• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nie na temat...
to śmiesznego, ze piszę do firmy która się profesjonalnie tym zajmuje..wykładam 20tyś i chce zamówić pięć par tego typu paczek, a gość mi jako klientowi mówi że to nie ma sensu bo to przestarzała konstrukcja

Czym się zajmuje?
Robieniem klonów ProAca czy ogólnie kolumn?
Bo jak to drugie, to gdzie tu widzisz coś śmiesznego?

Gość napisał Ci jak jest.
Skoro głosniki są niedostępne, to jak niby miał by żłożyć tą konstrukcję?

A jeśli było inaczej, to napisz dokładnie jak było, bo w tym co dotychczas napisałeś nie ma nic śmiesznego.

Nie na temat...
W temacie kolumn, gdyby ktoś chciał się pośmiać z pewnej firmy która tak odpowiada na zapytanie ofertowe w temacie budowy kolumn na podstawie ProAc R 2.5, cytuję :

Wykonanie klona tych kolumn jest praktycznie niemożliwe, bo głośniki, które były tam stosowane, są od dawna niedostępne. To ponad dwudziestoletnia konstrukcja. Niskośredniotnowce w tej specyfikacji są nie do kupienia, a współczesna wersja wysokotonowego SS D2012 też jest zmieniona, w dodatku produkowana przez inną firmę.
Dodam też, że nie widzę sensu budowania akurat takiej kolumny - to konstrukcja mocno przestarzała, nie dorównująca możliwościom brzmieniowym współczesnym kolumnom.

Zabawne traktowanie klienta:)

No ale jak głośniki są niedostępne to z czego ma Ci to zrobić?
Z drugiej strony, jeśli dostarczyłbyś mu jednak takie głośniki, to dziwi mnie fakt że nie chce się podjąć produkcji 5 par kolumn inkasując za to 20 tysięcy przychodu (nie wiemy ile zarobi na czysto).
Chyba że to on ma latać za przetwornikami a potem tłumaczyć się że nie gra to jak oryginał...to mnie już nie dziwi.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
to śmiesznego, ze piszę do firmy która się profesjonalnie tym zajmuje..wykładam 20tyś i chce zamówić pięć par tego typu paczek, a gość mi jako klientowi mówi że to nie ma sensu bo to przestarzała konstrukcja :). To tak jakby pójść do salonu Fiata i usłyszeć od doradcy klienta: proszę iść do BMW bo fiat to marne i leciwe konstrukcje. Jak dla mnie kabaret.

Napisał prawdę .
A 20tyś za pięć par tych kolumn to wcale nie jakaś wielka kasa , jak by to robił legalnie i porządnie to kokosów by z tego i tak nie maił .

Po za tym po co ten paździerz teraz klonować ?

Idealnie w trakcie sesji, na odstresowanie :)

i-AMP - czeka za nóżkami + parę zmian w środku - mocowanie IPSów muszę dorobić, wtedy wstawię do gotowych.
DAC- ukończony
Preamp - ukończony
Kabel usb zmieniony na 4,5m :)

Od góry: szpilka illu + satori mw13p + rev 22w papier :) Kolumny kiedyś będą opisane, na razie muszę zebrać chęci i siły na wrzucenie iampa,daca,preamp :)

Hej,
napisałbyś coś więcej na temat gry satori ze szpileczką illuminatora.

Planuję podobny projekt tylko z 18 illuminatora na WF i w dalszym ciągu zastanawiam się czy satori na midrange czy jednak zachować cała linię illuminatora.
Nie ukrywam, że finansowo satori wychodzi sporo lepiej :)

Czekam również na gotowy projekt :P bo kto wie ... może warto skopiować

I jak wrażenia z grania satorii? Nie myślałeś o berylowym iluminatorze?

Odnośnie MW13P jestem zadowolony :) Ciężko mi opisać sam głośnik. Berylowy illu - rozmawiałem z kilkoma osobami, w tym ze dwie, które miały możliwość porównania szpilki i beryla - wg nich nie ma sensu dopłacać.

Hej,
napisałbyś coś więcej na temat gry satori ze szpileczką illuminatora.

Planuję podobny projekt tylko z 18 illuminatora na WF i w dalszym ciągu zastanawiam się czy satori na midrange czy jednak zachować cała linię illuminatora.
Nie ukrywam, że finansowo satori wychodzi sporo lepiej :)

Czekam również na gotowy projekt :P bo kto wie ... może warto skopiować

Odnośnie TW - miałem okazję porównać szpilkę illu z satori TW29R. Wg mnie zbliżone głośniki, ale szpilkę wyróżnia jej "detaliczność" - słychać od razu po przepięciu kolumn. Także z góry mogę polecić szpilkę - różnica cenowa aż taka nie jest między tymi głośnikami.

Odnośnie satori na midrange - tutaj powinien się wypowiedzieć autor zwrotnicy - zna bardzo dobrze oba głośniki. Ja nie miałem przyjemności posłuchać illuminatora na midrange. W sumie autor zwrotnicy mógłby opisać całe brzmienie, przyrównać do innych głośników - pomogło by to określić jakość dźwięku z tych kolumn :)

Gotowy projekt - nie będzie :) Chyba, że któryś z forumowych projektantów stworzy kiedyś projekt do skopiowania.

Pozdrawiam

Cześć mam pytanie, jaki frez kupić do frezarki żeby móc podfrezować otwory w mdfie ? Zwykły walcowy do metalu ?

No nie samo powietrze, dwie cewki na lewo to cewki z rdzeniem toroidalnym.

Powrót