• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ostatnio kupiłem amplituner Azur 540R czyli pierwszy takowy wzmacniacz którego nie zrobiłem (sklonowałem) samemu (jak Uniamp, Hybryda, Symasym, FET-hex i parę innych) i jestem po prostu zawiedziony jakością - jakby mi wiele szczegółów wyleciało przez okno, amplituner chodzi niby na direct stereo i po prostu gra jak zmulony :/

W każdym wypadku jestem zawiedziony i niż nigdy nic gotowego nie kupię - polecam to samo innym osobom, lepiej coś na szybko złożyć (FET-hex czy Symasym) bo wiemy co składamy i jak to wygląda i cieszyć się raczej jakością niż marnością, nie mówiąc jeszcze o dostępnej tutaj Hybrydzie Ravena i innych do skopiowania.

Sprawdz jaki jest faktycznie tor sygnalu. Lubisz sie bawic, to obetnij preampy i korekcje przy samej "dupie", podaj sygnal bezposrednio na koncowki i mocy i napewno dzwiek zmieni sie na plus.

Nie wydaje mi sie, ze odcięcie pre ampa pomoże
Najpierw sprawdz jak jest zbudowany i na jakich kostkach

Juz wszyscy zapomnieli cmokania nad klonami wszelkiej masci LM ? Esencja tych klonow byl wlasnie brak preampa :) No ale oczywiscie masa roznych odmian, czesci, az popadli w skrajnosci ze sciaganiem folii z kondow.

Mysle, ze to nie jest dobre porownanie :) te wzmaki robilo bardzo wiele osob, w tym rowniez takich, ktore mialy drogi sprzet, czy nawet bardzo drogi.

Teslami to sie jarali jak sie z alpharda przesiadlo. A tutaj bylo inaczej, ludzie zachwalali GC, w porownaniu do wzmakow z cenami nierzadko 5 cyfrowymi.

Juz wszyscy zapomnieli cmokania nad klonami wszelkiej masci LM ? Esencja tych klonow byl wlasnie brak preampa :) No ale oczywiscie masa roznych odmian, czesci, az popadli w skrajnosci ze sciaganiem folii z kondow.

Skrobanie jest w Polsce zabronione, więc dziwi mnie, że ich nie posadzili za te kondensatory ;)

PM masz racje
Ale jak ktos cos nowego złoży to w większości przypadków jest zadowolony
Potem zaczyna mu czegoś brakować i modzi dalej

A pochwalisz się co to ciekawego tam masz? :P
http://diyaudio.pl/showthread.php/21003-Project-aleX-)

y71pf4feh4h4jtfrma51_1371490493.jpg

Dzisiaj psklejałem pokrywę z MDF .
Zostało fornirowanie, wyfrezowanie wentylacji i założenie tematu w gotowych konstrukcjach ;)

podziekowanie dla kolegi ASA :) za rozrysowanie daytonow do projektu :) juz niedlugo bedzie projekt obudowy i mozna zaczac ciac na cnc :D

Naprawdę nie ma za co, przyjemne oderwanie od "dupereli" dnia codziennego.
CNC troszkę mnie kręci, kumpel zrobił 3 osiówkę , tylko że słabe wrzeciono ma i troszkę "wiotka" konstrukcja. U mnie to będzie stal i bez pseudo oszczędności. Jedynym problemem jest czas.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczorka niedzielnego
asa
P.S.
Mam taką propozycję, co by powiedzmy rozrysowane bryłki głośników zamieszczać w dziale pobieralnia. Myślę, że można by stworzyć fajną bazę do wykorzystania w projektach. Jest kwestia formatów itp, ale można by to dograć.

Mam taką propozycję, co by powiedzmy rozrysowane bryłki głośników zamieszczać w dziale pobieralnia. Myślę, że można by stworzyć fajną bazę do wykorzystania w projektach. Jest kwestia formatów itp, ale można by to dograć.
faktycznie mi sie nie chce tworzyc glosnikow... a w Solidzie jest rozbudowany modul to tworzenia renderigow ;)

faktycznie mi sie nie chce tworzyc glosnikow... a w Solidzie jest rozbudowany modul to tworzenia renderigow ;)

Renderingi, to nie problem i są lepsze zabawki niż solid. Mi nie chodziło o akademię sztuk pięknych, tylko o czysto techniczne sprawy takie jak wymiary, średnice otworów, objętość i takie tam, bo tylko takie bryłki mają dla mnie sens i da się je wykorzystać. ASP uprawia moja kumpela, ale niestety materiału źródłowego nie potrafi zrobić.
Zresztą nie było propozycji.
pozdrawiam

5e4exn0tybasxfiyf8cq_1374257545.jpg

slucham sobie tych kolumn w celu wygrzania, na zwrotnicy dobranej na sluch... przyznam szczerze ze podobaja mi sie ;)
bedzie cos godnego polecenia ;)

Kiedyś próbowałem, bo nie do końca podoba mi się w tym układzie wyciskania maxa z tej lampy. Jest to uzasadniona rzecz, bo początkujący chcą jak najgłośniej, jednak mi to nie pasowało. Strasznie drażniła mnie czułość wejściowa i mały kąt regulacji potkiem przy standardowym źródle 0,7-1V. Samym sprzężeniem niewiele zdziałałem, więc aplikowałem po swojemu wg noty, oczywiście punkt pracy dobrałem dużo mniej obciążający lampę.

Kiedyś próbowałem, bo nie do końca podoba mi się w tym układzie wyciskania maxa z tej lampy. Jest to uzasadniona rzecz, bo początkujący chcą jak najgłośniej, jednak mi to nie pasowało. Strasznie drażniła mnie czułość wejściowa i mały kąt regulacji potkiem przy standardowym źródle 0,7-1V. Samym sprzężeniem niewiele zdziałałem, więc aplikowałem po swojemu wg noty, oczywiście punkt pracy dobrałem dużo mniej obciążający lampę.
To w sumie od nowa robiłeś wzmacniacz. Na początek układ jest ok, nawet bardzo dobry. Do tego stopnia lampa mi się spodobała że zastanawiam się czy nie sprzedać tego i nie robić czegoś bardziej rozwiniętego

Powrót