• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Z tego co wiem to powinno być 6 mm gdy masz gniazdo z uziemieniem i 8 mm dla gniazda bez uziemienia. Tak mi kiedyś irek napisał jak robiłem softstart.

Ostatnia edycja:
Przerobisz ten fragment płytki i będzie ok. Dość blisko masz tam też otwory pod dystanse, nie przeocz tego :)

570kbdjfydhw8f1n4rcl_1403558236.jpg

pxod7ugddbfbkntdu2rj_1403558823.jpg

Powoli idzie bo niestety mało czasu jest, ale samo oprogramowanie tez za dużo się rozrosło :) Miał być w teorii zwykły przedwzmacniacz, robi się kombajn.

Z samą płytką audio Raven'a sobie zaszalałem, a co - LM49990 jako bufory.

Ostatnia edycja:
Nie ruszalbym tego co tam jest
Popatrz na temat i o xavianach a dowiesz sie dlaczego zagrały tak fajnie

Głośnik zawsze głośniej gra na osi, stąd to wrażenie "gorszego" dźwięku pod kątem.
Dokladnie tak. Jak wstane z krzesla to jest lepiej.
Zwrotka byla robiona na pomiarach w budzie pochylonej i RN jest sensowny, z resztą stereofonia tez wiec zgranie z grubsza tez.

Co sugerowalem Marian, to zebys sluchając zwrocil uwage, bo wyprostowanie wysokotonowki jakims ladnym dystansem moze nie byc jakies bardzo skomplikowane, ma szanse wygladac ladnie albo chociaz poprawnie a zysk ihmo spory. Moze zdecydujesz ze warto. Jeszcze pytanie za 100 punktow, z jakiej wysokosci bedziesz sluchal.
Sorry za literowki ale nie znosze pisac na telefonie.

Ostatnia edycja:
Kurde, ja też bym sobie podłubał takie detale, ale nie mam cierpliwości :)

Otworki będziesz robił ręcznie czy też na CNC ?
Jaki sposób mocowania ? kołki od zwykłej maskownicy ?

Tu nie było CNC ;-) Otworki również ręcznie. Docelowo być może zlecę na CNC w aluminium (wyjdzie w praniu czy będzie taka potrzeba).

Mocowanie na zwykłe kołki (w kolumnach są otwory w które wkleję plastikową rurkę dla ochrony lakieru).
m26lwkwe8n3lbo2dedxr_1399545954.jpg

Zatem czym to wycinałeś ?
Ja też myślałem o takiej maskownicy, ale wydaje mi się że do takich małych monitorów taka ramka będzie za ciężka i zepsuje ogólny wygląd monitorów. Jakby ją zrobić z cienkiego pręta byłoby chyba lepiej ale trzeba zobaczyć najpierw jak wyjdzie na tym, będziesz to malował na czarno ?

Zatem czym to wycinałeś ?
Ja też myślałem o takiej maskownicy, ale wydaje mi się że do takich małych monitorów taka ramka będzie za ciężka i zepsuje ogólny wygląd monitorów. Jakby ją zrobić z cienkiego pręta byłoby chyba lepiej ale trzeba zobaczyć najpierw jak wyjdzie na tym, będziesz to malował na czarno ?

Frezarka z frezem z łożyskiem + kawałek prostej deski.

Malowane będzie na czarno oczywiście.

W oryginałach efektu nie psuje ;-)

Sonas-Faber_1.jpg

Powrót