Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Cześć. Wpadło mi trochę dodatkowej gotówki więc postanowiłem kupić lepsze midbassy. Wybór padł na Fountek-i FW168.
    Głośniki zamawiałem z audiotransducers. Paczka przyszła w miare szybko i wyszło mnie to wmiare tanio, jedyne do czego mogę sie przyczepić to sposób w jaki były zapakowane. Niestety nie dali mi oryginalnych opakowań po głośnikach wysokotonowych. Zapakowali je w jakiś rodzaj ścierki i styropian. Poza tym wszystko ok.

Na razie ze względu na studia nie zaprojektowałem dokładnie kolumny, mam zamiar sie za to zabrać w najbliższym czasie. Wstępnie będą to monitory, ok 16-17 L, bassreflex 40-45hz. Zwrotnice będę mierzył później, lecz założenie jest żeby ciąć ją przy ok 2-2,3khz. Czytałem że FW168 ma dobry bass lecz gorszą średnice więc podział będzie dość nisko. Będę musiał też przerobić lekko wcześniejszy projekt w Sketchup-ie.

Zdjęcia przetworników :

Prosił bym też moderatora o usunięcie poprzedniego tematu: LINK

Całkiem ciekawy projekt może wyjdzie, może będzie w przyszłości możliwość sprawdzenia na uszy jak to wyszło i porównać do innych konstrukcji, trzymam kciuki za finalizację

Skomentuj

Wymienił bym wysokotonowke na aluminiowego brata
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
        A po co Ci pierdzace glosniki? :P
        Bo w cenie 150 zł sztuka jest tylko TANG BAND W6-623C, budżet mnie trochę ograniczał, ten model potrzebuje dużej budy z wyliczeń WinISD w dopiero w ok 30 litrach dobrze się czuł a to za dużo.No i jeszcze nie ma o nim opinii w internecie, a jedyne na czym mogę bazować to takowe. Niestety jako "nowy" nie miałem okazji posłuchać wielu głośników.
        Był jeszcze Visaton W170s, lecz też dopiero w 20L rozwijał skrzydła. Najpierw miał być STX MCX lecz myślę że głośnik za 150 zł będzie lepszy od STX. Kolejny z argumentów to taki że polecił mi go znajomy który siedzi troche w diy, no i ma dobre opinie na loudspeakershop.eu.

Zapewne słuchałeś wiele głośników w swoim życiu sądząc po twoim stażu i masz określone swoje preferencje jak i masz porównanie z wieloma innymi głośnikami, tymi z wysokiej półki i nie. Sądzę że dla mnie skok z starych mildtonów 80 na founteki i seasa wystarczy jak na pierwszy raz :)

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Wymienił bym wysokotonowke na aluminiowego brata
        Miałem to na uwadze, lecz będę słuchał dużo muzyki elektronicznej i z opinii jednego z użytkowników forum wyczytałem że mogą grać trochę ostro. A na wstępie założyłem sobie w mojej konstrukcji żeby wysokie tony były delikatne i subtelne. TDFC jak i TDC mają dobre opinie w internecie, miałem brać najpierw TDC w połączeniu z STX-em ale z racji tego że wypadło na founteki i konieczność niskiego podziału to TDFC spisze się lepiej. No i na audiotransducers nie było TDC

PS: Wie ktoś gdzie można w poznaniu kupić mdf przyciąć go i podfrezować w paru miejscach ? W obi,castoramie, leroymerlin można kupić i przyciąć ale chyba nie podfrezować.
        Last edited by Majkip; 20.02.2015, 19:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta

PS: Wie ktoś gdzie można w poznaniu kupić mdf przyciąć go i podfrezować w paru miejscach ? W obi,castoramie, leroymerlin można kupić i przyciąć ale chyba nie podfrezować.
          Mogę ci podesłać namiary na jednego stolarza (ale to wysyłkowo bo nie wiem czy w pozku będzie jeszcze), mam co prawda frezarkę ale raz że brak czasu a dwa że nie wychodzi mi to idealnie więc się nie podejmuje robić komuś.
          rs180 i alumiowy seas będzie na dniach do posłuchania, później będzie można posłuchać w170 z tym seasem , więc jak ci się nie spieszy z decyzją to zbieraj siano i poczekaj aż coś posłuchasz, może dało radę by ściągnąć moje poprzednie 3sm na odsłuch nawet.

