Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jeszcze raz Fountek FW 168 + Wavecor TW030 WA07

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z ciekawości porównałem przebiegi dla projektów Lusztiego i Konrada dla tej czesci zwrotnicy która filtruje Founteka .

Na czarno przebieg po filtrowaniu zwrotnicą Lusztiego. Na czerwono filtrowane zwrotnicą Konrada.

Jak widać różnica jest istotna jesli chodzi o efektywność głośnika po filtracji, bo wychodzi około 3dB.

Moim zdaniem stosowanie chyba troche w przypadku Konrada na siłe niskiego podziału skutkuje słabą efektywnością kolumny.
    Tym bardziej że producent okresla zakres użytkowy częstotliwości dla Founteka od 40Hz do 4kHz
    Last edited by wiesiek9990; 06.09.2014, 06:30.

Skomentuj

Zawsze tak jest. Cos za cos..

Skomentuj

No tak, ale co zyskał Konrad, a co stracił Luszti ? Bo wydaje mi sie ze projekt Lusztiego jest lepszy .....

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
          Jak widać różnica jest istotna jesli chodzi o efektywność głośnika po filtracji, bo wychodzi około 3dB.
          Moim zdaniem stosowanie chyba troche w przypadku Konrada na siłe niskiego podziału skutkuje słabą efektywnością kolumny.
          Wiesiek widzę, że nadal męczysz ten projekt. Kilka wskazówek:
          Po pierwsze zrób prawidłowe, dokładne pomiary. Z twoich wykresów niewiele można wyczytać.
          Górką Wavecora przy 14kHz się nie przejmuj bo ta kopułka kończy się na 15kHz. Nic na to nie poradzisz.
          Niższy podział nie ma wpływu na efektywność zestawu! Zrobiłem większą kompensację baffle step dlatego niższa skuteczność. Takie proporcje (wg mnie) były optymalne. FW168 to nie jest mocarz na basie trzeba mu trochę pomóc :)
          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
            Górką Wavecora przy 14kHz się nie przejmuj bo ta kopułka kończy się na 15kHz. Nic na to nie poradzisz.
            :???: :???:

Co ty wogole gadasz?

To jedyna kopulka ktora wyciągnęła mi wykres do samego końca i pokazała na wykresie najwyższe pasmo
            Szkoda ze nie mam wykresu ze sobą

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zreszta popatrz na wykres producenta
            http://audiotransducers.com/pl/attachment.php?id_attachment=39
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na wszystkich pomiarach tego głośnika wykonanych przez różne osoby widać duży rów na charakterystyce. Co prawda jest on bardzo wąskopasmowy i może niesłyszalny, ale nie świadczy dobrze o doskonałości technicznej głośnika. Mnie tym ten głośnik zniechęca do jego zastosowania. Z mojego punktu widzenia ma w sobie jakiegoś bubla technicznego. Podobny efekt miały moje Tonsile GTC 11/100, który zniknął po prostej modyfikacji. Może tego Wavecora warto też rozebrać i zobaczyć co mu dolega?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                To jedyna kopulka ktora wyciągnęła mi wykres do samego końca i pokazała na wykresie najwyższe pasmo
                Szkoda ze nie mam wykresu ze sobą
                Zreszta popatrz na wykres producenta
                http://audiotransducers.com/pl/attac..._attachment=39
                Po pierwsze pokazujmy wykresy niewygładzone bo dopiero wtedy widać wszystkie rezonanse itd. Wavecor bezczelnie wygładza 1/6 oktawy.
                Mój pomiar:

Pomiar jakiegoś Czecha z tej strony:
                http://www.vmaudio.cz/index.php

Widać, że użyteczne pasmo tego przetwornika kończy się w okolicach 15kHz, dalej to już zniekształcenia. Można zbadać jak to wpływa na niższe harmoniczne. Robiłem pomiar zniekształceń tego głośnika ale przy niskim napięciu - oczywiście przez zwrotnicę. Jak znajdę to wstawię. Generalnie jednak należałoby wykonać przy wysokim poziomie głośności.
                Czy dodatkowe wytłumienie komory coś zmieni - nie wiem. Raczej nie będę bawił się w modyfikacje. Przecież nikt z nas nie oczekuje od tak dużego przetwornika (11cm^2) mistrzowskich osiągów.

Skomentuj

Jesli chodzi o "górkę" na 14kHz, faktycznie nie ma co się nią przejmować ... jest mało słyszalna.., ale zauważyłem że pułapka na 500Hz - no to już warto zastosować, - tak jak wcześniej pisał Konrad ... Także robi się kolejna zwrotnica ....

