• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

"Podwoisz" ich efektywność marian dając je 10 -20cm od ściany (nie mogą/ nie powinny przylegać) Taki tam szczególik tylko. ;]

Panowie mam szybkie pyt. Dając panel frontowy do wzmacniacza nie mam koncepcji po ile wypuścić go na boki/poza wielkośc obudowy, znaczy jaki nadmiar względem obudowy (mam nadzieje że zrozumieliście ;) ) Zechciał by ktoś może uraczyć jakąś ściągawką w postaci foto. Coś +/- w ten deseń:
gainclone.jpg

Ja daje front wiekszy od reszty ok 3-5mm z kazdej strony, widac to na moim uniampie. Tam jest dokladnie 5mm.

Roznica zawsze bedzie duza. Ja z tasmy nie korzystam z prozaicznego powodu. Robie prototyp przedniej scianki tak, jak bedzie ona wygladala w rzeczywistosci ( precyzyjne frezowanie ). Nie naklejam do pomiaru tasmy, bo z tasma nie bede pozniej tego sluchal.

Roznica zawsze bedzie duza. Ja z tasmy nie korzystam z prozaicznego powodu. Robie prototyp przedniej scianki tak, jak bedzie ona wygladala w rzeczywistosci ( precyzyjne frezowanie ). Nie naklejam do pomiaru tasmy, bo z tasma nie bede pozniej tego sluchal.

Oczywiście masz rację. Ja także zwykle robię dokładnie taki front na jakim będzie grać, z frezami. Tym razem padła frezarka a i same głośniki są u mnie w sumie dla testu a nie do jakiejś konkretnej konstrukcji.

odebralem plyty

czekam na wyrzynarke wiec zabralem sie za skladanie TLki lusztiego... szkoda ze zapomnialem kupic bocznych plyt! :mad:

w castoramie nie moga naciagac z kosztem plyt, ale za to pocieli krzywo :/

wymiary sie zgadzaja
katy juz nie
wydaje mi sie ze to wina tej pionowej pily.
chyba musze zaczac do znajomego na stolarnie jezdzic... albo palic na laserze u kolegi z dokladnoscia do 0,01mm! :D

Orientuje się ktoś gdzie kupię coś (no właśnie nie wiem jak to się nazywa) jak taką jakby okleinę / cieniutki plastik, matowy chropowaty.

Jak chcesz to mogę ci podesłać kawałek folii do przyciemniania szyb w samochodzie tylko napisz PW.

A to moja nowa zdobycz
imag0191sq.jpg

Puki co gra w testowej budzie dobieranie wytłumien strojenia itp,docelowo całkiem spora komora i niskie strojenie,port szczelinowy,kratownice we wnetrzu itd...
Przy wykanczaniu nietypowe jak na suba propozycje
Min:Hartowane szkło, aluminium, stal nierdzewna,granit,rzeźbione listwy i narożniki,egzotyczny fornir i wiele warstw lakieru tzw lustrzane odbicie.
Zebrało mi sie całkiem sporo pomysłów,postaram sie niedługo pokazać co z tego zaczyna wychodzic:)

A to moja nowa zdobycz
imag0191sq.jpg

Puki co gra w testowej budzie dobieranie wytłumien strojenia itp,docelowo całkiem spora komora i niskie strojenie,port szczelinowy,kratownice we wnetrzu itd...
Przy wykanczaniu nietypowe jak na suba propozycje
Min:Hartowane szkło, aluminium, stal nierdzewna,granit,rzeźbione listwy i narożniki,egzotyczny fornir i wiele warstw lakieru tzw lustrzane odbicie.
Zebrało mi sie całkiem sporo pomysłów,postaram sie niedługo pokazać co z tego zaczyna wychodzic:)

Napisz coś o brzmieniu przy niskim strojeniu, ja na razie trzymam go w zamkniętej i jestem ciekaw czy w br nie straci na szybkosci ;) czym go napedzasz?

może chodzi o jednocewkowca? ale faktycznie, z budą się trzeba trochę pobawić, na dniach będę montowal skrzynię BR z przegrodą umożliwiającą zamknięcie w 15l (prezentowalem kiedyś patent) i z regulowaną szczeliną. Zostaje jeszcze zabawa z cewkami, ale chyba jednak każda sasilana z osobnego kanału UniAmpa

Powrót