Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niezbędne przybory zakupione, jak na razie kosztowało mnie to : 630 zł za głośniki, 80 zł za wiertła,śruby,kątowniki etc. Jutro za mdf zapłacę ok 100 zł + 30-80 zł za frezowanie w zakładzie stolarskim. Mam nadzieje że zmieszczę się w 1000 zł.

Last edited by Majkip; 21.02.2015, 22:04.

Skomentuj

Z ciekawości pytam, po co te kątowniki ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
        Z ciekawości pytam, po co te kątowniki ?
        Nie wiem czemu ale czuje się trochę bezpieczniej składając kolumnę z pomocą kątowników :P Będą mi one służyć tylko do wyrównywania płyt, nie będę ich montował w obudowie. Trochę średnio u mnie z dużą równą powierzchnią, także myślę że się przydadzą.

Skomentuj

za pomocą zacisków stolarskich ustawiasz sobie płyty jak chcesz, dociskasz i gotowe. Masz super klej, to będzie lepiej trzymać niż na tych kątownikach dachowych.

Skomentuj

Trzeba najpierw mieć zaciski, mieszkam na stancji więc nie mam tu prawie nic. Kątownikami będę się tylko wspomagał, ew pomoże mi dziewczyna.

Skomentuj

To bardziej się dziewczyna przyda niz te kątowniki
              Last edited by lklukasz; 22.02.2015, 20:06.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam już mdf, zapłaciłem łącznie 48 zł. Nie spodziewałem się że będzie tak tanio, w 4 płytach Pan z obi się machnął i dwie mam o 2mm za wąskie drugie dwie mam o 1 mm za szerokie. Niby nic, ale trzeba bawić się z papierem ściernym. Dodatkowo zakupiłem linijkę oraz piłę do drewna. Nie ma w obi opcji przycinania poniżej 10 cm więc kupiłem 2 listwy sosnowe o wymiarach 10x15x900 mm, muszę je przyciąć do tunelu bassreflex. Wyczytałem opinie, że wlot tunelu musi być min 7-8 cm od tylnej scianki. Zastanawiam się więc nad zmianą szerokości tunelu z 15 cm do 12-13. Skróciło by to tunel o 4cm więc miał bym 7 cm wolnej przestrzeni.

Skomentuj

Przepraszam za dubel, nie wiem jak sie edytuję posty. Może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi z tym Accuphase E-450 ? Serio w granicach 1000-1200 zł można sobie zrobić diy wzmacniacz który w sklepie kosztuje 10 tyś zł ?? Mógł by ktoś podlinkować temat, szukałem ale nie mogłem nic znaleźć oprócz zbiorowych zamówień.

Skomentuj

Nie na temat...
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/23...ccuphase-E-450
                    Odnośnie pytania, czy za 1200zł można złożyć wzmacniacz, który w sklepie kosztuje 10tys zł to już trzeba tam zadać to pytanie.
                    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                      Nie na temat...
                      http://diyaudio.pl/showthread.php/23...ccuphase-E-450
                      Odnośnie pytania, czy za 1200zł można złożyć wzmacniacz, który w sklepie kosztuje 10tys zł to już trzeba tam zadać to pytanie.
                      Przepraszam badzo.... za 1200zł klona Acu? chyba na desce.... nie róbmy wody z mózgu. Zestaw elemntów i płytki z zamówienia 500zł + Trafo około 300-450zł w zalezności od wersji, zasilanie od 100 do 250zł, gdzie reszta? Sama sensownie zrobiona obudowa to koszty od 400zł do 1500zł. Realnie myśląc by to wyglądało grało i było zabezpiczone trzeba mieć granice 2000-2500zł najmniej.

Bierzmy pod uwagę ze na klona ACU jest duża presja bo sporo osób robi na tym niesły biznes... nalezy odfiltrować tych ludzi i wtedy obiektywnie się do tego zabrać bo wcale tanio nie wychodzi aczkolwiek gra podobno dobrze.
                      Last edited by dj_zibi; 23.02.2015, 09:03.

Skomentuj

Dlatego się pytam. Czemu wycena samej obudowy wychodzi tak drogo? Mówiąc 1200 zł miałem na myśli koszta samych części. Na upartego można to wsadzić w drewnianą skrzynkę podpisać flamastrem i aby grało, no chyba że trzeba to jakoś odpowiednio zabezpieczyć. Zaciekawiło mnie to, zwłaszcza że miałem kupować wzmacniacz za ok 1000-1500 zł więc wydaje się że to ciekawy temat.

