Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jeszcze raz Fountek FW 168 + Wavecor TW030 WA07

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeszcze raz Fountek FW 168 + Wavecor TW030 WA07

Wykonanie podobne do projektu KonradRak, ale podział chce zrobic na 2kHz. Kolumny podobne, ale troche inne.
    Szerokość 20 cm, wysokość 90 cm, głebokość 27,4 cm. Wewnątrz wzmocnienie, które jednocześnie pomniejsza litraż komory z głosnikami
    do 17 litrów netto. Płyta MDF 22 mm . Budy klejone na Wikol i Patex ( kleje do drewna).
    Bass reflex wylot z przodu rura fi 50 dlugość 140 mm.

ale o co chodzi?
    zaczales juz cos robic czy tylko sie zastanawiasz?
    bo temat zaraz poleci do kosza!

Skomentuj

Robi sie :)

niestety musialem troche pokombinować bo żle mnie przycieli formatki góra, dół
      Last edited by wiesiek9990; 15.07.2014, 18:02.

Skomentuj

Rozmieszczenie głosników - takie samo jak w projekcie Konrada.
        Gdyby nie udało sie zrobić zwrotnicy to trzeba będzie skorzystać z tego co zrobił już Konrad.

Bass reflex ma jednak wyżej.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W międzyczasie nastapiło przyspieszenie prac :).

Wiadomo klejenie i oklejenie fornirem na klej Pattex i żelazko.
        Potem lakierowanie chyba z 6 razy.

i wyszlo coś takiego .....

Skomentuj

proporcje jakby to bylo FW146

Skomentuj

Proporcje Ok. Wavecor ma 115 mm co daje taki efekt .
            Rurka BR też jakaś mała się wydaje , czy ma średnicę wewnętrzną 50 jak piszesz na początku ?
            Last edited by toopcool; 18.07.2014, 11:35.

Skomentuj

Rurka BR FI wewn 50 mm.

O taka:
              http://www.loudspeakershop.eu/rura-b...hp-p-1139.html

No a teraz pomiary, wszytkie wykonane dla głosników zamontowanych w obudowie:

Vawecor TW030 WA07

Fountek FW168
              jak widać bez skracania rurki BR nastroil sie na ok. 40Hz.

Pomierzone za pomocą SW, komp z Win XP, karta SB Audigy 2ZS Gold
              Last edited by wiesiek9990; 18.07.2014, 19:17.

Skomentuj

Jedna z kolejnych zwrotnic, chyba nie jest najlepsza ...

3 rząd na wysokim. 1 rząd z korektorem impedancji na niskotonowym.

wysokotonówka wymaga korekt, stąd pułapka tuż przed głosnikiem.
                Chodzi o wyrównanie górki na 12 kHz i 16kHz.

Mam wrażenie że ta wysokotonówka nie jest nadzwyczajna ....
                Last edited by wiesiek9990; 21.07.2014, 20:02.

Skomentuj

Posluchaj jej bez konda i zobacz, czy Ci ta gorka przeszkadza. Moze korekty nie beda potrzebne.

Skomentuj

Skaluj to inaczej.

Skomentuj

Trochę się męcze z tym SW, czy ktoś go jeszcze używa, czy lepiej poszukać innego programu (np ARTA) ?

Skomentuj

Pewnie, ze duzo ludzi uzywa SW. To kwestia przyzwyczajenia, ale mozna tez sprobowac innych rzeczy, tyle ze sama Arta nie wystarczy, trzeba jeszcze progs do zwrotnicy, Boxsim lub LspCad.

Skomentuj

Po przesłuchaniach opcji bez wyciszania górki jak dla mnie nie da się tego słuchać przez dłuższy czas.
                          Tragedii nie ma, ale wracam z wyciszeniem tych 14kHz, bo to chyba najbardziej męczy.

