• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[preamp/bufor] 2 kanałowy preamp na PGA2320

• Autor wątku Autor wątku taz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Miałem podobnie jak mi się zachciało używać starej taśmy od dysku ata czy dyskietki, niestety któryś pin ci pewnie nie łaczy, jak dobrze piny są i przejście od razu działa

Wiem wszystko, pre nie działa, widać należę do tych co jak dostaną dwie kulki to jedną zgubią a drugą zepsują.
po włączeniu świeci się podświetlenie lcd i reaguje na selektor, włączanie i wyłączanie nie działa.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Miałem podobnie jak mi się zachciało używać starej taśmy od dysku ata czy dyskietki, niestety któryś pin ci pewnie nie łaczy, jak dobrze piny są i przejście od razu działa

miałem na kablu który sam robiłem i nie działał, teraz adaptowałem na szybko jakieś kable ze starego wzmacniacza i to samo. jak odłączę enkodery to też nic nie pokazuje

Być może mam przyczynę, zimny lut na 3-cim pinie lcd

pin 3 (BR) sie odkleił, nie wiem za co jest on odpowiedzialny, ale nie mogę go dobrze polutować, muszę kupić nowy lcd

Od siebie mogę polecić:
- http://www.piekarz.pl/pl/?item=28789 - grube żyły, wejdą na styk do tych pinów na preampie - nie są tak cienkie jak w zwykłych tasiemkach,
- dobry topnik przy lutowaniu

:)

sylvek - daj zdjęcia tego lcd od obu stron. br masz od regulacji podświetlenia

Ostatnia edycja:
cb4736d4a4ce02e274b1ce2fb5569ac5_1452552183.jpg
71f096f5050813364740ef923666154c_1452552054.jpg

niestety lutami się nie pochwalę, muszę kupić dobrą cynę z ołowiem, bo ta bezołowiowa to straszny szais.

Nie rozumiem dlaczego lutujesz bezołowiową? :)

Z tego co widzę to pin 16 tez się ledwo trzyma. Pin 3 który musisz naprawić to niestety po ścieżce musisz dojść do jakiego elementu ona leci i się kynarem podlutować do pada elementu, jeśli nie będzie nic po drodze to zdrap soldemaskę ze ścieżki i podlutuj się kynarem do pinu z listwy kołkowej.

mam kilka pytań:
Na jakich poziomach głośności słuchacie ja narazie mam spięte z tel. i na -5db i tel. ful- szału bez.
Czy jak dojdziecie ze skalą do +5db macie jakieś trzaski i przestery?
Dlaczego gałką głośności trzeba kręcić w drugą stronę?

Nie na temat...
telefon telefonowi głośnością nie jest równy, od jakiegoś czasu producenci w trosce o słuch nie pozwalają na duże wzmocnienie sygnału, jedni omijają to dając komunikat, inni jak na przykład Apple po prostu zablokowali maksymalną głośność

Wgrałem dzisiaj nowy soft do pre. Regulacja fajnie chodzi, spoko jest też ustawienie poziomu dla poszczegulnych wejść.
Jednak ja wolał bym wybór źródeł sekwencyjnie +/-, oraz regulację podświetlenia sekwencyjnie jednym przyciskiem.
Ogólnie fajna rzecz, no i sam pre i regulacja głośności jest super.

Wracam powoli do walki z szumem z PGA.
W związku z tym pytanie/prośba: czy mógłby mi ktoś podesłać swojego NIE szumiącego preampa na testy?
Może być sama płytka, bez enkoderów i lcd.
Chciałbym zrobić porównanie z całkowicie innym egzemplarzem, bo wymiana pga u mnie nic nie dała.

Z tą zmianą podświetlania w "kółko" to bym sam był na TAK. - Jednego przycisku mniej.
I jeszcze ciekawym rozwiązaniem było by dopisanie do softu, aby po jakimś czasie gdy nie zmienimy źródła na wyświetlaczu znikała informacja o tym lub wyświetliła się tylko mniejsza wersja napisu. A główną informacją byłaby informacja o głośności. Z dalszej odległości ciężko się doinformować co do poziomu głośności.

To tylko propozycja, a ciekawy jestem czy są jakieś pomysły na aktualizację softu z strony autorów?

I jeszcze ciekawym rozwiązaniem było by dopisanie do softu, aby po jakimś czasie gdy nie zmienimy źródła na wyświetlaczu znikała informacja o tym lub wyświetliła się tylko mniejsza wersja napisu. A główną informacją byłaby informacja o głośności. Z dalszej odległości ciężko się doinformować co do poziomu głośności.

Według mnie ciekawiej by było gdyby na 2 linie wyświetlało się tylko aktywne źródło, a w razie zmiany głośności jej wartość na 2 linie. To taka moja sugestia.

Przyznaje, że nie wiem czy na wyświetlaczu 2x16 można taki trik zrobić. Trzeba się zagłębić w dokumentację...

Powrót