• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nie na temat...

Tak się zastanawiałem gdzie zniknąłeś. Co to za ploter CNC? Duże pole pracy, raczej nie chińczyk 6040?

Nie było mnie, bo byłem zawalony pracą... Czasami logowałem się, żeby pooglądać nowe konstrukcje. CNC to zmodyfikowany OpenBuilds o polu 1500x1500. Dobra baza - można modyfikować i ulepszać w "nieskończoność".

Ostatnia edycja:
Cześć, rzucilibyście okiem na poprawność zwrotnicy ?

Podział ok 3k nie wiem czy nie za dużo jak na foutneka fw168.

czy czasem kond 6,8 nie jest zwarty?

wiesz ze mozesz zmieniac rezystancje cewek? nie musisz dodawac osobnego rezystora ;)

Podział nie jest za wysoki ale foutnek jest trochę słabo filtrowany bo ten pik przy 7,5kH odbija się na charakterystyce wypadkowej. Sprawdź zwrotnice na schemacie jak Paweł pisze.

Zona kazala sie przesiasc na sluchawki a to oznacza kolejna robote.....
25d0fd276247957a3111543c351aaca1_1495094548.jpg

Adzik
Generalnie jest to sluchawkowiec ale z mozliwoscia podpiecia kolumn glosnikowych 8R a nawet 4R. Przy 8R wypluje jakies 8W mocy. Po jaka cholere mi takie cos ? A no np przy pomiarach mi sie przyda. Hybrydowy stopien wyjsicowy, serwo, proste zabezpieczenie DC z przekazniczkiem.

Załączniki

Wygląda fajnie, tylko para wejściowych JFETów droga ;) Da radę czymś zastąpic? planujesz prasowanke czy coś?

Adzik
Tak tam jest zlacze do selektora z ISS, wpinasz selektor z iDAC'kiem albo niebieskim zebem.
Fety idzie kupic w normalnych pieniadzach, jak nie to przerobie na diamentowe wejscie na BJT i bedzie po temacie.

Prasowanka dla odwaznych ponizej. Zostalo jeszcze troszke walki z brumem z niepodlacoznym potkiem

Załączniki

Fajnie by było jakbyś skrobnął taki na BJT i ten brum zwalczył. Można by wtedy taki wzmacniaczyk skleić z gratów z szuflady:)
Ten blueząb to ciekawa sprawa. Masz jakieś gotowe moduły?

Ostatnia edycja:
Składam kabelki dla znajomego.
Interkonekty już złożyłem:

Wtyki RCA Pailiccs Gold Plated, kabel Melodika MDC1110 Purple Rain oraz oplot ViaBlue RED Sleeve.

Dziś przyszły widełki Prolinka TSP 081.

Kabel głośnikowy Klotz 2x 2,5*mm jako jedna żyła (będą dwa kable na stronę).
Oplot ViaBlue BLUE Sleeve.

Może wieczorem wkleję zdjęcie jak to wyszło.

Wygląda fajnie, tylko para wejściowych JFETów droga ;) Da radę czymś zastąpic? planujesz prasowanke czy coś?

Bardzo prosze, specjalnie dla Ciebie wersja z BCkami na wejsciu. Teraz juz nie ma wyjscia hehe bedziesz musial polutowac :P
Sprawa prasowanki powinna sie na tygodniu wyklarowac, musze zmodyfikowac nieco ta co jest teraz.
Problem z brumem --> jak sie skreci potek na zero jest absolutna cisza w sluchawkach, jak sie podglosni to trzeba dotknac masy palcem albo polozyc na kawalku ''zmasowanej'' blachy zeby zaekranowac (wtedy jest cicho).

Ja dalem sobie po prostu kawalek nierdzewki pod spod i zmasowalem.

Załączniki

Ostatnia edycja:
Dziękuję ślicznie :)
A jakby tak na drugiej warstwie zrobić wylewkę masy? Płytkę 2 stronną chętnie wytrawie, choć w gruncie rzeczy słuchawkowiec i tak nie będzie dla mnie :)

Holgin
To jak juz mam robic dwustronna to musze sie zastanowic porzadnie.
Bo generalnie mam ze 3 moze 4 propozycje na sluchawkowca ktore chcialem przetestowac i jak to w zyciu bywa moza by zrobic plyte glowna i do niej doczepiac jedna mala plytke wejsciowa. Tylko troche musze przemyslec temat bo dosc ciezko to zaplanowac tak zeby wszystko bylo na 100% poprawnie.

Super :D
Niestety prasowanki u mnie wyglądają chwilowo tak:

Jak się zbierze kilka, to pojadę do punktu ksero i będę liczył na dobrej jakości wydruk..

Powrót