• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Kilka miesiecy temu kupilem nowa drukarke bo kiedys drukowalem na foli starym samsungiem i bylo ok. Tak drukuje nowa samsung Xpress M2026 z oryginalnym tonerem na foli:

Zmarnowalem duzo foli i na kazdych ustawieniach nawet gdy zmienialem grubos papieru efekt byl podobny. Na zwyklym papierze przy ustawieniach na high druk jest super. Kolega podpowiedzial mi opcje drukowania na zwyklym papierze i transparentu wd40. Bylem sceptycznie nastawiony ale zaskoczylem sie bardzo pozytywnie. Ciezej sie pozycjonuje warstwy poniewaz slabiej widac na zwyklej kartce ale i tak metoda super.

Ja właśnie na kilku laserach próbowałem folię i efekt był taki jak na zdjęciu (no może ciut lepszy), z 2 sklejonych wzorków dało się naświetlić, ale to męczące jest.

Zwykły papier też próbowałem, ale o wiele ciężej dobrać czas naświetlania, no i z niecałych 2min (2x9W świetlówki UV) robiło się kilkanaście albo dłużej (emulsja negatywowa)...

Jeszcze niektórzy wspominają o kalce technicznej, ale tego akurat nie próbowałem.

Teraz do termotransferu biorę papier kredowy z gazet, ale drukarka nie potrafi go idealnie zaczernić i występują podtrawienia, choć i tak stosuję, bo jest łatwo i szybko.

Teraz do termotransferu biorę papier kredowy z gazet, ale drukarka nie potrafi go idealnie zaczernić i występują podtrawienia, choć i tak stosuję, bo jest łatwo i szybko.
Pewnie dlatego że papier już zadrukowany i popalcowany
Może kup ryzę kredowego i spróbuj ponownie
Ustaw też w opcjach drukarki najwyższą jakość

Ostatnia edycja:
Kredowy mam, przy czym papier z gazety jest na tyle cienki, że wygodniej się go stosuje.

Papier z gazety powiadasz, a jak z drukarką jest szansa uszkodzenia bębna? Bo niby tam coś jest, pod temperaturą niektóre rzeczy mogą odejść.

Wyższa temperatura pojawia się dopiero w fuserze, bardziej obawiałbym się by kartka nie zacięła się w środku, bo takie strzępy mogą trochę bałaganu narobić (przez to ciężko się usuwa zacięcia z tak cienkiego papieru, chociaż zawsze można go klejem w sztyfcie podkleić do zwykłego).

Prawie koniec. Zostało dokręcić front, wkleić w niego plexi, zamontować ledy, przycisk oraz IR. Ostateczne zdjęcia będą w nowym temacie ;).

Kolejny mały krok, nie mogłem się powstrzymać :).
Wsio działa. Gra i buczy :).
W tygodniu jeszcze zrobię porządek w kablach i będzie finito.

P.S. OPS4 przy moich mikrych kolumnach puszczając muzę z kompa (tymczasowe) przy poziome 20/100 rozsadza chatę, a do słuchania na dłużej wystarcza 5/100. MIAZGA!

Kolejny mały krok, nie mogłem się powstrzymać :).
Wsio działa. Gra i buczy :).
W tygodniu jeszcze zrobię porządek w kablach i będzie finito.

P.S. OPS4 przy moich mikrych kolumnach puszczając muzę z kompa (tymczasowe) przy poziome 20/100 rozsadza chatę, a do słuchania na dłużej wystarcza 5/100. MIAZGA!
Co to takiego jest wokół głośników i br?

Trafko 600W z toroidów. Po wyprostowaniu daje ~54V DC pod obciążeniem. Trafko widać poniżej:

To są ramki pod maskownice. Mam wszystko przygotowane, tylko jakoś się nie mogę zabrać.

Ostatnia edycja:
Coz. Home alone - uzywam czasu.
79bed4d1a168d299044185aafe6a54c6_1470248345.jpg
e7773e5bf9f5d792347575b234365e9d_1470248350.jpg

Mala buda clozed pod LABa. Zew. wymiary 36x36x40cm.
Osobna komora na panel, mdf 22mm + wzmocnienia, ale sadze ze byly zbedne.

Jeszcze nie mialem OZ, zawsze buczypudła BR ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeszcze HDF oczywiscie pojdzie - stwierdzilem ze tym razem skrece dodatkowo.
Martwie sie tylko zeby front z drewna mi z glosnikiem nie odpadl jak przykleje (ten jesion, again)

mdf 22mm + wzmocnienia, ale sadze ze byly zbedne.

Będą potrzebne ;)

Ja w subie na Usher 1003SUB miałem wzmocnienia, a komora miała zaledwie 21L, grubość ścianek to 31mm :)
Zwykłą budę testową z 18mm bez wzmocnień chciało rozerwać... a Ty masz przecież 12" potwora :D

Będzie CA :) Jakie wysokotonowe możecie polecić do tych głośników? Cena do 300zł za parę.
Zależy mi na łatwej aplikacji zwrotnicy i miękkim graniu, żaden aluminiak :flapper: Chciałbym coś ala Vifa DX25TG, podobało mi się to granie u akkusa na AudioShow. Autko to yaris II.

miales HK z lukasza zestawu? mimo ze alu to nie gra jak metalowa kopulka ;)
a tanio i moze lukasz ma jeszcze zwrotnice ;)

Niestety nie ma :/
Będzie to mój pierwszy system CA, AMY kupiłem na OLX, teraz próbuję coś do nich dobrać.
Też myślałem o tym HK akurat są na allegro, ale jak mam robić zwrotkę to myślałem już o czymś innym. Chyba że brać te HK?

Powrót