Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problemy z kalibracja jiga

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problemy z kalibracja jiga

A wiec mam problem z kalibracja tego ustrojstwa.
    Problem jest taki ze jak wezme przy kalibracji record to mi wychodza jakos dziwnie poszarpane wykresy wyglada to tak:

Co moze byc nie tak ??
    Jiga sprawdzalem ze 10 razy i wyglada na ok.
    Pomozcie prosze!!
    Pozdrawiam!!!

tak dla pewnosci podaj model karty?

cos mi sie wydaje ze masz chyba zle ustawionego JIGa. zobacz na skale - niema nic wspolnego z tym co byc powinno. czyli jakby mierzylo cos innego

Skomentuj

Sprawdz czy przypadkiem jakis suwak od treble,bass nie jest włączony, ewidentnie widac jakies zakłócenia powodów moze byc wiele.
      Sprawdz czy przypadkiem nie sprzeczają sie karta integrowana, zewnetrzną, tazke sprawdz kable (jac+chinch).

Skomentuj

Kurde karta to zintegrowane gowno realtek ac97audio suwaki sa na zero equalizer wylaczony.
        Pomozcie prosze
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

A to ty pracujesz na zintegrowanej???, ale to i tak powinno byc oki, wez sprawdz kable dokładnie miernikiem.
          I po kombinuj ze wzmocnieniem sygnału.

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
            A to ty pracujesz na zintegrowanej???,
            na zintegrowanej trudno jest to ustawic ale da sie i powinno wygladac dobrze ale z mniejszym wzmocnieniem

Skomentuj

a wiec zmniejszylem wzmocnienie i juz chyba jest oki tzn mam jakis tam wykres przypomina on sinusoide :mrgreen: ale mam na obu kanalach ten sygnal dopiero po ok 8-10ms czy to tak moze byc??
              dalszy proces kalibracji przebiegal bez komplikacji i nawet wartosci rezystorow 4 i 16,2 om sie zgadzaly z tym co zmierzylem miernikiem, pomierezylem sobie tez od razu rezystor i wynik jest wiarygodny reszte zobacze jutro bo zarac jade sie rozerwac i posluchac muzyki duuzo glosniej niz slucham na co dzien :wink:
              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                ale mam na obu kanalach ten sygnal dopiero po ok 8-10ms czy to tak moze byc??
                prawidłowość w 100% :) zaczynaj pomiary.

Skomentuj

No to dzisiaj wzialem sie za pomiary nieznanego mi glosnika nmo i to co wyszlo to nie weim co to, dodam, ze juz chyba opanowalem kalibracje i pomiary rezystorow wychodza prawidlowo a z glosnikiem taki klops, tzn. na wykresie impedancji pik siega do 1,2k !!! ??? i nie jest jeden wyrazny pik ale kilka takich ostrych, dodam ze to bez dodanej masy a wiec drgania ciezarka wykluczone teraz tak jak utworzylem nowy glosnik to wyskoczylo mi okno w parametrami ale bez wykresu impedancji ktorego w tedy jeszcze nei pomierzylem a program juz podaje jakies parametry?? Teraz pomimo zlego wykresu impedancji postanowilem kontynuowac a wiec dodana masa i reszta jak w tutorialu na audiomanii i teraz pokazala sie strona z parametrami i na dole wykres impedancji ale parametry sa te same jak program pokazywal przed pomiarem.
                  Panowie co robie zle?? Jakich wersji SW urzywacie?? juz nie mam sily na to!!!
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

:lol: to poczekaj do zabawy z mikrofonem...

parametry podajesz te ktore juz nacz. np powierzchnie membrany, x-max itp

co do wykresu... dobrze go zamocowales?? czy byl luzem??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      co do wykresu... dobrze go zamocowales?? czy byl luzem??
                      TYo znaczy lezal sobie na biurku dociskany reka za magnes,

Zamieszczone przez Pawel S.
                      parametry podajesz te ktore juz nacz. np powierzchnie membrany, x-max itp
                      Tak to wiem ze trzeba podac pow. miembrany ale tu tez mam problem bo skad mam wziac pow membrany dla konkretnego glosnika?? Czy po prostu sie uogolnia ze np 8" to pow. ok 220cm^2 ??
                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

SD to powierzchnia tłoka, a nie membrany - o tym trzeba pamiętać.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          O to milo wiedzeic a wiec skad mam wziac ta pow membrany??
                          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

czyli membrana + kopolka + czesc zawieszenia??

Skomentuj

tzn nie liczysz powierzchnie samej membrany, tylko jej rzutu na płaszczyznę.

Skomentuj

tzn nie liczysz powierzchnie samej membrany, tylko jej rzutu na płaszczyznę.
                                Tzz kola??
                                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Powierzchnię membrany wylicza się na podstawie średnicy z rozpiętością od połowy szerokości górnego zawieszenia (tego karbu) do naprzeciwległej strony połowy szerokości górnego zawieszenia. Pokaz co ci za wykres wyszedł :), Moze poprostu zle wyskalowane, bądz zapomniałes ustawic na koncu Estimate Driver Parameters---> use range 10 .. 5000 Hz, ja zawsze o tym zapominałem.

Skomentuj

Tzz kola??
                                    tak to można ująć ;]

Skomentuj

tak to można ująć ;]
                                      Tak to mozna ujac czy tak jest prosze o bardziej szczególowa odpowiedz :razz:
                                      Zamieszczone przez piku16
                                      Pokaz co ci za wykres wyszedł
                                      Pokaze ale dopiero jutro bo dzisiaj sobie przerwe zrobilem w walce z dziadem jednym :wink:
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Tak to mozna ujac czy tak jest prosze o bardziej szczególowa odpowiedz :razz:
                                        Najprościej będzie jeśli wytłumacze to w taki sposób:
                                        -bierzesz miarkę i mierzysz średnice membrany + połowy czy też 1/3 zawieszenia górnego - to bez znaczenia ;] a potem z tej średnicy liczysz pole koła, ów pole to powierzchnia tłoka - SD.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X