Na Allegro jest - http://allegro.pl/uniamp-150v2-i4526284063.html
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Witam witam dzisiaj odpalilem swojego uni i zaczolem ustawiac prad spoczynkowy ustawilem tak samo na prawym jak i na lewym kanale na okolo 7mV. problem jest taki ze stale na wyjsciu prawego kanalo to 30 mV a na lewym jest zero podlaczylem na probe trafo 2x20 v i jeden kanal dziala to z drogim tez nie powinno byc problemu przy tym napieciu chyba ze sie myle ? jeszcze raz po sprawdzeniu napiecia na wyjsciu na prawym 30 mV na lewym 5 mV dodam ze ciche wlaczenie i wylaczenie dziala a po podpieciu glosnikow w obu kanalach slychac ze obydwa dzialaja.Last edited by Targi; 20.11.2014, 22:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Targi Zobacz postaWitam witam dzisiaj odpalilem swojego uni i zaczolem ustawiac prad spoczynkowy ustawilem tak samo na prawym jak i na lewym kanale na okolo 7mV. problem jest taki ze stale na wyjsciu prawego kanalo to 30 mV a na lewym jest zero podlaczylem na probe trafo 2x20 v i jeden kanal dziala to z drogim tez nie powinno byc problemu przy tym napieciu chyba ze sie myle ? jeszcze raz po sprawdzeniu napiecia na wyjsciu na prawym 30 mV na lewym 5 mV dodam ze ciche wlaczenie i wylaczenie dziala a po podpieciu glosnikow w obu kanalach slychac ze obydwa dzialaja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta-30mv, no dobra a jak weźmiesz próbniki odwrócisz?:> i tak poszukałbym gdzie tkwi problem, że nie możesz niższego napięcia ustawićLast edited by Targi; 21.11.2014, 20:12.
Skomentuj
-
Witam dzisiaj w końcu przysłali mi nowy transformator 2x34v. Po podłączeniu ustawiłem napięcie na rezystorach emiterowych po 6,7mv na kanał. Napięcie stałe na wyjściu końcówki było takie: lewy kanał 15mv prawy kanał 35mv. Po sprawdzeniu wszystkiego jeszcze raz podłączyłem końcówkę pod głośniki i przeszedłem do sprawdzania temperatury. Włączyłem bass test który był o częstotliwości 10Hz i tak sobie pracował około 20 sekund na 2/4 mocy kiedy nagle z lewego kanału zaczęło się palić najpierw poleciał r31 r26 r9 t6 t16 t15 t5 jak narazie macie jeszcze jakiś pomysł co sprawdzić i dlaczego się tak stało w tak dużej skali na tym kanale a na prawym nie widać nawet żadnych oznak większej temperatury. Chciałbym się dowiedzieć czy go po prostu przeciążyłem czy tak być niepowinno? Dodam ze głośniki są 6 ohm-owe.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Targi Zobacz postao częstotliwości 10Hz
Choc to nie przyczyna uszkodzenia wzmacniacza. Pewnie zle przymocowales tranzystory do radiatora.
Skomentuj
-
Dziś po wymianie spalonych elementów podłączyłem końcówkę i spowrotem ustawiłem napięcia na rezystorach emiterowych poczym zostawiłem go na pól godziny żeby tak sobie jałowo popracował wszystko było dobrze do momentu jak nie zaczął grać w pewnym momencie przy większym basie znów padł lewy kanał...między tranzystory a radiator dałem podkładki mikowe i na to jakąś pastę białą termoprzewodzącą. Czy lepsze byłyby podkładki silikonowe ? Między radiatorem a nózkami którego kolwiek tranzystora nie ma żadnych wartości jeśli jest to istotne.
Skomentuj
-
Witam dzis po raz kolejny wymienilem spalone tranzystory to juz czwarty raz spalil sie lewy kanal.Sprawdzilem czy nie ma zwarc na plytce juz chyba sto razy i poprawnosc montazu tez pod tranzysory zastosowalem podkladki silikonowe ustawialem je z pol godziny zeby byly idealnie rowno i zmierzylem czy napewno nie stykaja sie z radiatorem. Napiecie na rezystorach emiterowych ustawilem na 8.5 mv na kanal a napiecie stale na wyjsciu wzmacniacza jest na prawym kanale 40 mv a na lewym 14 mv. Juz trace pomalu wiare ze kiedys bedzie wpelni sprawny. Wzmacniacz sie wlacza gra przy spokojnym sluchaniu moze grac nawet i caly dzien ale gdy podglasnie dodam troche wiecej basu nagle w lewym kanale jest trzask i pala sie ogniem elementy na plytce. Robilem taki sam test na prawym kanale i nic mu sie nie dzieje tranzystory sa rowno i mocno docisniete do radiatora. Dzis zauwazylem ze gdy gra wzmacniacz niskimi czestotliwosciami to z lewego kanalu slychac taki delikatny trzask mniej wiecej co trzy sekundy. Zastanawialem sie czy ktorys kondensator nie jest zepsuty a czy ktos ma jeszcze jakies pomysly ? Bardzo prosze o pomoc czy jeszcze cos moge sprawdzic.
Skomentuj
Skomentuj