Jeśli chodzi o wygładzanie wykresów no to bez wygładzenia wykresy w SW w moim przypadku nie da się ustalić dokladnie gdzie przecinają się charakterystyki głośników i jaki jest najbardziej prawdopodobny przebieg. Z tego co widzę to pomiary są robione za pomocą programu Arta, który standardowo wygładza każdy pomiar 1/3 oktawy. Również producenci podając wykresy wygładzają wykresy ... Np Wavecor

Skomentuj

Z tego co widzę to pomiary są robione za pomocą programu Arta, który standardowo wygładza każdy pomiar 1/3 oktawy.
                    Chyba zartujesz sobie :)

Skomentuj

No nie spojrzaalem dokładnie na wszystkie wykresy ,

ale Arta ma wygładzanie - funkcja Setup/Graph Setup - po prawej stronie Smoothing jest ustawione standardowo na 1/3 octave

Skomentuj

A teraz zwrotnice w moim wykonaniu ...

Zwrotnica z podziałem na ok. 1.9 kHz, na wysokotonówce nie ma pułapki stąd przy duzych poziomach głośnosci można odczuć nieczystość dżwieku.

zwrotnica - podział też ok. 1.9kHz.
                        Dżwięk jak dla mnie b. dobry. Gitara Zeppelinów brzmi soczyście i wyraźnie.
                        Chyba na tym zakończę poszukiwania "swojego" dźwięku...

Skomentuj

Ale pokaz wykresy i co z tego wyszło

Wg mnie za mały kondensator w tej pułapce na fs tweetera
                          Celowalbym w okolice 75-100uF bo fs ma 400Hz
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mozesz sobie przeciez uruchomic okno unsmoothed bez absolutnie zadnego wygladznia, tylko wlasciwie nie wiem po co mialoby to sluzyc...

Skomentuj

Kondensator jest OK. Pułapka jest na 500Hz, ponieważ taka czestotliwosc jest pomierzona.
                              Mozna policzyc fp= 1/(2*pi*sqrt(L*C)) co dla indukcyjnosci L=2,2 mH i kondensatora 47uF daje czestotliwosc 495Hz.

Jeszcze nt. odsłuchów - odsluchy przeprowadzam w pomieszczeniu 25 m2, amplituner HK 3450 z właczonym Loudness.
                              Bez tego basów jest odczuwalnie za mało.

Skomentuj

amplituner HK 3450 z właczonym Loudness.
                                Bez tego basów jest odczuwalnie za mało.
                                I do jakich wniosków dochodzimy? Dlaczego u mnie jest cewka 2,5mH z kondem 8,2uF???
                                Przy twoim podziale 1.9kHz, cewka 1.7 to całkowity brak kompensacji BS. Zachęcam do dalszej pracy nad zwrotnicą.
                                Przy okazji, pojawił się ciekawszy przetwornik do niskiego podziału (Wavecor TW030WA12).
                                http://wavecor.com/html/tw030wa11_12.html
                                Fajna tubka. Jak pojawi się w ofercie audiotransducers.com to kupię i udostępnię zwrotnicę z FW168.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                  Jak pojawi się w ofercie audiotransducers.com to kupię i udostępnię zwrotnicę z FW168.
                                  O bardzo fajna opcja, jak co służę skrzynkami z projektu forumowego jeśli wymiarami głośniki są zamienne

Skomentuj

CHarakterystyka podobna, tez się coś zaczyna dziać powyżej 15k

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                      jak co służę skrzynkami z projektu forumowego
                                      Skrzynek u mnie dostatek :) Brakuje tylko czasu.
                                      Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                      CHarakterystyka podobna, tez się coś zaczyna dziać powyżej 15k
                                      Charakterystyka wygląda znacznie lepiej ale trzeba zmierzyć i dopiero oceniać.

Skomentuj

A moze posluchacie najpierw zamiast oceniać jak gra po tym co pokazuje producent
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

I do jakich wniosków dochodzimy? Dlaczego u mnie jest cewka 2,5mH z kondem 8,2uF???
                                          Przy twoim podziale 1.9kHz, cewka 1.7 to całkowity brak kompensacji BS.

Jesli chodzi o część zwrotnicy dla FW 168 to jest ona zaczerpnięta z projektu Lusztiego, a on chyba wiedział co czyni ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X