Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problemy z kalibracja jiga
Collapse
X
-
a wiec zmniejszylem wzmocnienie i juz chyba jest oki tzn mam jakis tam wykres przypomina on sinusoide :mrgreen: ale mam na obu kanalach ten sygnal dopiero po ok 8-10ms czy to tak moze byc??
dalszy proces kalibracji przebiegal bez komplikacji i nawet wartosci rezystorow 4 i 16,2 om sie zgadzaly z tym co zmierzylem miernikiem, pomierezylem sobie tez od razu rezystor i wynik jest wiarygodny reszte zobacze jutro bo zarac jade sie rozerwac i posluchac muzyki duuzo glosniej niz slucham na co dzien :wink:
Pozdrawiam!!!
Skomentuj
-
No to dzisiaj wzialem sie za pomiary nieznanego mi glosnika nmo i to co wyszlo to nie weim co to, dodam, ze juz chyba opanowalem kalibracje i pomiary rezystorow wychodza prawidlowo a z glosnikiem taki klops, tzn. na wykresie impedancji pik siega do 1,2k !!! ??? i nie jest jeden wyrazny pik ale kilka takich ostrych, dodam ze to bez dodanej masy a wiec drgania ciezarka wykluczone teraz tak jak utworzylem nowy glosnik to wyskoczylo mi okno w parametrami ale bez wykresu impedancji ktorego w tedy jeszcze nei pomierzylem a program juz podaje jakies parametry?? Teraz pomimo zlego wykresu impedancji postanowilem kontynuowac a wiec dodana masa i reszta jak w tutorialu na audiomanii i teraz pokazala sie strona z parametrami i na dole wykres impedancji ale parametry sa te same jak program pokazywal przed pomiarem.
Panowie co robie zle?? Jakich wersji SW urzywacie?? juz nie mam sily na to!!!
Pozdrawiam!!!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.co do wykresu... dobrze go zamocowales?? czy byl luzem??
Zamieszczone przez Pawel S.parametry podajesz te ktore juz nacz. np powierzchnie membrany, x-max itp
Pozdrawiam!!!
Skomentuj
-
Powierzchnię membrany wylicza się na podstawie średnicy z rozpiętością od połowy szerokości górnego zawieszenia (tego karbu) do naprzeciwległej strony połowy szerokości górnego zawieszenia. Pokaz co ci za wykres wyszedł :), Moze poprostu zle wyskalowane, bądz zapomniałes ustawic na koncu Estimate Driver Parameters---> use range 10 .. 5000 Hz, ja zawsze o tym zapominałem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dulin7Tak to mozna ujac czy tak jest prosze o bardziej szczególowa odpowiedz :razz:
-bierzesz miarkę i mierzysz średnice membrany + połowy czy też 1/3 zawieszenia górnego - to bez znaczenia ;] a potem z tej średnicy liczysz pole koła, ów pole to powierzchnia tłoka - SD.
Skomentuj
Skomentuj