Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
    Musiałem go wstawic bo trochę wybijał się ponad całość
    Co się wybijało i przed czym?

Skomentuj

Zgaduje że fountek ma deko większą efektywność...

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Zgaduje że fountek ma deko większą efektywność...
        A gdzie tam... jest cichszy od Seasa o 3db w paśmie użytecznym.

Skomentuj

O tu:

Skomentuj

To po co te rezystory na wysokotonówce?

Skomentuj

Też mnie to zastanawia...Wytnij te rezystory i wklej. Ja bym to podbicie zostawił w spokoju . To podbicie na średnicy. Wokal by się przybliżył tylko trochę i to wszystko. Takie lekkie podbicie na średnicy jest...przyjemne . Moim zdaniem.
              Last edited by Oskar29; 06.09.2017, 21:02.

Skomentuj

A moim zdaniem to nie jest podbicie, tylko bramka jest krótka i dlatego poniżej 1kHz opada w dół a potem prosta krecha.
                no ok, może lekko podbiło za sprawą filtra III rzędu.
                Ale pomiar jest widoczny dopiero od 900Hz.

Wywal te rezystory i pokaż wykres.
                Last edited by marian; 06.09.2017, 21:24.

Skomentuj

Rzeczywiście to raczej nie jest podbicie. Na ch-ce producenta raczej nie ma podbić ani dołków w tym zakresie jest w miarę równo.

Skomentuj

Wg mnie za krótka bramka i nie widać co się dzieje poniżej ok. 1kHz.

Skomentuj

Krótka bramka wynika z warunków pomiarowych.

Wyglądała mniej więcej tak:

Skomentuj

Olej to podbicie. Tam na 99,99% nic nie ma.

Skomentuj

Wydłuż bramkę, włącz uśrednianie pomiaru, wtedy wyczyści Ci trochę szum z góry. Lepiej mieć zaszumioną lekko górę i gęstszy pomiar na dole niż idealnie gładką linię na górze i brak informacji o tym co jest nie tak w okolicach f podziału.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            Wydłuż bramkę, włącz uśrednianie pomiaru
                            Luszti, a gdzie to się robi w Speakerworkschop?

Skomentuj

https://diyaudio.pl/content.php/98-P...ydatnych-porad
                              Punkt 4, ale trzeba przy tym pilnować punktu 3, żeby impuls pomiarowy był jeden a nie kilka.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Olej to podbicie. Tam na 99,99% nic nie ma.
                                Skąd ta pewność? Moze być gorka dyfrakcyjna.

Skomentuj

Nie jestem na 100% pewny , tak przeczuwam . Zresztą (moim zdaniem) nawet jakby to było podbicie to ma max. 3db i nie warto się tym aż tak zamartwiać...może nawet nie być tego słychać :) .

Skomentuj

Podbicie lezy w zakresie duzej czulosci sluchu, gdzie 3dB jest bardzo slyszalne i wplywa na ogolna charakterystyke dzwieku.

Skomentuj

"+3dB to praktycznie najmniej słyszalna, wykrywalna, różnica w natężeniu dźwięku prze ludzkie ucho. " ja się z tym zgadzam :) . Zresztą to bez różnicy bo to autor robi kolumny. Nasze posty są trochę bez sensu...

Skomentuj

"+3dB to praktycznie najmniej słyszalna, wykrywalna, różnica w natężeniu dźwięku prze ludzkie ucho. "
                                        Przy jakiej czestotliwosci?

ja się z tym zgadzam
                                        A ja nie. Zapnij korektor parametryczny na zrodlo dzwieku i podbij srodek o 3dB. Szczegolnie na nagraniach fortepianu i wokalach. Jak nie slyszysz roznicy, to jestes szczesliwym czlowiekiem.

Skomentuj

Może jakąś minimalną różnicę słyszę ale nie jestem pewien czy to placebo czy rzeczywiście coś słyszę . Ja zresztą i tak bardziej uwagę na barwę, sybilanty, muzykalność zwracam niż na to czy mam podbicie +3db .
                                          Last edited by Oskar29; 09.09.2017, 16:50.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X