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
                          Dlatego się pytam. Czemu wycena samej obudowy wychodzi tak drogo? Mówiąc 1200 zł miałem na myśli koszta samych części. Na upartego można to wsadzić w drewnianą skrzynkę podpisać flamastrem i aby grało, no chyba że trzeba to jakoś odpowiednio zabezpieczyć. Zaciekawiło mnie to, zwłaszcza że miałem kupować wzmacniacz za ok 1000-1500 zł więc wydaje się że to ciekawy temat.
                          Możesz zrobić sam obudowę z drewna czy kartonu za darmo, możesz zlecić w zakładach cięcie alu i malowanie + radiatory(400-600zł) lub kupic gotową obudowę 700-1200zł. Takie są realne ceny. Same alementy jak dobrze poszukasz powinieneś zmieścić się w 1200-1500zł. Pamietaj ze nie konczy się na kicie elementów+PCB, trafie i kondensatorach, drobnica też swoje kosztuje warto zainteresować się zabezpieczeniem. Poczytaj temat który podlinkował Ci kolega wyżej odfiltruj ludzi kórzy na tym zarabiają a więc nieobiektywnie zachwalają i zdecyduj. Według mnie warto ale nalezy podejść do tego rozsądnie. Mi od roku nie chce się go złozyć bo gram na innym DIY wzmaku Hybrydzie Ravena która jest również baardzo dobra.

Do FW 168 taki ACU to tez przerost formy nad treścią, możesz pobawić się w proste wzmacniacze które będa kosztowął 3-4 stówki w porywach i bawić się wzmacniaczami . Ostnio sporo tego narobili na forum Bors i spółka.
                          Last edited by dj_zibi; 23.02.2015, 09:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                            Realnie myśląc by to wyglądało grało i było zabezpiczone trzeba mieć granice 2000-2500zł najmniej.
                            A w takiej kwocie juz mozna rozglądać sie za dobrym fabrycznym używanym wzmacniaczem
                            Accuphase
                            Luxman
                            I kilka cacuszek z ca tez by sie znalazło
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              A w takiej kwocie juz mozna rozglądać sie za dobrym fabrycznym używanym wzmacniaczem
                              Accuphase
                              Luxman
                              I kilka cacuszek z ca tez by sie znalazło
                              Ja od lat mam w domu Philipsa FA960 i FA860(okrojony brat) , 960 to kopia(ten sam środek) Grundiga i Maranza które kosztuja po około 800-1000zł. Philipsy mozna kupić za smieszne pieniądze 200-500zł a graja naprawdę fajnie, dodatko lekko je stuningowałem i na nic innego w tej cenie bym ich nie zamienił, a pędziły mi kolumny 3-way na Usherach i SS.

Poniżej masz zdjęcia Hybrydy Ravena i Alepha 5(Nelsona Passa). Mozna zrobić tanie i dobre obudowy ale radiatory i alu i tak swoje będa kosztować.

Last edited by dj_zibi; 23.02.2015, 10:08.

Skomentuj

Dziękuje zibi, trochę zgasiłeś mój zapał. Chyba masz racje, że nie ma co do founteków budować nie wiadomo jakiego wzmacniacza. Może w przyszłości jak zbuduje coś na iluminatorach etc to się skusze, a tak to poszperam w projektach na forum czegoś żeby sobie zbudować

Wracając do konstrukcji, zaraz biorę się za klejenie płyt na front. Potem je wyrównam o te 2 mm. Mam pytanie, kupiłem sobie wkręty 4x16 chciałem nimi skręcać front ( płyte 12 z 19) ale teraz doszedłem do wniosku że nie ma to chyba sensu, powierzchnia klejenia będzie wystarczająco duża i nie widzę potrzeby skręcania ich. Bawić się w wycinanie otworów a potem maskowanie ich jakoś. Co o tym myślicie ?

Skomentuj

Nie mówię ze ACU jest zły... sam go kiedyś wykonam, jednak fajnie pobawić się tańszymi wzmacniaczami, nauczysz się trochę a zagrają dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                    Nie mówię ze ACU jest zły... sam go kiedyś wykonam, jednak fajnie pobawić się tańszymi wzmacniaczami, nauczysz się trochę a zagrają dobrze.
                                    Również wychodzę z podobnego założenia, mimo że cały kit czeka od grupowego to najpierw składam sobie uniego, bg 1 i 9 i zobaczymy co tam jeszcze po drodze wyjdzie aby mieć jakieś rozeznanie jak to gra

Skomentuj

Cześć, jutro odbieram płyty od stolarza, i na dniach zacznę je skręcać, mam pytanie czym lepiej wytłumić obudowę, filcem+ watoliną czy np sprasowaną watą filcową ? Wiecie gdzie można szukać takich rzeczy ?

Skomentuj

Co powiecie o tej wkładce: link. Dzwoniłem to faceta i mówił że sprowadzał je w większej ilości z Japonii i zarzeka się że to oryginał. Warto brać ?

Skomentuj

Temat był wałkowany ostatnio, poszukaj.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X