• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

odpalilem na szybkiego sam bas
wczesniej w tych samych warunkach mialem go w b-r
powiem ze zaczyna mi sie podobac ;)

zaraz wyciagam czesci do zwrotnic i bede kleil filtry
jutro odsluch i moze przemek z Audio-technik.pl zdecyduje sie na ich budowe ;)
wtedy porozmawiamy o modyfikacjach wizualnych
z racji grubego frontu mozna smialo zrobic sciecia
tylko ciezko widze zakrywanie wylotu :/

Zabawa telefonem...
Zagracony studyjko/gościnny , kartony z Ikei z przyszlymi szafkami pod stolik studyjny i w końcu postawione, uruchomione ale jeszcze bez terminali podłogówki które oczekują na przeniesienie do salonu.

studio.jpg

IMG_20130614_184529.jpg

a ja mam juz glosniki do TLki wiec zabieram sie za frezowanie

Teraz to Ty mnie "wkurzasz" swoją Tl-ką ( i to dosłownie bo masz tylko jedną sztukę :flapper: ). Od początku podobał mi się ten projekt z racji cena/jakość i chciałbym go jak najszybciej wykonać. Problem w tym, że nie mam czasu na "dłubanie audio".

:(

Teraz to Ty mnie "wkurzasz" swoją Tl-ką ( i to dosłownie bo masz tylko jedną sztukę ). Od początku podobał mi się ten projekt z racji cena/jakość i chciałbym go jak najszybciej wykonać. Problem w tym, że nie mam czasu na "dłubanie audio".

Z tajnych przez poufnych przecieków wiem, że się spodobało :)

Wycinasz ramkę z mdfu, obciągasz grubymi rajstopami (60 den) i zszywasz Ładnie to wygląda, tak zrobiłem kiedyś w bliźniaczej TLce na L26.
a jak to sie zachowuje przy wiekszym wychyleniu glosnika?

zwrotnica zlozona i pierwsze odsluchy za mna
jednak ze juz pozno to sluchalem cicho i krotko

jak wplywa wytlumienie na bas z TLki? mam gabke 2cm zamiast 3cm i jeszcze brak watoliny.

a jak to sie zachowuje przy wiekszym wychyleniu glosnika?

Trochę lata, ale do przeżycia.

jak wplywa wytlumienie na bas z TLki? mam gabke 2cm zamiast 3cm i jeszcze brak watoliny.

Jak masz za mało wytłumienia to basu jest bardzo dużo bo ma podbicie w okolicach 50-70Hz (przy strojeniu na 30Hz). Jak jest w sam raz to nie ma tego podbicia i poprawia się zejście. Gdy wytłumienia jest za dużo obudowa zaczyna przeciągać i traci impuls.
To tak na szybko :) Generalnie zalecam ułożenie tego wytłumienia wg własnych upodobań :)

wtedy porozmawiamy o modyfikacjach wizualnych
z racji grubego frontu mozna smialo zrobic sciecia
tylko ciezko widze zakrywanie wylotu :/

Od chwili publikacji projektu ciągle myślę o tej TL ale narazie brak kasy na głośniki, dopiero po wakacjach coś podziałam:(
Przyszedł mi do głowy taki pomysł na wykończenie, jak zrobił Bingant, czy SonusFaber. http://diyaudio.pl/showthread.php/17649-Illuminatus?p=314460&viewfull=1#post314460
Front w skaju ze skosami i góra z nierdzewki, a na wylocie tak drobna, metalowa siateczka, widziałem ją w Leroy.
Tylko jeszcze nie wiem jak ją przymocować do blachy. Przyspawać?

Powrót