• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Mój komputerowy zestaw 2.1 w budowie:
- 2x Tang Band W3 881SJ, odcięte aktywnie,
- STX GDN 17-200-8-SW (nikt nie chciał kupić, to został u mnie), cięty aktywnie + Linkwitz (podbicie poniżej ~75Hz),
- obudowy zamknięte, satelitki po ~0,7 litra netto, sub ~5,5 litra netto,
- wzmacniacze to TA2024 dla satelit i mostek TDA2052 dla subwoofera (w osobnej komorze), obudowa dla TA2024 będzie albo z drewna, albo z alu, jeszcze się waham jaki materiał zastosować,
- na razie to tyle ;)

Dwa zdjęcia na zachętę, reszta (za jakość przepraszam - robione telefonem) wraz z postępem prac będzie tu: http://yfrog.com/0gsatcianyjx .

Ten gdn w closed to raczej pomyłka, nawet do tych 5ciu litrów dorób mu br, sporo zyskasz na efektywności.

Budowanie na ekranie :)

podpowiedzcie jaki fornir i wykończenie ??

Myślałem nad wenge i połysk z polerką na lustro.... ;)

Tu w sumie nie trzeba wiele sprawdzać, w b-r w paśmie okolic strojenia będziesz miał 3-4db więcej co się przełoży na bardziej liniowe przetwarzanie zakresu niskotonowego (w closed w tym miejscu charka już będzie opadać). Dodatkowo wytrzymałość mocowa będzie wyższa dla br w paśmie użytecznym. No ale w ramach zabawy można sprawdzić jak zagra w closed.

ploter
podpowiedzcie jaki fornir i wykończenie ??
Podpowiadam że według własnego uznania ;) (tak zawsze jest najlepiej)

ploter
Myślałem nad wenge i połysk z polerką na lustro.... ;)
Ja robię kolumny na wenge modyfikowanym, kamelia, efekt końcowy - bardzo dojrzała czereśnia... postaram się możliwie najbardziej identycznie w ten deseń: ;)

Jak Ci się nie spieszy to okł. niedzieli powinny być foty jednej gotowej...

POST WYGAŚNIE....

ploter, niestety z wysokim polyskiem bedzie drogo i bardzo czasochlonnie
najpierw trzeba wypelnic pozadnie pory zeby dopiero na to wylac lakier...
no i powierzchnia musi byc idealnie plaska :???:

marko3T napisał:
Bardziej usłojony, to może palisander.

zastanawiam się i nad nim ;] ale szukam coś w deseniu czerwonym - jabłoń, zółtym - topolka czeczot, lub ciemny - wenge....

Pawel S. napisał:
ploter, niestety z wysokim polyskiem bedzie drogo i bardzo czasochlonnie
najpierw trzeba wypelnic pozadnie pory zeby dopiero na to wylac lakier...
no i powierzchnia musi byc idealnie plaska

Paczki przygotowywane w zakładzie stolarskim, malowane pistoletem w komorze :)

Moi faworyci..

1612338_1.jpg
1613571_1.jpg
3_finale.jpg

688899_1.jpg

628795_2.jpg

ploter 3eba było tak od razu... ;)
A swoją drogą, przy okazji to chciał bym się zapytać ilu osobą podobają się konstrukcje z pierwszych 3 zdjęć :???: Bo mnie np. zawsze irytowało łączenie forniru "na pipkę"....

Powrót