Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obie bedą sypać góra jak nic
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pomiary robione bez pliku kalibracyjnego, po odwróceniu fazy głośnika wszystko jest + - 3db.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        2 - wykresy nie graja. najlepsze symulacje musisz odsluchac i dopiero z odsluchow wyciagac wnioski
        Jakieś rady jak to po taniości zrobić?? Myślałem nad zakupem kilku cewek rdzeniowych, a resztę poskładać z kondensatorów elektrolitycznych i zwykłych rezystorów, a następnie spróbować je przesłuchać. Jak już robić odsłuchy to tylko na 2 kolumny ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          moze byc tak ze zadna z tych symulacji nie zagra dobrze
          Bo nie zagra, chyba ze kolega ma uszkodzony słuch od głośnego słuchania :)
          14kHz głośniej o 6db od reszty.

Przełóż ten rezystor równoległy który jest przy Seasie, daj go przed kondensator, będziesz mógł złagodzić tą górkę odpowiednio dobierając oba rezystory.

Founteka spróbuj przefiltrować tak:
          Szeregowo cewka 1,2mH, potem równolegle kondensator 4,7uF z cewką 0,10mH, a następnie cewka szeregowo 0,39mH.
          Sprawdź jak to u Ciebie wygląda.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Przełóż ten rezystor równoległy który jest przy Seasie, daj go przed kondensator, będziesz mógł złagodzić tą górkę odpowiednio dobierając oba rezystory.

Founteka spróbuj przefiltrować tak:
            Szeregowo cewka 1,2mH, potem równolegle kondensator 4,7uF z cewką 0,10mH, a następnie cewka szeregowo 0,39mH.
            Sprawdź jak to u Ciebie wygląda.

revers null 0 także go nawet nie pokazuje.

podmieniłem w oknie głośnika pliki z pomiarów bo zorientowałem się że poprzednie zwrotnice robie na pomiarach z 1m dla founteka a dla seasa z 60 cm (na obu użyłem opcji transform -> delay bo tylko przy nich mi wychodziła zmiana fazy), po podmianie wszystko trafiło szlag.. przynajmniej teraz jak zacznę coś działać będę mieć pewność że głośniki były mierzone z tej samej pozycji i z tą samą głośnością.

Pytanie: Czy na tych wykresach z 1 m też użyć transform delay ? Czy robić tak jak pomierzyłem oryginalnie?

EDIT: przy braku opcji transform -> delay nie jestem w stanie zrobić nawet najmniejszego reverse null-a. Chyba jednak opcja poprzednia z pomiarami on axis z 60cm seasa i 1m founteka ale działającymi przebiegami fazy będzie jedynym rozwiązaniem..

EDIT2: z ciekawości sprawdziłem różnice w głośności w przypadku pomiarów z 60zm a 1m i wyniosła ona ok 3.7 db.

Wersja z on axis z 60 cm:

Last edited by Majkip; 21.05.2017, 10:31.

Skomentuj

Majkip, ten rezystor Rp2 to ma być szeregowo z kondensatorem. W tej chwili to obciążasz sobie wzmacniacz tym rezystorem i on po prostu by się spalił przy większej mocy. Widzisz ile są warte te Twoje symulacje, nie pokazują rzeczywistości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
                podmieniłem w oknie głośnika pliki z pomiarów bo zorientowałem się że poprzednie zwrotnice robie na pomiarach z 1m dla founteka a dla seasa z 60 cm
                Obydwa głośniki powinieneś mierzyć z tej samej odległości, przy tych samych ustawieniach za jednym razem, inaczej nie ma to sensu.

Jaka wygląda obudowa?
                Mierzysz na pochylonej czy prostej?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Patefil Zobacz posta
                Majkip, ten rezystor Rp2 to ma być szeregowo z kondensatorem. W tej chwili to obciążasz sobie wzmacniacz tym rezystorem
                Dokładnie.
                Wstaw go tak jak pisałem wcześniej, będziesz miał możliwość korygowania charakterystyki przed i za filtrem.

Co to za Seas?
                Może pik impedancji trzeba skorygować.
                Last edited by marian; 21.05.2017, 11:26.

