Działaj działaj, chętnie posłucham jakie będą efekty, może program trzeba by zmienić
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC
Collapse
X
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaZ pływającą latencją to pomiary w SW możesz sobie darować.
Na razie wygląda to tak :
Tutaj pomiar on axis z 60 cm ( yoshi kiedyś pisał że można też tak robić )
Też mam pytanie, pomiary robię na wkładce panasonica wm-61a ale nie używam żadnego pliku kalibracyjnego, przeszkadza to w czymś ??Last edited by Majkip; 27.07.2015, 16:50.
Skomentuj
-
Masz piękny pik od brumu na 50Hz, Twój kabel od mikrofonu, a może i inne połączeniowe nadają się do śmieci.
Jak poprawisz kable to jest szansa, że pomiary nie będą tak zaszumione, ale dalej będzie Ci pływać latencja.
Pomiary w SW wychodzą co najwyżej w WinXP, w nowszych systemach w SW latencja zawsze pływa.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Z tego co wiem to okablowanie liczy się tylko w przypadku kalibracji jiga i rezystancji szeregowej, ma to jakiś wpływ na pomiary ? Kabel mikrofonowy mam 2 żyłowy ekranowany jakieś 7 zł za m. Kable połączeniowe są w miarę ok, z przedziału 30zł (za 1,5m) i 60 za (5m, ten jest troche za długi, chyba robi jako antena..).
Źle te pomiary wyglądają ?
Skomentuj
-
Nie na temat...Może i dałeś 7zł/metr, jednak spore znaczenie mają też złącza jack 3.5", bo te najtańsze po prostu nie kontaktują, NYS231 to raczej minimum, ewentualnie fabrycznie zarobione kable też są ok.
Jeśli masz do mikrofonu preamp, to spróbuj na samym mikrofonie podpiętym do wejścia mikrofonowego, pomoże to ustalić co łapie zakłócenia.
Możesz też się pobawić ARTĄ i eksport do SW, bo nawet pomiary impedancji masz lekko zasyfione, łatwiej ją skalibrować i nie trzeba tyle walczyć z przełącznikami, itp...
Skomentuj
-
Pomiary robię bez preampu i kable mam fabryczne, postaram się pożyczyć jakiś inny, krótszy kabel i wtedy zrobię pomiary, jeżeli impedancja wyjdzie nie poszarpana to wskazywać to będzie chyba na zbyt długi kabel.
EDIT:
Ponawiam także pytanie, czy te pomiary są źle zrobione ? Wydaje mi się ze zarówno pomiar on axis founteka i seasa(ten z 60 cm) jest całkiem ok, impedancja tez wyszła chyba poprawnie, wykresów nie wygładzałem. Jednakże porównując moje pomiary do innych forumowiczów wychodzą za bardzo poszarpane.Last edited by Majkip; 27.07.2015, 22:16.
Skomentuj
-
Wg mnie pomiar Founteka wygląda źle... proponuje obejrzec moje pomiary .
Pomiary powinny wyglądać kształtem w sposób zblizony do tego co podaje producent przynajmniej w zakresie pomiarowym w typowym wytłumionym pomieszczeniu
(czyli od około 300 Hz).
http://diyaudio.pl/showthread.php/24...cor-TW030-WA07
Prawdopodobnie pomiar Seas-a tez jest niedobry.
Typowa wkładka WM61A wykazuje niewielkie podbicie od ok 5kHz i teoretycznie nie wpływa znacząco na charakterystyki
zwłaszcza w typowym punkcie podziału (ok. 2kHz)Last edited by wiesiek9990; 28.07.2015, 22:19.
Skomentuj
-
Tak wyglądają pomiary robione na dworze w takich warunkach:
Tutaj pomiar founteka, robiłem go z 10 razy i za każdym wyglądał tak samo. Pomiar seasa też wyglądał o wiele lepiej, lecz mam mały problem. Po skończeniu pomiarów zapisałem projekt i odłączyłem wtyczkę od laptopa ( nie mam baterii ) po ponownym uruchomieniu wyskoczył mi jakiś błąd i miałem do wyboru albo zamknąć program albo go debugować. Nie pomogło przeinstalowanie ani nic, dopiero jakoś pokombinowałem i udało uruchomić mi się sam program, plik z pomiarami jest uszkodzony i jak go ładuje wywala mi program. No nic jutro jadę do sklepu po 1 metrowy kabel i zrobię pomiary od nowa. Na fabrycznych pomiarach foutek jest trochę cichszy w zakresie od 500hz do ok 3K. U mnie głośnik ma podbicie w tym paśmie, czyżby to był bafflestep ? Da radę to jakoś skompensować zwrotnicą ?
Skomentuj
-
TO już się pożegnaj z SW na tym kompie :/
Mi działał na win7 normalnie i jak stało się właśnie to samo co u Ciebie to już nie mogę go włączyć i nic tam zrobić.
Wiem że wygodnie jest z lapem... Najlepiej jakby się dało mieć starego lapa za grosze z xpkiem albo i win98 :) i kartę na PCI ale to ciężkie do zrobienia ;/
Ten Twój pik z measurment jest bardzo słaby...
- - - - - aktualizacja - - - - -Last edited by Rfck; 04.08.2015, 02:37.
Skomentuj
-
Pierwszy marker jest ustawiony na 0.00 ms. Wróciłem z gór, robiłem pomiary na starym pc-cie z win xp lecz pomiary wyszły znacznie gorzej niż te na laptopie, rezystancja szeregowa zamiast 80mOhm (na laptopie) ma się w okolicach 400 mOhm. Jest może jakaś tania karta do pc-ta, kiedyś ktoś o niej wspominał na forum.
Skomentuj
-
SoundBlaster Sb0100
http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-so...592379118.html
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Majkip Zobacz postaPierwszy marker jest ustawiony na 0.00 ms.
Skomentuj
-
Obecnie wygląda to tak. Prawie codziennie chodzę i próbuje powtórzyć wcześniejsze (chyba dobre) pomiary lecz to są najlepsze jakie udało mi się dotychczas uzyskać. Powoli zaczyna mnie to irytować. Jest może ktoś na forum kto mógłby podjąć się pomierzenia tych kolumn i zaprojektowania zwrotnicy ? (mówię tutaj o jakiś znanych użytkownikach)?? Koszta wysyłki opłaciłbym sam + dorzuciłbym na jakieś piwo. Niestety na mnie i mój sprzęt to chyba za dużo a nie chce sprzedawać głośników i kopiować czegoś z forum..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Majkip Zobacz postaLekki wiatr może zniekształcić mocno pomiary ??
Nie rób na laptopie tylko na stacjonarnym.
Skomentuj
Skomentuj