• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Po wielkich trudach budy są ;^)
Tzn złożone na razie "na sucho". Klejenie pewnie na dniach, w zależności jak będzie z czasem.

Visaton W200S, B100 i Dayton DC28F-8 czekają w pudłach, sprzęt pomiarowy też gdzieś w otchłaniach warsztatu czeka aby to wszystko pomierzyć, zwrotkować, testować i ewentualnie dopieścić.
Fronty pójdą do malowania, czarny mat zapewne.
Reszta fornir i olejowosk. Pewnie będzie Teak Floryda modyfikowany, podoba mi się ;^)

Ostatnia edycja:
No to jest dobre pytanie pogromco ,to kolumny kolegi ,ogólnie ma skłonności do kręcenia volume.xD

Znaczy to moja diagnoza ,ale podłączałem go pod wzmak na żywca i się nie odzywał ,multimetr też nic nie pokazał .

Ostatnia edycja:
Jak nic nie chrupie przy wciskaniu membrany, to moze cewka jest cala i drut sie nie odkleil. Byc moze gdzies przy laczeniu sie zlamal. Trzeba rozkleic i zobaczyc.
Wszystko da sie naprawic, ale czy to bedzie ten sam glosnik...

Projekt "łezek" na tweetery gotowy i zlecony do druku. Teraz tylko wytłumienie i wykończenie całości. Jedna kolumienka w przygotowaniu - druga na razie zostaje jako testówka do pomiarów.

Łezki beda potraktowane najprawdopodobniej szpachla, wyszlifowane i natryśniete czarnym matem.

Pierwsze przymiarki druku testowego. Wyszedł bardzo fajnie. Kable beda poprowadzone przez podstawę w finalnej wersji. Zastanawiam się czy nie rozciągnąć na 2/3 albo 3/4 głębkości obudowy.

Tak przygotowana obudowa głośnika wysokotonowego skutkuje bardzo dużym wpływem dyfrakcji na charakterystykę głośnika. Pod tym kątem to nie jest dobre rozwiązanie.

Na pewno będziesz musiał powalczyć z dyfrakcją ale powinno się to dać skompensować, niestety kosztem bardziej skomplikowanego filtru.

Pomierzymy, zobaczymy ;)

Będę w domu to odszukam pliki z pomiarami z różnych wersji takiej tubki. To co zrobiłeś to najgorsza opcja :)

Na pewno będziesz musiał powalczyć z dyfrakcją ale powinno się to dać skompensować, niestety kosztem bardziej skomplikowanego filtru.

Jeśli to nie jest filtr aktywny to górki zgasi, ale dołków nie zasypie :)

Będę w domu to odszukam pliki z pomiarami z różnych wersji takiej tubki. To co zrobiłeś to najgorsza opcja :)

Jeśli to nie jest filtr aktywny to górki zgasi, ale dołków nie zasypie :)
O fajnie, podsyłaj chetnie przestudiuje. Ponizej pomiar on-axis z 1m, moim zdaniem nie wyglada to najgorzej w obecnej konfiguracji :) Zabrakło czasu na pomiar off-axis.

XO jak widać do poprawy ale gra bardzo przyzwoicie IMHO.

allure09 napisał:
Z dołkami będzie miał problem. Lepszą opcją byłoby klasyczne umieszczenie tweetera we froncie ale z przesunięciem względem osi ;)
Niestety nie wejdzie - tam jest TL tasukowa zaraz pod midwooferem.

Ostatnia edycja:
Tak przygotowana obudowa głośnika wysokotonowego skutkuje bardzo dużym wpływem dyfrakcji na charakterystykę głośnika. Pod tym kątem to nie jest dobre rozwiązanie.

Spodziewałem się czegoś zdecydowanie gorszego. Sposób pomiaru - mic na statywie, odmierzone 1m, kolumienka na obrotowym stołku z zaznaczonymi kątami 5,10,15,20,25 stopni. Poniżej pomiary - nie wyglada to najgorzej. Salon mam średnio wytłumiony, posiłkowałem się kocami gdzie tylko się dało.

Dzięki uprzejmości Lusztiego, składam matryce do zwrotnic jego projektu :)

Jako że mam dostęp w pracy do lasera, postanowiłem wypalić wszystko na laserze a nie na CNC.
Laser niestety miał pole robocze 300x600mm, więc trzeba było podzielić matryce na dwie części.
Dodatkowo max cięcia tego lasera w MDF-ie to 6mm, więc trzeba było kombinować aby uzyskać odpowiednią głębokość matrycy.

Warstwa opisowa HDF:

Otwory przelotowe MDF:

Do tego dochodzi jeszcze ramka która zwiększa głębokość matrycy, tak aby było miejsce na kable połączeniowe, no i sam spód matrycy który będzie przykręcany.

Całość:

Jak już wszystko posklejam trzeba będzie to polutować:

Zabawa na kilka dni, ale do świąt powinienem się spokojnie wyrobić :D

Ostatnia edycja:
Powrót