Skomentuj

Złe zrobiłeś zwrotnice a nie masz problem z 14kHz
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wiesiek9990
                              Tak jak ci kolega wyzej radzi posluchaj sobie najpierw i w razie ''w'' dobierz sobie tlumik do wysokotonowki na twoje ucho. Ja nie lubie za barczo ''cyku cyku'' wiec tuz przed glosnik wsadzilem 1uF-33R rownolegle i dprawdza sie dobrze. Dodatkowo jezeli chcesz troche schowac najwyzsza oktawe to dodaj sobie jakis maly rezystor w szereg z wysokotonowka.
                              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Tak, tak ta zwrotnica jest zła więc chyba pójdę prostszą drogą, czyli wezme po prostu zrobie zwrotnice wg Konrada.
                                Przy okazji może bardziej zaawansowani w budowie zwrotnic podpowiedzą w temacie zwrotnic -
                                które rozwiązanie wydaje sie być lepsze jesli chodzi o tzw. pułapki rezonansowe.
                                Z tego co przeglądałem projekty Lusztiego - stosuje pułapki przez połaczenie równoległe
                                kondensatora i cewki (czyli jak rozumiem filtr zaporowy, właczony w szereg z głosnikiem, który nie przepuszcza do głosnika częstotliwości w okolicach rezonansu.
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/22...jekt-by-LuSzTi

Druga opcja polega natomiast na stosowaniu pułapki w postaci kondensatora i cewki połaczonej szeregowo i ewentualnie rezystora,
                                podłączony równolegle do głosnika (jak w projekcie Konrada), co prowadzi wytłumienia częstotliwości w okolicach rezonansu .

Czy obie metody są równorzedne, czy lepiej robic zwrotnice tak jak to robi Luszti ?

Skomentuj

A to juz musisz zrobic obie wersje i odsluchac

Mi przy vife ne pasowała bardziej rozwiazanie by raven
                                  Czyli kond i Rez do pierwszej cewki
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Temat wrócił, zerknąłem na zwrotnice Lusztiego i troche sciagnąlem z jego projektu,
                                    Obecnie testuje zwrotnice, ale odwinalem troche drutu z cewki ( pierwotnie 2.2 mH
                                    obecnie zmniejszylem na 1.7mH)
                                    więc tak... dla founteka zwrotnica jest można powiedziec z jego projektu, gdzie jest tez Fountek FW 168
                                    ale wysokotonówka jest troche inna.
                                    Jesli porównamy zwrotnice Lusztiego i Konrada, to widać oszczedność w projekcie Lusztiego jesli chodzi o pułapke na 7.5kHz
                                    Sprawdzalem obie wersje pulapek - w odsluchu nie slychać róznicy, a oszczędzamy na cewce :).

Zwotnica dla niskotonowego jest więc jak w projekcie Lusztiego, jedynie kondensator dałem nie 10u, a 8,2 u, aby przesunąć podział
                                    do około 1.9kHz.
                                    Do tego dobrałem zwrotnice dla TW07. Zwrotnica 3 rzędu.
                                    Najpierw rezystor 4,7 Ohm, potem kondensator 8,2 uF, potem cewka 0,26 mH/0.4Ohm potem kondensator 13,3 uF (10u +3,3u).

Jest dużo lepiej w stosunku do poprzedniej wersji ....

Kolejne wersje w trakcie robienia - wersja z wycięciem powyzej 14kHz, chociaż w sumie teraz już nie odczuwa się nadmiaru wysokich tonow....

Skomentuj

Wiesiek, postaraj sie wrzucac pomiary zgodne z pewnymi "prawidlami". Podzialke zrob co 5db lub co 10db, a pasmo od 20hz do 20khz. Ewenetualnie od miejsca dzialania bramki.

Zwroc uwage jak prezentuje pomiary chocby Troels, czy pomiary w roznych testach gazetowych.

Skomentuj

Hmm, na moim pomiarze widac istotne szczególy w miejscu podzialu, poxniej doloze jeszcze wykresy od bramki

Skomentuj

Czaruję...
                                        X