• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Gooralesko nie obawiasz sie jakis podskakujących fafołów na membranie :)?

To bardzo ładnie wygląda. Uwierz mi bo widziałem już takie tańczące fafoły z kurzu na głośniku w subostoliku ;)

Żarty żartami ale nie obawiam się. Nie ma czego. Jak ktoś sprząta regularnie to nawet kurzu nie będzie miał na głośniku.

Nic nie zburzyłeś. Po prostu ja gardzę wikolem przy klejeniu forniru a ty gardzisz butaprenowymi klejami. I stąd ten zgrzyt Pogromco. Ale szanuję, że używasz czegoś tak kłopotliwego do klejenia forniru. To świadczy o dużych umiejętnościach i dobrej znajomości tej techniki. No i dobrze, że masz ściski i miliony kilogramów obciążenia by domową prasę symulować. Ja nie mam i nie zamierzam trzymać na chacie jakichś ciężkich gratów tylko po to by mieć czym docisnąć fornir

Nie nie, to zupelnie nie tak. Ja niczym nie gardze, tylko staram sie wybierac najlepsze rozwiazania do danej potrzeby, a tak sie sklada, ze nie ma nic lepszego dla forniru niz wikol i prasa. Oczywiscie, ze mozna kleic na kleje kontaktowe, sa nawet takie najwyzszej jakosci, ale ich uzywa sie w okreslonych zastosowaniach, tam gdzie nie ma czasu i liczy sie szybka obrobka po przyklejeniu. Nie ma poza tym zadnej przewagi nad wikolem.
Mi fornirowanie na wikol sprawia duza przyjemnosc, uczy pokory, rozwagi i cierpliwosci. Do klejenia nie potrzebuje ton obciazenia, to nawet sie nie sprawdza, bo jak tylko troche przesadzisz z iloscia kleju, to fornir splynie Ci z obudowy jak po slizgawce. Dlatego wole sciski, a najlepiej praske. Tutaj we wlasnym zakresie mozna zbudowac proste, tanie i skuteczne narzedzie, ktore daje doskonala jakosc klejenia forniru w amatorskich warunkach.

Miliony kilogramow? lewar i prasowanko panie kolego :)

Małe lutowanko ;)

m2zq3gtzzlpm4kiohxqz_1399130777.jpg

Trzeba się brać za wiercenie radiatorów :(

Czym różni się ten po lewej od tych po prawej? Oba wyglądają na moduły OPS'a.

Ostatnia edycja:
To widzę, że z gruber rury jedziesz z tym wzmacniaczem :P Coraz bardziej mi smaka robisz.

Czym był podyktowany taki stabilizator? Co on dokładni potrafi?

Wzmacniacz nie ma pętli nfb więc tłumienie tętnień zasalania stopnia wyjściowego jest za małe żeby zasilać go z napięcia nie stabilizowanego :)

Faktycznie, pisałeś mi już, ale nie doczytałem :)

Skoro wzmacniacz nie ma NFB to jak się prezentują jego zniekształcenia i pasmo przenoszenia?

Nie na temat...
Tzn? Może mnie uświadomisz, chętnie dowiem się coś szczególnego o stosowaniu klejów do drewna.
Ja nie mowie o zastosowaniu, a o ilosci rodzajow jakich sie uzywa - wikol to nie pepek swiata wsrod klejow do drewna (a nawet dokladniej do forniru), a juz na pewno nie "jedyny wlasciwy", jak to zabawnie ujales. Z racji wczesniej wykonywanego zawodu mialem przyjemnosc odwiedzic sporo stolarni w roznych krajach (m. in. Polska, Niemcy, Wlochy, Chiny) i jakos dziwnym trafem na wielu z nich klej do forniru nie byl nawet podobny do wikolu.

Ostatnia edycja:
Ja nie mowie o zastosowaniu, a o ilosci rodzajow jakich sie uzywa - wikol to nie pepek swiata wsrod klejow do drewna (a nawet dokladniej do forniru), a juz na pewno nie "jedyny wlasciwy", jak to zabawnie ujales. Z racji wczesniej wykonywanego zawodu mialem przyjemnosc odwiedzic sporo stolarni w roznych krajach (m. in. Polska, Niemcy, Wlochy, Chiny) i jakos dziwnym trafem na wielu z nich klej do forniru nie byl nawet podobny do wikolu.

Bo dzis nawet w na zachodzie robi sie na ilosc, a mniej na jakosc. Konkurencja jest duza i trzeba szukac oszczednosci. Stad zastosowanie klejow kontaktowych, nie dlatego ze sa lepsze, tylko dlatego ze w ciagu 24 godzin przyklei sie wiecej m2 forniru niz na kleje PVAc. :)

Z racji wczesniej wykonywanego zawodu mialem przyjemnosc odwiedzic sporo stolarni w roznych krajach (m. in. Polska, Niemcy, Wlochy, Chiny) i jakos dziwnym trafem na wielu z nich klej do forniru nie byl nawet podobny do wikolu
Z chęcią bym się dowiedział jaki rodzaj kleju stotosowali, oczywišcie do forniru.
Nie na temat...
mi tam rakolem klei sie bardzo dobrze
Bardzo dobry wikol :) może ja użyłem wogóle zlej nazwy, chodzi mi oczywiście rodzaj kleju na bazie o polioctan winylu.

Powrót