• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Od razu przy pierwszym odpaleniu dałem gąbkę na całej długości (więcej przy głośniku) i owate.

To trudna obudowa do ogarniecia. Nie da sie osiagnac rownego pasma, trzeba miec glosniki z Qts z okolicy 0.3 zeby to zagralo jako tako. Oczywiscie zadnej owaty, tylko gabka i to duzo.

Jutro to sprawdzę.
Jesli masz arkusze gabki, to sprobuj wyciac taki ksztalt, odpowiadajacy bocznej sciance. Zrob dwie sztuki dla obu bokow. Pozniej tam gdzie jest wiecej Sd tunelu dawaj gabke na kazda scianke, idac ku koncowi tylko jedna. Cos jak tutaj http://img692.imageshack.us/img692/783/sdim0239.jpg

Tylko w ten sposob zwiekszysz mase drgajacego powietrza, nie tracac przy tym efektywnosci portu. To wyciagnie bas, obnizy go i czesciowo wyrowna pasmo.

Jesli masz arkusze gabki, to sprobuj wyciac taki ksztalt, odpowiadajacy bocznej sciance. Zrob dwie sztuki dla obu bokow. Pozniej tam gdzie jest wiecej Sd tunelu dawaj gabke na kazda scianke, idac ku koncowi tylko jedna. Cos jak tutaj http://img692.imageshack.us/img692/783/sdim0239.jpg

Jestem już po testach, jest lepiej niż wcześniej, ale...

...czego bym nie robił to więcej basu niż z BR nie osiągnę.
Gdy już myślałem że jest nawet spoko z linią (choć nisko i tak nie schodziła, ale nabrała trochę wypełnienia basem), podłączyłem do porównania BR... i ręce mi opadły, godzina testów poszła na marne, bo i tak nie przebiła BR.
Chyba wyczerpałem już wszystkie opcje i ułożenia wytłumienia, i dupa.
Chyba czas zbudować linię podłogową.

...czego bym nie robił to więcej basu niż z BR nie osiągnę.
Skąd masz projekt TLki? No i nie mówione, że nie będzie więcej basu i akceptowalnie kontrolowanego jeśli zwiększyłbyś tunel. TL niestety wymaga prób i najlepiej jakby też były one obrazowane na pomiarze, wtedy masz pełną kontrolę nad nią...

A do mnie doszla dzis paczka:

cfx.JPG

a w srodku masa sprzętu czyli...

z1li.JPG
2 brakujace cewki do wysokotonowki....:)

Nie zdziwiłbym się jak by były wyprodukowane w Polinku :) Przecież asortyment Polinka idealnie pokrywa się z asortymentem Jantzen Audio :) A cewki w JA na pewno są z Polinka :)

Chodziło mi o opakowanie .
Wiesz jak polink pakuje ;)
Ostatnio 0.5h zajęło mi powyjmowanie wszystkiego z woreczka .
A rezystory ... każda wartość w osobnym woreczku - zaszytym oczywiście .
Dodatkowo zawinięte w folie bombelkową .
To wszystko w osobnym pudełeczku wyłożonym styropianem i owiniętym bombelkami :D

No ja wiem...ja myślę, że oni mają tam całą gromadę Chinczyków :P:P:P
A duże cewki jak fajnie wysyłają....pakują w taką gąbkę do izolacji rur i spinają to trytytką - szok. Jeśli chodzi o pakowanie to nie widziałem lepiej zapakowanych gratów.
I jeszcze te naklejeczki na każdej cewce...kiedyś pisane ręcznie, dziś drukują. No i fajne jest to, że jak zamówisz rano i przelejesz kasę i zadzwonisz, że Ci zależy to następnego dnia paczka jest już u Ciebie.
Generalnie wielki szacunek za podejście do interesu :)

Ale jaka frajda przy tym jest, jak rozpakowywanie prezentów świątecznych :D

Dokladnie:) Nieźle słodziutko wyglądają cewki rdzeniowe zapakowane w woreczek, owiniętę pianką, potem folią bąbelkową i na koniec jescze wsadzone w kolejny woreczek.
Ps. Cewki kupilem używane/ zapomniałem je dodać do listy jak zamawialem właśnie z Polinka.

Powrót