Skomentuj

Dzięki za propozycję ale to co mam to mi wystarczy, rs180 jak i seasy to ponad 200 zł za sztukę, ten projekt traktuje jako wstęp do diy, za rok może wcześniej planuje zrobić coś z wyższej półki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
              W pierdzeniu i furkotaniu napewno bardzo dobry. Dziekuje, postoje.
              Co ty opowiadasz? Znam te głośniki na wylot. W BR spisują się świetnie, szybki punktowy bas. Lekki, swobodny nie taki jak z ciężkich papierzaków. Nie schodzi zbyt nisko ale jakościa, szybkością nadrabiają! W klozecie też je sprawdzałem.
              Jeśli tobie coś pierdziało i furkotało to znaczy, że były uszkodzone albo z budą coś nie tak.
              Problem z nimi jest tylko taki, ze potrzebują kopułki która zniesie niski podział i tu z tanich przetworników pustka.
              Czytałem że FW168 ma dobry bass lecz gorszą średnice
              Ile osób tyle opinii. Ja bym raczej napisał odwrotnie. Bas gorszy w sensie zejścia. Średnica super szczegółowa. Gitary, instrumenty dęte rewelacja. Gorzej wokal. Jednak nikt metalowych głośników nie proponuje do smoothjazz. Do szybkiej dynamicznej, gęstej muzyki ok (rock, klasyka). Do słuchania kluchów dla ospalców to inne głośniki.
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Miałem to na uwadze, lecz będę słuchał dużo muzyki elektronicznej i z opinii jednego z użytkowników forum wyczytałem że mogą grać trochę ostro. A na wstępie założyłem sobie w mojej konstrukcji żeby wysokie tony były delikatne i subtelne. TDFC jak i TDC mają dobre opinie w internecie, miałem brać najpierw TDC w połączeniu z STX-em ale z racji tego że wypadło na founteki i konieczność niskiego podziału to TDFC spisze się lepiej. No i na audiotransducers nie było TDC
                Seasy Alu cieżko nazwać ostro grającym glosnikiem
                Ale polaczenie alu-alu to lepszy kierunek wg mnie
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Za dużo amelinium w aluminium :)
                  Ja bym raczej szukał równowagi i z dużą szmatą łączył.
                  Podobno ten TB gra bardzo delikatnie. Jak dostanę na testy to potwierdzę lub zaprzeczę.
                  http://audiotransducers.com/pl/ponad...d-25-1983.html
                  Na moje oko powinien dobrze zgrać się z 18cm alumiakiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                    Problem z nimi jest tylko taki, ze potrzebują kopułki która zniesie niski podział i tu z tanich przetworników pustka.
                    Co z tw030wa07? bo ja zrobiłem już Twoją wersję zwrotnicy z podziałem 1,7kHz; dokończyłes w ogóle te kolumny? broniły się dzwiękiem te tweetery?

Skomentuj

Lakier jeszcze nie skończony. Można powiedzieć, że się bronią ale z entuzjazmem do nich nie podchodzę. Jak ty obiektywnie je oceniasz? Bo obiektywny być nie mogę. Napisz szczerze.

Skomentuj

Co ty opowiadasz? Znam te głośniki na wylot. W BR spisują się świetnie, szybki punktowy bas. Lekki, swobodny nie taki jak z ciężkich papierzaków. Nie schodzi zbyt nisko ale jakościa, szybkością nadrabiają! W klozecie też je sprawdzałem.
                        Jeśli tobie coś pierdziało i furkotało to znaczy, że były uszkodzone albo z budą coś nie tak.
                        Nie kwestionuje jego brzmienia, tylko problem turbulencji powietrza. Zrob na swoich glosnikach test, o ktorym pisalem tutaj http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ncje-powietrza

Skomentuj

Lakier jeszcze nie skończony. Można powiedzieć, że się bronią ale z entuzjazmem do nich nie podchodzę. Jak ty obiektywnie je oceniasz? Bo obiektywny być nie mogę. Napisz szczerze.
                          Ja chyba za mało słyszałem Mi się podoba, bardzo. Podłączyłem te głośniki z Twoją zwrotnicą na razie bez obudowy bo jeszcze jej nie mam i czuje już że jako całość zestaw mi się spodoba.

Skomentuj

Seasy Alu cieżko nazwać ostro grającym glosnikiem
                            Odkad wymieniłem 27TBFCG na szmatę Ushera w końcu odnalazłem na nowo przyjemność ze słuchania muzyki...
                            I krwawica oraz szpilki wbijane w me uszy ustały...

Skomentuj

To zrób nowa zerotnice
                              Ten seas dobrze zrobiony gra jak miękka szmata
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Szybki szkic, zaraz jadę do juli po wiertła i obi po mdf, mam nadzieje że będzie u nich możliwość podfrezowania płyt, jeśli nie to będę szukał jakiegoś warsztatu stolarskiego :)
                                Wzmocnienie w środku będzie miało nawiercone otwory, nie ma ono na celu zmniejszenie objętości obudowy dla founteka.

Kolumna będzie wykonana z 19mm oraz 12mm mdf-u. Front sklejony 19+12mm mdf, tunel oraz wzmocnienie z 12mm mdf-u.

Skomentuj

To zrób nowa zerotnice
                                  Ten seas dobrze zrobiony gra jak miękka szmata
                                  Powiedz to Johnowi Krutke.

Skomentuj

Nie znam gościa
                                    Nie ma dla mnie znaczenia kto to zrobił
                                    Choćby zrobił to sam Chuck Norris to jak nie gra to znaczy, ze jest cos nie tak i mozna to zmienic
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem, ale były tu już niejednokrotnie dyskusje o tym przetworniku, i wielu ludziom, nie tylko mnie, on kłuje w uszy.
                                      Innym pasuje, ok, ale mi nie podszedł.

Skomentuj

A w ilu aplikacjach go slyszales?

Ja słyszałem vife xt25 w kilkunastu najmniej i nigdy mi sie nie podobał
                                        Jednak na ostatnim as w jednych kolumnach zagrał jak nie on

Nie przekreślaj go tak szybko

To nie glosnik jest słaby tylko nasze umiejętności
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X