• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ale pokraka :neutral: ..
Nie rozumiem jak mozna majac dostep do kątownikow aluminiowych itd zrobic cos... takiego...
Do tego potencjometr przy samym transformatorze i kondensatory na takich długich połączeniach. Wygląda na to że sygnał połączyłeś kablem głośnikowym (byc moze podobnie jak potencjometr poprowadzilesodpowiednio dlugie kable przy trafie) ??
Radiator na zewnatrz obudowy to cos o co mozna sie poparzyc ale jesli nie miesci sie w obudowie tutaj mozna isc na kompromis.... z tym ze w tej sytuacji w obudowie jest mnostwo miejsca a radiator wstawiony w ten sposo lamie wszystkie prawa estetyki i ergonomii ;)

nie mam aż takiego dostępu do profili aluminiowych..ale wezmę to pod uwagę :). Kondensatory są na tak połączeniach z racji ich gabarytów - do tej pory nie ma jakichś efektów ubocznych stosowania takiego rozwiązania. Kable są głośnikowe ale jak napisałem wyżej chcę z tym zrobić porządek. Trafo w żaden sposób nie wpływa na wzmacniacz/potencjometr - wzmacniacz nie brumi, gra pięknie. A radiator na zewnątrz - kwestia gustu.

"Wszystko jest źle rozplanowane, ale i tak odbije dobre argumenty jakimikolwiek żeby nie było że coś zrobiłem źle" :P

n_omyzs napisał:
"Wszystko jest źle rozplanowane, ale i tak odbije dobre argumenty jakimikolwiek żeby nie było że coś zrobiłem źle" :P

Transformator przesunę pod lewą ściankę na kątownikach aluminiowych a radiator położę żeberkami do góry - tranzystory puszczę na krótkich przewodach. Tylko czy te przewody nie wpłyną jakoś na ich pracę?

Dlaczego górnej ścianki nie wpuściłeś między ścianki? Najprawdopodobniej po fornirze czy lakierze będziesz widział krawędź przebijającą sie nad głośnikami.

LightSound napisał:
Co tu z tym zrobić? :) Nie ma tu jeszcze sprzętu z vectry...
czyżbyś bazar otwierał? qrde kilka perełek tam u ciebei na podłodze leży, najstarszy to bez wątpienia ten harman, to przypadkiem ten który niedawno był na alledrogo?

malutkiz, nie, na allegro był ca240 a ja mam mocniejszego brata - ca260. Nie bazar, po prostu dla siebie na testy, i co mi nie odpowiada to na sprzedaż ;P tylko że... wszystko mi odpowiada niestety ;D Harman rok '92 a gra tak że.... mrr :)

LightSound, no właśnie tak myślałem. Miałem na niego straszną ochotę. Szkoda tylko, że to nie 4 kanały.

Wzmaki:

HK CA260
Spectron SPA2200Z
Sherwood A100x4
Alpine MRV-T500
Macrom SP2.100x
Signat RCA.60 - jakiś wynalazek ;p
Sierra T1000.1D

Radia Sonego, Kenwooda i starsza Alpina.

Głośniki:
GZ GZRW 12' Closed 28L
2x Infinity Kappa 1003se closed 2x20L
Raveland axx1010
Intertechnik Neo16
Carpower Neokick165
Mivoc HQ16520

Zmieniarka Alpine CHA-S614
Kondensator Dietz 1F.
Do tego 3x komplety kabli, jedne dietz, drugie ohlenbach i trzecie perełki Eagle.

lklukasz,
A na imageshack nie możesz?
Nie każdemu się chce rejestrować na kolejnym forum by podziwiać Twoje cuda :D

ir0nhide, osobiscie wole polzyc kilka warstw HDFu

lklukasz, ladnie, ale jak to brzmi?
no i jak poradziliscie sobie z odbiciami w samcohdozie?

Powrót