Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jeszcze raz Fountek FW 168 + Wavecor TW030 WA07

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwna ta twoja zwrotnica
    Duża cewka - mały kond

Na wysokim cewka i w szeregu rezystor az tak duzy?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jesli chodzi o niskiego to wyliczył takie parametry optymalizator Boxsim-a.
      Na wysokim wyliczył cewkę 0.8 mH, ale że takowej nie mam to zastepczo dałem co miałem (0.4mH), żeby uzyskać dobre zgranie fazowe (w BoxSimie) trzeba było dołozyc rezystora. No jest zwrotka łagodna - Linkwitz to prawie jak 1 rząd.

Skomentuj

Zgranie fazowe jest dobre , ale jednak trochę nieczysto, chyba jednak wracamy do wyższego rzędu.

Skomentuj

Na wavecor zrob III rzad
          Ale to juz pisałem kilka razy
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No na tym kończę , bo trzeba skończyc drugi projekt 3D.
            Zwrotnica optymalizowana boxsimem + drobne korekty wg własnych upodobań.
            Poniewaź nie mam już ochoty dalej w ten zestaw inwestować więc zostało jak poniżej.
            Wg moich analiz lepsze efekty powinna dać zwrotnica 3rzędu na niskim i wysokim.
            Jak gra ? Jak na tę cenę całosci zupełnie nieźle.

Last edited by wiesiek9990; 30.10.2015, 22:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
              Wg moich analiz lepsze efekty powinna dać zwrotnica 3rzędu na niskim i wysokim.
              Wydaje mi sie, ze juz gdzies to chyba pisałem? Czy nie
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                Wydaje mi sie, ze juz gdzies to chyba pisałem? Czy nie
                Hej no pisałeś.
                Teraz chyba już wiem dlaczego tak jest ..
                Na obu glośnikach dla zgrania fazowego powinien być ten sam rząd .
                Wynika to z tego że podział z reguły występuje na płaskiej części charakterystyki czestotliwościowej, gdzie przebieg fazy jest płaski i praktycznie zerowy.
                Więc jak trzeci rząd przesuwa faze na jednym głosniku, tak samo powinien byc trzeci na drugim głosniku z takim samym lub podobnym przesunieciem,
                aby w efekcie przesuniecia na jednym i drugim głosniku były takie same i w efekcie koncowym głosniki grały w fazie .
                Prawda ?

Skomentuj

Filtry powinny byc symetryczne
                  Na charakterystyce a nie koniecznie w topografii filtra
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sorry ,ale te moje zwrotnice nie są całkiem dobre, bo w projekcie nie uwzględniłem offsetu głośników.

Skomentuj

Teraz juz z offsetem.

Głosniki połączone w fazie

Głosniki połaczone w przeciwfazie.

Niedlugo zamieszcze pomiary do tych symulacji...
                      Last edited by wiesiek9990; 09.11.2015, 22:12.

Skomentuj

Upgrade - większa wiedza, lepsze pomiary = lepsza zwrotnica :) .

Skomentuj

Jeszcze jedna zwrotka , tym razem punkt odsłuchu 2.5 metra, a nie standardowy pomiarowy metr.
                          Dodatkowo w użyciu Vituixcad wersja 2 :) .

Podział - praktycznie wypada na 2 kHz.

Jak gra ? Pierwsze odsłuchy są na plus ( w stosunku do odsłuchów zwrotki zrobionej na zbieżność fazy na 1 metr)
                          Last edited by wiesiek9990; 18.10.2018, 23:26.

Skomentuj

Jesteś pewny, że dla woofera Z=16 a nie Z=-16? :rolleyes:

Edit.
                            OK. Jest dobrze. Za mało kawy z rana. :biggrin:
                            Last edited by pawel_luk1; 23.10.2018, 08:43.
                            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                              Jeszcze jedna zwrotka , tym razem punkt odsłuchu 2.5 metra, a nie standardowy pomiarowy metr.

Podział - praktycznie wypada na 2 kHz.

Jak gra ? Pierwsze odsłuchy są na plus ( w stosunku do odsłuchów zwrotki zrobionej na zbieżność fazy na 1 metr)

Troszku Ci się fazy rozjeżdżają powyżej punktu podziału.
                              Spróbuj może zrobić III rząd elektryczny na woofer...
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Dzięki za uwagi.
                                Faktycznie na symulacji 3 rząd na wooferze zgrywa się jeszcze lepiej z wysokotonówką, również powyżej podziału.
                                W tej chwili ta zwrotka gra tak, że nawet niespecjalnie mam ochotę coś zmieniać :) .

Przy okazji zakupów części do nowego projektu może jeszcze skuszę się na 3 rząd na wooferze.

Skomentuj

Czaruję...
                                X