Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No tak czytałem, ale nie ma tam jednoznacznej odpowiedzi. Zaryzykuję i chyba kupię tą wkładkę. Jak ją dostane to zdam relacje jak to wygląda.

Skomentuj

Prace powoli posuwają się do przodu, jako wytłumienie będę stosował 1 warstwę filcu bezpośrednio na ścianki kolumny, oraz gąbkę dzwiękochłonną o grubości 2cm. Filc kupiłem w sklepie krawieckim a gąbkę w sklepie z akcesoriami do mebli. Niestety była możliwość kupna tylko dużej rolki 1,2x2m za 25zł.
      Plan na następne dni to: pomalować tunel bassreflex, skręcić i skleić boczne ścianki oraz góre. Tyłem będę mocował wytłumienie więc idzie to na sam koniec.

Skomentuj

No ładnie idą prace, aż mnie kusi żeby kupić tego founteka i zrobić projekt forumowy z wavecor 08, może fajne porównanie by wyszło

Skomentuj

Jutro zaczynają się wykłady także staram się jak najszybciej skończyć obudowy. Jedyne co mi zostało to przykręcić góry, przeszlifować trochę wzmocnienia i je wkleić, zamontować wytłumienie na tylnej ściance i ją tylko przykręcić, na razie jej nie kleje gdyż tyłem będę wkładał zwrotnice, dopiero po zrobieniu zwrotnic skleję wszystko.
          Czekam teraz na Panasonica i zabieram się za montowanie jig-a i mikrofonu.

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
          może fajne porównanie by wyszło
          Czemu nie :) Chętnie pomogę w porównaniu.

Last edited by Majkip; 01.03.2015, 22:49.

Skomentuj

Do mocowania gabki czy innych materialow polecam klej polimerowy.

Skomentuj

Albo na ciepło
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziś wieczorem poskręcałem górne płyty, wywierciłem otwory na bolce od głośników wysokotonowych, oraz wkleiłem wzmocnienie, jutro ostatnia część czyli przykręcenie tyłu :)

Skomentuj

Patrzę na te fronty od jakiegoś czasu i wydaje mi się, że frezy pod wysokotonówkę tj okrąg jest troszkę krzywy? :)
                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Tak pada światło a w zasadzie z jednej strony robi się cień który powoduje jajo wizualne :)

Skomentuj

Masz trochę racji, niestety stolarz nie postarał się zbyt bardzo i frezy nie są idealnie okrągłe, nierówności będę wypełniał na koniec szpachla także nie ma się o co martwić
                      Jeszcze ja popełniłem głupi błąd przy obliczeniach (czysta nieuwaga) i frezy pod wysokotonowy są o 2 mm za duże, niestety nie uwaga boli, lekcja na przyszłość to spoglądać nawet i 5 razy na podawane wymiary
                      Last edited by Majkip; 03.03.2015, 16:47.

Skomentuj

Nic się nie przejmuj, ja też na szybko polecialem wg noty katalogowej i nie wyszło idealnie, a co do równości to np u siebie zauważyłem że bardzo na to wpływa luz na prowadnicy frezarki

Last edited by szastal; 03.03.2015, 17:30.

Skomentuj

Nie no u mnie robota jest bardziej spaprana :P Tak wgle to dziś dokończyłem jedną kolumnę. Już na wstępie zaskoczyło mnie brzmienie i nisko schodzący bass, w abletonie rozdzieliłem sobie utwór na 2 kanały i nałożyłem filtr górno i dolnoprzepustowy i "zasymilowałem zwrotnice". Super wrażenia szczególnie dla osoby która przerzuca się z starych mildtonów A o to zdjęcia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
                            Nie no u mnie robota jest bardziej spaprana :P
                            Zapłaciłeś mu za to ? Bo tak po prawdzie to jeszcze on powinien Ci kasę za zepsuty materiał oddać.

Ehh ile to już tu było przypadków, że "stolarz" spaprał robotę.

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                              Zapłaciłeś mu za to ?
                              Nie no facet tylko sparpał 1 frez w głośniku niskotonowym o 2-3mm tak to zrobił jak mu podałem, chodzi o to że się pomyliłem w projekcie i się zorientowałem dopiero jak przyłożyłem głośnik. A szkoda mi pieniędzy na nowy front. Szpachla do ręki i będę wyrównywał

Chociaż jestem zdania że gdybym posiadał frezarkę to znacznie lepiej by to wyglądało, teraz żałuje bo za 150 zł mam najtańszą frezarkę w obi do tego frez za 20-30 zł i sprzęt na dłuższy czas a stolarzowi zapłaciłem 100 zł za front i wyrównanie paru płyt. Następnym razem w cenę kolumn wliczam frezarkę
                              Last edited by Majkip; 03.03.2015, 21:33.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Trochę dużo. Ja za fronty + wzmocnienia do moich kolumn na troszkę dużej CNC dałem z 60zł
                                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

No właśnie wiem że dużo, niestety w Poznaniu urzęduje dopiero od października i nie wiem co gdzie jest, w rodzinnym mieście miałbym tą samą robotę zrobioną tak naprawdę za 20-30 zł. Też zastanawiałem się nad CNC lecz bałem się trochę kosztów.

Skomentuj

Prace budowlane uważam za skończone Dałem kondensator na górę i czekam teraz na panasonica. Brzmienie w duecie jest jeszcze lepsze, chyba dobrym wyznacznikiem tego jest mój ciągły uśmiech na twarzy :)

Skomentuj

A bi-polarnych nie było?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Szczerze mówiąc brałem pierwsze lepsze. To jest na razie zastosowanie awaryjne żeby móc słuchać cicho muzyki. W przyszłym tyg zmontuje jiga i może pobawię się w pierwsze pomiary.

Skomentuj

Cześć, jestem na etapie montowania Jiga, nie mogłem dostać nigdzie rezystorów 16,2ohm i kupiłem 8 sztuk 16 ohm 0,5w 1%. Mogę użyć ich zamiast tych 16,2 ohm ?
                                          Last edited by Majkip; 07.03.2015, 13:05.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X