Skomentuj

daj link

Skomentuj

Patrząc na zwrotnice mam wrażenie ze seas może być za słabo filtrowany ( pewnie wyjdzie w odsłuchach). Osobiście wolałbym zrobić podział na 2kHz, ale wówczas filtracja 3 rząd na seas-ie.
                    Trudno ustalić punkt podziału bez pomiaru zniekształceń ( choćby poglądowo można zrobić w Arta-a)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

Mierzysz na pochylonej czy prostej?
                      Mierze na prostej kolumnie, mikrofon skierowany pomiędzy woofer a tweeter. Odległość 1 m.

teraz wszystko powinno być ok, pomiary z 1 m bez używania delay, także tak jak powinno być

nowe wersje:

Martwi mnie troche to pofalowanie na granicy podziału, będę jeszcze z tym walczyć.

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                      Patrząc na zwrotnice mam wrażenie ze seas może być za słabo filtrowany ( pewnie wyjdzie w odsłuchach). Osobiście wolałbym zrobić podział na 2kHz, ale wówczas filtracja 3 rząd na seas-ie.
                      próbowałem tak robić ale było ciężko z reverse nullem, Zaczynałem od tego właśnie zamysłu, po ręcznej kalibracji wartości elementów punkt podziału przesunął się.
                      Martwi mnie też ta góra która definitywnie wybija się ponad resztę i ciężko mi nad nią zapanować.
                      Last edited by Majkip; 24.05.2017, 22:56.

Skomentuj

Osobiście wolałbym zrobić podział na 2kHz, ale wówczas filtracja 3 rząd na seas-ie.

Generalnie ta zwrotnica podoba mi się najbardziej, pytanie tylko : czy fountek nie jest za słabo filtrowany? Może dodać do niego cewke i zrobić 3 rząd ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
                          Generalnie ta zwrotnica podoba mi się najbardziej, pytanie tylko : czy fountek nie jest za słabo filtrowany? Może dodać do niego cewke i zrobić 3 rząd ?
                          Ja bym zrobił coś z tą górką bo w odsłuchu zapewne będzie denerwować.
                          Niby -15db, ale lepiej to zniwelować.

Po za tym nadal Seas jest za głośno (14kHz), będzie sypał górą.

Skomentuj

Jakieś pomysły co do seasa ?? Ogółem w pomiarach dostarczonych przez producenta ta górka występuje też w ok 14khz, może jakaś pułapka tak jak w przypadku founteka tyle ze w ok 14hz i z dużą rezystancją cewki (dołek robi sie mniejszy). Myślałem żeby wyciszyć seasa w taki sposób aby pik przy 14khz był na poziomie reszty częstotliwości ale wtedy częstotliwości od 4khz do 10khz robią sie znacznie cichsze od "powiedzmy poziomu".
                            Co do founteka, przy usunięciu tej równoległej cewki całość ładnie schodzi w dół aczkolwiek ten pik przy 7khz trochę wystaje ponad normę. Znalazłem kilka zwrotnic do seasa w internecie, 1 daje fajne rezultaty, posymuluje i wrzucę pomiary.

Skomentuj

Czy pomiary wykonane są z wgranym plikiem kalibracyjnym od mikrofonu ? Jeśli nie, no to nic dziwnego że jest górka powyżej 6 kHz, ponieważ wkładka WM 61A podbija ten zakres częstotliwości.

Skomentuj

Czy pomiary wykonane są z wgranym plikiem kalibracyjnym od mikrofonu ?
                                Pomiary bez pliku kalibracyjnego, spróbuje pomierzyć je jeszcze raz tym razem z plikiem.

Skomentuj

Pomiary z wgranym plikiem kalibracyjnym, trochę mi to czasu zajęło ale byłem zajęty przeprowadzką do nowego miasta. Jak widać różnica jest znaczna w przypadku wysokotonowca, jutro zabieram się za zwrotnice.
                                  (czerwony bez pliku kalibracyjnego, czarny z wgranym plikiem)

Skomentuj

Co sądzicie ? mam jeszcze podobną na dzieloną na 3k ale nie wiem czy jest sens tak wysoko ciąć founteka, też pytanie: punkt przecięcia się wykresów musi leżeć dokładnie nad ostrą krawędzią reversnulla?

Skomentuj

Ten rezystor 3.3R w torze niskotonowego to chyba nie jest dobry pomysł...

Skomentuj

Musiałem go wstawic bo trochę wybijał się ponad całość, ma ktoś pomysł jak skompensowac bafflestep?

Skomentuj

Tego rezystora przed midbasem absolutnie nie moze byc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X