzeczywistych pomiarów?
            To juz sie ich spytaj, marketing to nie moja dzeidzina.

Czemu w Uni s/n jest zalezne od ustawienia potencjometru? tak jest zawsze we wzmacniaczach czy to cecha tego konkretnie rozwiązania?
            W kazdym wzmaku tak jest tylko ja to zmierzylem a inni podaja lepszy wynik.

Czy będzie płytka niewymagająca łączenia punktów odcinkami kabla ?
            Bylaby 3razy drozsza, masz na taka chec czy wolisz wlutowac kilka kabelkow?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
              użyj pasty termoprzewodzącej
              Otwór wypełniłem pastą termoprzewodzącą i wcisnąłem mały gumowy klin który ma dociskać tranzystor, problem pływania zniknął

Spadki napięć na rezystorach ustawiłem na 7.0mV (mają być między 5mV a 10mV w którą stronę lepiej?)
              UNI pograł może z 4min po czym przepalił się jeden z bezpieczników po stronie wtórnej trafo (5A) natychmiast odłączyłem zasilanie i pomierzyłem temperatury ale nic się nie zagrzało. Za kilka chwil wymienię bezpieczniki i zostawię go włączonego bez sygnału wejściowego.

---------- Post dodany o 09:49 ---------- Poprzedni post o 08:21 ----------

:( niestety
              po podłączeniu tak jak do ustawiania prądów spoczynkowych
              na rezystorach po lewej - 0,1mV
              na reztstorach po prawej - ~1,4mV i co około 4s skacze do kilkudziesięciu ~50mV po czym wraca do 1,4mV
              to będzie już z miesiąc i pół jak sobie składam UNI :) ale nie chce się poddać

Skomentuj

Zamieszczone przez schlingel Zobacz posta
                to będzie już z miesiąc i pół jak sobie składam UNI ale nie chce się poddać
                i słusznie.Zakładam,że zasilacz działa ale na wszelki wypadek sprawdż i po sprawdzeniu koniecznie rozładuj kondensatory 10000uF.Masz gdzieś zwarcie (być może uszkodzone tranzystory końcowe lub sterujace albo jedne i drugie).Ja w takiej sytuacji ustawiam miernik na pomiar diod i sprawdzam co pokaże miedzy plusem a masą ,minusem a masą potem tranzystory mocy,sterujące (bez wylutowywania) i czy są dobrze odizolowane od radiatora.To,że co jakiś czas napięcie wzrasta do tych 50mV i ponownie spada jest prawdopodobnie oznaką próbkowania układu zabezpieczeń (wykrywa anomalię i odłancza tranzystory na we).Sprawdz czy nie zwierają się wyprowadzenia tranzystorów T7 T28 z radiatorem(przy mnich ostatnio cos tam robiłeś)
                A, sprawdz czy przypadkiem nie zwarłeś wyprowadzeń termistora .
                Last edited by zbyszek; 24.03.2012, 11:10.

Skomentuj

Mam pytanie: lepiej jest użyć pasty termo przewodzącej, czy kleju termo przewodzącego. Co będzie leprze?

Skomentuj

Pasty.Nie słyszałem,czytałem o klejach do tegoż celu więc postąp tradycyjnie czyli pasta.

Skomentuj

Według mnie lepiej użyć pasty, klej jak złapie to już potem w razie jakich kolwiek demontażów może być niewygodny lub z biegiem czasu puścić pod wpływem naprężeń(jeśli nim samym chcesz przymocować tranzystory). Sprawdzony sposób to zwyczajna pasta, np. silikonowa plus śrubka do radiatora.

Skomentuj

Najlepszy docisk to belka na tranzystory a nie śrubka M3.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
                          Najlepszy docisk to belka na tranzystory a nie śrubka M3.
                          W przypadku uni dwie jak to nazwałeś belki dla lewego i prawego kanału.Jedna jest kłopotliwa w montażu przy kondensatorach 10000uF

Skomentuj

Zbyszek dobrze mówi. Trza zastosować dwie belki, po jednej śrubce na belke, śrubka pomiędzy tranami. Belka aluminiowa przy dokręceniu się wygnie i nie będzie tak dobrze tranów dociskać.. Więc.. ja tego nie stosuję :P

Skomentuj

Mam pytanie:
                              Jak nazywa się to gniazdo wejściowe sygnału, którego Irek użył w UniAMPiev2?

Skomentuj

Oczywiście, że dwie. Sam tak mam w UNI.

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                                  Mam pytanie:
                                  Jak nazywa się to gniazdo wejściowe sygnału, którego Irek użył w UniAMPiev2?
                                  To gniazdo to TOMIC http://www.tomic.pl/zlacza.html

Skomentuj

Dlaczego prąd spoczynkowy mogę ustawić jedynie bez wlutowanej diody d11? Dodam, że gdy wlutuje d11(sprawną) to niestety napięcie na rezach emiterowych wynosi 0mV.
                                    Zamiast transformatora toroidalnego , mam zwykły. Czy to może być przyczyną?

Skomentuj

dioda jest w szybkim wylaczaniu
                                      pewnie zabezpieczenia nie pozwalaja na wlaczenie koncowek

Zamieszczone przez Zbiku1992 Zobacz posta
                                      Zamiast transformatora toroidalnego , mam zwykły. Czy to może być przyczyną?
                                      nie

Skomentuj

uff po wymianie tranzystora sterującego (tak się chyba nazywa) w końcu się udało :) uni działa

postawiłem go obok Musical Fidelity M6 500i oba napędzały WLM La Scala na tych samych interkonektach i tych samych kablach głośnikowych. Źródłem był rotel puszczony przez DAC'a Musical Fidelity Clic, potem sam Clic z pendrive usb a potem Clic jako DAC podłączony do komputera przez USB i muszę powiedzieć, że
                                        UNIAMP
                                        +bez kompleksów jeżeli chodzi o moc, koncert organowy naprawdę robi wrażenie, bardzo dobry impuls
                                        +bardzo wyraźny kontur, wyraźnie i precyzyjnie zarysowana scena
                                        -ten kontur odbiera trochę muzykalności, nie wiem czy przy dłuższych odsłuchach nie wolał bym jednak troszkę bardziej miękkiego grania

Generalnie właściciel MF powiedział, że stawia je na tej samej półce, Ja jeszcze popracuję nad wymianą kondensatorów i zobaczymy czy uda się go troszkę złagodzić

Jestem MEGA zadowolony po przesiadce z klocków fabrycznych NAD'a, DENON'a i Yamahy :)

Skomentuj

Hmm wiem, że to będzie degradacja sygnału, czyli też ograniczenie sprzętu ale po wpięciu bufora lampowego zaraz za DACzkiem dźwięk złagodniał i jest przyjemniejszy dla ucha. Cóż o gustach się nie dyskutuje :) nie pozostaje nic innego jak zbierać pieniądze i zaopatrzyć się w lampowego pre-ampa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X