Po poszukiwaniach kolejna zwrotnica na odsłuchu, tym razem zbliżona do zwrotnicy Konrada ( z cewką 2.5mH na FW 168) - przyszly zamówione cewki 2.5mH.
W sumie podziekowania dla Konrada za wskazówki jak uzyskać bas z niedużych głosników.
Teraz basu jest więcej, i po pierwszych przesłuchaniach raczej powrot do wersji z cewką 1.7 mH staje się niemożliwy, zastanawiam się ponadto czy nie dać jeszcze wiekszej cewki (2.8 mH).
Moje ucho szybko sie przestawiło, jak dla mnie jest lepiej, (kosztem mniejszej efektywności zestawu i średnich tonów) . Jednak jak kolega wcześniej napisał ciągle można coś poprawiać.
Obecnie przesłuchuje w zasadzie zwrotnice Konrada, lekko zmodyfikowaną ( wersja oszczednościowa) ale z pułapkami na 500Hz dla TW 07 i na ok. 7400Hz dla FW 168.
Kolejny etap- to przesłuchania najprawdopodbniej z cewką 2.8mH.
(kosztem mniejszej efektywności zestawu i średnich tonów
I zawsze tak będzie. Jeżeli komus pasują okolice 2-2,5kHz z wysokotonówki, to z woofera można pocisnąć więcej basu kosztem efektywności zestawu. Kwestia indywidualna...
Lepsze głosniki ... Jakie proponujesz ? Budzet w granicach rozsądku - czyli w miare tanio. Wstepnie mysle o zestawie 3D
z głośnikami Tang Band-a o których juz pisał KonradRak.
Czyli
wysoki TANG BAND 28-847SD
średniak Tang Band W4-1320SIF
niski 8 lub 9" - tu jest kłopot bo narazie nie znalazlem ciekawej propozycji ( w cenie ok 300 zł max 400 zł) no chyba że jakiego STX-a
może tego SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X za ok 240 zl ?
W miare tanio czy w miare dobrze? Odloz kase i kup glosniki o klase wyzej, szkoda czasu na polsrodki.
3way nieglupie, ale ja bym poszedl w kopulke na srednicy, a nie stozek, szczegolnie przy stosunkowo nieduzym basie jak 8-9 cali.
Kolejny etap- to przesłuchania najprawdopodbniej z cewką 2.8mH.
daj od razu 6mh :P
Zwykle poniżej 2m jest już pełna kompensacja bafel step i zwykle w normalnym pomieszczeniu bez adaptacji taka pełna kompensacja daje "z basiowione " męczące brzmienie bez średnicy
A większych pomieszczeniach stawia się 3 way a nie lowendowe 18cm które basem nie zagra bo wcześniej się skończy .
Mam opracowane 8948 + 3.0 .
Zgoda właściciela na publikację jest .
Ja jednak ostatnio podchodzę do tego z nieco mniejszym entuzjazmem niż na początku .
Skomentuj