Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hmm.. w spisie przy R21 R67 jest napisane zwora więc tak zrobiłem. Tak samo na miejscu rezystora kolo wejscia, to jest R71

Skomentuj

a to przepraszam, zdaje się że było coś pisane że zostaja jakieś miejsca na elementy i nie należy tam nic wstawiać, zobaczyłem zwory w miejscach na rezy to odrazu o tym pomyślałem ;]

Skomentuj

Nie szkodzi ale już miałem nadzieje, że ktoś zlokalizował błąd ^^

Skomentuj

miedzy tranzystorami nie potrzeba miki - ten maly jest przeciez izolowany
          podkladka pod srube powinna byc sprężynowa

Skomentuj

Dzięki Paweł, poprawie :) nadal jednak nie mam pomysłu co moze byc przyczyna grzania sie tranzystorów oraz odłaczania prawego kanalu.
            Wszystkie elementy na moje "fachowe" umiejętności diagnostyczne są sprawne. Już nie wiem gdzie szukać

Skomentuj

Zamieszczone przez v1ckdesigns Zobacz posta
              Dzięki Paweł, poprawie
              nie ruszaj. nie zaszkodzi przeciez. a jak zaczniesz poprawiac to mozesz uszkodzic delikatny gwint. i tak malo kto potrafi dobrze nagwintowac radiator...

wydruk plytki w dlon i szukaj zwarcia podczas lutowania

Skomentuj

Zrób zdjęcia jeszcze raz, prostopadle do pcb, od strony elementów i od strony lutów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  nie ruszaj. nie zaszkodzi przeciez. a jak zaczniesz poprawiac to mozesz uszkodzic delikatny gwint. i tak malo kto potrafi dobrze nagwintowac radiator...

wydruk plytki w dlon i szukaj zwarcia podczas lutowania
                  ok, zostawie. Nad zwarciami siedzę już drugi dzień i nawet pod lupą nie mogę nic znaleźć - cały weekend pewnie będę jeszcze szukał :)

---------- Post dodany o 11:07 ---------- Poprzedni post o 10:43 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Zrób zdjęcia jeszcze raz, prostopadle do pcb, od strony elementów i od strony lutów.
                  Ok, fotki wrzucę po 17 jak z pracy wrócę :)

Skomentuj

Czy to bezpieczne zeby miezyc na odpalonym uniampie napięcia na tranzystorach? troche tam ciasno, boje sie ze zwarcie zrobie i bede mial wiekszy problem.
                    Dlatego na wylaczonym wzmacniaczu i po rozladowaniu kondensatorow zasilacza lutuje sie cienkie kabelki do miejsc pomiarowych, dlugosc ok 10cm i na ich koncach mierzy interesujace nas napiecia. Niestety taka diagnostyka dosc dlugo trwa. Tylko do pomiaru pradu spoczynkowego czli napiecia na rezystorach emiterowych sa specjalne pady pomiarowe.

Skomentuj

poniżej zdjęcia:

Skomentuj

Czy wymiana wszystkich BC moze byc lekarstwem na wyłączanie się wzmacniacza?
                        Wymien jeszcze plytke, rezystory i diody :) Bez specjalistycznych przyrzadow nie da sie ukladu zabezpieczen zdiagnozowac.

w jaki sposób jest w uniampie zrealizowane zabezpieczenie wysokich tonów o którym pisze irek? moze to szwankuje ^^?
                        Jakie zabezpieczenie wysokich tonow?? Dodane w wersji V2 kondensatory C35,36 odczulaja nieco zabezpieczenia dla wyzszych czestotliwosci.

Skomentuj

co to za dziwne kondensatory 1J63 w miejscu gdzie powinno byc 100nF ?

nie bylo pytania, kropki nie zauwazylem

Skomentuj

Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz posta
                            co to za dziwne kondensatory 1J63 w miejscu gdzie powinno byc 100nF ?

nie bylo pytania, kropki nie zauwazylem
                            dostałem je od Irka, więc na pewno są dobre

---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post o 13:30 ----------

Wlutowałem nowe : T34,T35,T26,T27, T1, T4, T8,T10, T3, T14, T22, T30, - czyli te które się najbardziej grzeją oraz C35, C36 - Bez zmian.. wyłącza się przy podłoszeniu prawego kanału.. przemyłem również całą płytkę spirytusem.

Poddaje się powoli..

Skomentuj

wylutuj wszystko i skladaj od zera

Skomentuj

A może masz jakąś serie wadliwych tranzystorów?
                                Przy moim pierwszym uni tak właśnie miałem.
                                Na mierniku pokazywało że ok, dopóki napięcie przez nie, nie popłynęło.
                                Później po wylutowaniu i sprawdzeniu pokazywało że mają zwarcie lub wzmocnienia z poza wartości producenta z datasheetów.
                                Wymiana na nowe z innego źródła rozwiązała problem.

Skomentuj

Poszedłem za radą Pawła, wylutowałem wszystko i składam od nowa - ile płytka jeszcze się do czegoś nadaje ^^

Skomentuj

jak juz posunales sie do tego stopnia to skontroluj plytke czy nie zrobiles zwarc itp

przed wlutowaniem sprawdz dokladnie KAZDY element!

Skomentuj

Witam,

złożyłem Uniego, gra naprawdę ładnie. Wszystkie funkcje działają prawidłowo. Chciałem się tylko upewnić i zapytać Was o wartość napięcia stałego na wyjściu. Mimo zastosowania rezystorów o tolerancji 1% (kit z zamówienia zbiorowego V2) napięcie stałe dla jednego kanału wynosi 20 mV a dla drugiego 40 mV. Czy takie wartości są akceptowalne, czy mam coś z tym robić ? Wydaje mi się , że górną, dopuszczalną wartość ktoś podawał na poziomie 100 mV.

Pozdrawiam,
                                      Jacek Zieliński

Skomentuj

Powstałe napięcie DC na wyjściu jest skutkiem niewielkiej niestmetrii napięcia zasilającego, co powoduje pojawienie się składowej stałej.

Skomentuj

Witam,

tak, do tego dochodzi jeszcze rozrzut wzmocnienia tranzystorów. Ale czy te 40 mV jest Ok ?

Pozdrawiam,
                                          Jacek Zieliński

Skomentuj

Czaruję...
                                          X