• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Pierwsza wersja, to zmodyfikowana wersja zwrotnicy z projektu LuSzTiego, tam zamiast 500nF jest 200. Im większy dołek w przeciwfazie tym lepiej ?? No i też obawiam się wysokiej częstotliwości podziału (tej w ok. 3k) z racji tego rezonansu na 7Khz.
Pytanie: czy zwracać uwagę na stromość podziału ?? jak np w 1 wersji, ten pik na 7khz jest tylko 18db cichszy niż poziom sygnału, nie bedzie to miało złego wpływu na brzmienie ?? Czy to raczej chodzi o to żeby nie wplywał on na sume charakterystyk ?

Wersja z condem 1uF :

Czyli teraz pozostało mi nic innego jak zamówić podstawowe części i przesłuchać 2 wersje zwrotnic? Jakieś sugestie jak można to zrobić w miarę najtańszym sposobem? Myślałem nad zakupem najtańszych podzespołów do 2 zwrotnic, jak wybiorę tą właściwą to kupić części do niej tyle że lepszej jakości. Albo np gdy mamy jeden rezystor o wartości np 4ohm a drugi o wartości 7 ohm, to zamówić jeden 4 ohm a drugi 3 ohm żęby potem je szeregowo złączyć i móc ew wykorzystać ten 4ohm gdy wybiore akurat tą zwrotnice.
Jakieś sugestie ?

Martwi mnie też to podwyższone pasmo w ok 12-20 khz, próbować coś z tym zrobić czy zostawić to jak jest ?

EDIT: Troche się przeraziłem, na szybko wyliczyłem koszta zwrotnic i za jedną wyszło mi 110zł.

Ostatnia edycja:
Martwi mnie też to podwyższone pasmo w ok 12-20 khz, próbować coś z tym zrobić czy zostawić to jak jest ?

Czy dla mikrofonu była wgrany plik kalibracyjny ? - prawdopodobnie stąd bierze się górka.

Ostatnia edycja:
Zmodyfikowałem trochę zwrotnicę pod kątem ceny, użyłem takich wartości by nie musieć łaczyć np kondensatorów :

częsci do budowy :

seas:
c1 - 5,10µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap
l1 - Cewka ind. 0,410mH +/-3% 0,300Ω dr.1,00mm śr.38 dł.15mm AirCore
r1 : 4,6 ohm połączone szeregowo :
-Rez. 2,20Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące Resistor Metalizowany
-Rez. 2,40Ω ...
r2 : 3,8ohm połączone szeregowo
-Rez. 1,80Ω
-Rez. 2,00Ω
r3 - Rez. 1,50Ω

Fountek :
c1 - Kon. 1,00µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap
c2 - Kon. 6,80µF...
l1 - Cewka ind. 0,420mH +/-3% 0,250Ω dr.1,20mm śr.41 dł.30mm
l2 - Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,670Ω dr.1,00mm śr.45 dł.30mm
r1 - Rez. 0,39Ω
r2 - Rez. 6,20Ω
r3 - Rez. 5,10Ω

cena za zwrotnice to : (no i w trakcie pisania tego podliczyłem cene i dalej wychodzi 110 zł za sztuke :D)
Jedyny plus to taki że nie muszę bawić się w łączenie kondensatorów.

czy czasem kond 6,8 nie jest zwarty?

wiesz ze mozesz zmieniac rezystancje cewek? nie musisz dodawac osobnego rezystora ;)

No właśnie umiejscowienie tego kondensatora jest torche zagadkowe dla mnie, nie wiem czy to wgle ma sens bytu, co do cewek masz na myśli że po podwójnym kliknięciu na cewkę wyskakuje mi okno z opcjami i tam można wpisać wartość cewki or jej rezystancje i tam w tej rezystancji powinienem wpisać rezystancje cewki ktorą kupił bym w rzeczywistości ?

Sprawdź zwrotnice na schemacie jak Paweł pisze.

Co masz przez to na myśli ?

Ostatnia edycja:
co do cewek masz na myśli że po podwójnym kliknięciu na cewkę wyskakuje mi okno z opcjami i tam można wpisać wartość cewki or jej rezystancje i tam w tej rezystancji powinienem wpisać rezystancje cewki ktorą kupił bym w rzeczywistości ?
tak, dokladnie
pobaw sie tym parametrem i zobacz jak to potrafi zmienic dzialanie filtrow!

Co masz przez to na myśli ?
rozlacz tego konda 6,8 i podlacz go na nowo. wyglada jakby byl zwarty w SW :p

Szerokosc dolka, to juz glownie kwestia nachylenia zbocza filtrow, wiec czy szerszy=lepszy to tak jakby napisac, ze filtr niskiego rzedu jest lepszy od filtra wysokiego rzedu :)

Ostatnia edycja:
Nie wiem jak to siebie zinterpretujesz ale czym szerzej głośniki są zgrane ze sobą tym lepszy efekt, lepsza scena.
Uwazam, ze lepiej zgrać je w ten sposób niż pracować na głębokością zgrania

Ja rozumiem, ale im bardziej stromy filtr, tym w mniejszym zakresie glosniki na siebie nachodza, co w przeciwfazie nie bedzie dawac szerokich dolkow, tylko waskie i glebokie. Dlatego nie w kazdym przypadku nalezy sugerowac sie tym, ze im szerszy dolek tym lepszy, bo to tak, jakby powiedziec, ze zwrotnica 1 rzedu jest lepsza od zwrotnicy 4 rzedu, bo w zwrotnicy pierwszego rzedu glosniki nachodza na siebie w szerokim pasmie czestotliwosci. Zgranie fazowe powinno byc po prostu najlepsze dla danego rodzaju filtrowania, bez wzgledu na stromosc filtra.

Cześć oto kolejne zwrotnice :

To w końcu jak iść :P? bo uzyskałem dołek o symetrycznych i szerokich zboczach ale jego głebokość była rzędu 20-25db, a mam wersje jak tu gdzie te zbocza nie są równe ale za to głębokość dołka sięga 50db.

1 - powinienes dopasowac wartosci elementow do znormalizowanych
2 - wykresy nie graja. najlepsze symulacje musisz odsluchac i dopiero z odsluchow wyciagac wnioski ;)
moze byc tak ze zadna z tych symulacji nie zagra dobrze i trzeba bedzie zaczac od nowa :D

Powrót