Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jeszcze raz Fountek FW 168 + Wavecor TW030 WA07

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

daj od razu 6mh :P
    2.8 mH już przetestowane jest za duża kompensacja.
    Jak to mówią czlowiek sie uczy na błedach. Zatem wracam do tego co stworzył Konrad i chyba dam sobie już spokój.
    Pora myślec o kolejnym projekcie. Czyli jednak będzie to 3-way, bo pomieszczenie mam duże - salon połączony z kuchnią
    jakieś 30 m2. Myslałem że wstęga jest lepsza niż zwykła kopułka, ale skoro tak nie jest trzeba szukać innych głosników.
    Możliwe ze warto skorzystać z projektu trójdrożne top quality sound ....
    http://diyaudio.pl/showthread.php/22...P-QALITY-SOUND
    Last edited by wiesiek9990; 05.11.2014, 20:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
      Myslałem że wstęga jest lepsza niż zwykła kopułka, ale skoro tak nie jest trzeba szukać innych głosników.
      Lepsze to jest pojęcie względne. Technicznie trzeba to udowodnić a w subiektywnym odczuciu może być i tak, że będzie lepsze :)

Skomentuj

Myslałem że wstęga jest lepsza niż zwykła kopułka, ale skoro tak nie jest trzeba szukać innych głosników.
        Nikt nie powiedział, ze nie jest
        Ta wg mnie raczej nie jest
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Temat tego zestawu jakby skończony, ale po zrobieniu BG9, na którym to można bez korekcji (loudness) uslyszeć basik z FW168 , czegoś mi brakowało. Stąd powstały drobne korekty w zwrotnicy.

Niestety pomiarów nie mam, ale na mój słuch jest lepiej niż poprzednio.

Generalnie elementy zwrotnicy są z wersji zwrotnicy Konrada.
          W razie pytań służę pomocą ...

Skomentuj

Jeszcze jedna zwrotka ( jeszcze inne brzmienie) W porownaniu do poprzednich, jest tak :
            - slychac basy :)
            - masakruje słabe nagrania, prawie nie da sie sluchac ( poprzednia była taka że wiekszość nagrań była OK)
            Czyżby było dobrze ....

Oczywiście w praktyce głośnik wysokotonowy są podlączony z odwróconą polaryzacją.

Skomentuj

Wiesiek, na te skale z SW nie da sie patrzec. Zrob to jak trzeba.

Skomentuj

Ten tweeter nie ma prawa zagrać prawidłowo w takiej aplikacji
                Po co tyle kombinacji do tego glosnika?
                Zwykły filtr III rzedu i L-pad i jest pozamiatane
                Stosując jakiekolwiek dodatki do tego glosnika podcinasz mu skrzydła
                Przećwiczyłem go dobrze
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Za duży kond za mała cewka == zła dobroć i kiepskie brzmienie.
                  Ćwiczyłem ostatnio tego fw168 .
                  Jak dobrze pokombinujesz to 1rząd na fw168 jest możliwy tak jak masz ale bez korektora impedancji wątpię, że tłumienie break up-u jest wystarczające .

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Zwykły filtr III rzedu i L-pad i jest pozamiatane
                  Mi najlepiej gra na 2 .
                  Kond około 6.8u + cewka 0.5m + LPad :)

Skomentuj

Mi żaden z łejwów nie zagrał na II rzędzie

Ale przy okazji bede kombinowal z I bo podobno kisiel zrobił
                    To ja nie zrobie?
                    Last edited by lklukasz; 11.05.2015, 22:08.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobra probuje dalej..
                      I oto wynik symulacji. Sprawdze jak gra gdy bede mial cewke 500uH.

Last edited by wiesiek9990; 11.05.2015, 22:19.

Skomentuj

W miedzyczasie pomierzyłem Fs głosnika FW168 , zamiast 45Hz, ma Fs 65 Hz, a to oznacza że strojenie na 40 lub 45 Hz jakie w ciemno zalozylem, to pomyłka ...
                        no i to jest przyczyną braku basu. Czyzby chinski głośnik mial chinskie parametry - raz lepsze raz gorsze ( a może to jakas podróbka ?)

Skomentuj

W miedzyczasie pomierzyłem Fs głosnika FW168 , zamiast 45Hz, ma Fs 65 Hz
                          To błąd pomiaru. Zmierz jeszcze raz sinusem. Miałem 4szt i Fs był w okolicach 50Hz. Chyba, ze ty miałeś pecha. Zerknij 51Hz:
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

U mnie też miały koło 50hz .

Basu to one nie mają za dużo taki ich urok
                            Można próbować wycinać podbicie od piku impedancji koło 200Hz jakieś 1.5dB (zależy od konstrukcji zwornicy i rezystancji cewki ) daje jakieś tam efekty ale cewkę trzeba kilkanaście mH

Skomentuj

Bas sie pojawił po skróceniu rurki br do 5 cm, zrobilem pomiar impedancji zestawu i teraz jest "wzorcowy" jesli chodzi o piki impedancji pierwszy niższy o ok 1/6 od drugiego - to o czym pisze Yoshi 80 w pierwszej częsci speaker workshop.
                              Jednak wyższe fs głosnika powoduje, że traci się zejście na dole.
                              Szczerze mówiąc nie sądze aby to był błąd pomiarowy, no bo jig mierzy poprawnie cewki, kondensatory i rezystory ( z dokładnością ok. 5. Poprawnie tez mierzy (wg mnie ) np fs Tw030 - pomierzone = 500 Hz ( producent podaje 450Hz).
                              Strojenie wg parametrów producenta powoduje w tym przypadku brak basu (tzn coś tam się muli), przed przycięciem rurki pierwszy pik impedancji był o ponad połowę niższy od drugiego, teraz przebieg wygląda "wzorcowo" i basu jest duzo więcej.

Skomentuj

Widać degradacje basu przy wyższym Fs niż podaje producent - czarna linia wykresu.
                                na zielono FW 168 - Fs = 45Hz (producenckie) strojenie na 45 Hz
                                na czarno pomierzone Fs= 65Hz i strojenie na 45 Hz
                                na rózowo pomierzone Fs=65Hz i strojenie na 65Hz
                                Last edited by wiesiek9990; 18.05.2015, 08:10.

Skomentuj

Szczerze mówiąc nie sądze aby to był błąd pomiarowy, no bo jig mierzy poprawnie cewki, kondensatory i rezystory
                                  Jest to blad pomiarowy, bo mierzenie TS glosnikow to co innego niz pojemnosci czy rezystancji.

Skomentuj

A zewrzyj kable jiga i zobacz jaka wartosc ci wychodzi?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A zewrzyj kable jiga i zobacz jaka wartosc ci wychodzi?
                                      Po zwarciu i pomiarze wychodzi 880nH i -115.455 mOhms

Skomentuj

A pokaz pomiar impedancji na zwarciu
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A pokaz pomiar impedancji na zwarciu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X