Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Też się zgadzam z pogromcą, pasmo zawiera się wtedy nie między +- 1,5db (co łącznie daje 3db różnicy) a pomiędzy +-3db (co daję nam już 6db), a to już raczej jest słyszalne. Czy w projektowaniu zwrotnicy nie chodzi czasem o wyrównaną charakterystykę częstotliwościową (+ ofkros zgranie fazowe)?
    Pomiary będę mógł zrobić dopiero w przyszłym tyg.

Kolumny mają podfrezowany przód jak na zdj żeby zminimalizować dyfrakcje.

Last edited by Majkip; 09.09.2017, 17:44.

Skomentuj

Oczywiście że chodzi o wyrównaną ch-kę ale nigdy nie będzie ona równa jak stół . Zresztą sprzeczamy się o jakieś 3db podbicie a w kolumnach za kilkanaście tysi mają na to wylane .

Co do plus minus to zależy jak na to popatrzeć...masz tylko jedno podbicie bez żadnych dołków czyli dla mnie to nie +-6db a po prostu równa ch-ka z małym (jak dla mnie) 3db podbiciem :) .

Bez odbioru bo jak dla mnie ta dyskusja nie ma sensu bo zdanie jest jak du.. :) . Każdy ma swoje :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        "+3dB to praktycznie najmniej słyszalna, wykrywalna, różnica w natężeniu dźwięku prze ludzkie ucho. "
        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Przy jakiej czestotliwosci?
        No właśnie, przy jakiej częstotliwości.

Ja z jednym rezystorem na wysokotonówce walczyłem kilka miesięcy :) wartość między rezystorami wahała się o jakieś 1 - 1,2 ohma.
        Na wykresie było to góra 1-2db różnicy.
        Przez ten czas nie mogłem się zdecydować którego użyć finalnie, każdy grał inaczej a wartości zmieniałem co 0,3 ohma.

I tutaj muszę przyznać rację Ravenowi, bo kiedyś o tym pisał a ja nie byłem w stanie sobie tego wyobrazić, bo i nie robiłem takich prób. Pisał wtedy o tym że zabudowana podstawka pod monitor doda 0,5db na jakiejś tam częstotliwości. Teraz jestem w stanie w to uwierzyć że to słychać :)
        Last edited by marian; 09.09.2017, 19:39.

Skomentuj

:lol: szczęście że albo w to nie wierzę albo nie słyszę :) . Dla mnie 3db to różnica marginalna. Na wysokich tonach może bym coś tam jeszcze usłyszał...na średnich była minimalna różnica :) . W barwie głosu, muzykalności i takich pierdołach słyszę różnicę prawie że od razu...podbić raczej nie słyszę...może inaczej...nie zwracam na nie uwagi, bo pewnie jakbym się wsłuchał to bym coś usłyszał...tylko że nie chce. Słuchanie ma mi sprawiać przyjemność :P . Nie mam zamiaru się wkurzać że słyszę jakieś podbicie .

Skomentuj

Ale to podbicie to właśnie zmieniona barwa, brak muzykalności itp. Wciskasz ludziom, że takie podbicie to marginalna sprawa, ale Ci którzy zwrotkują dużo mają na to inne zdanie. Fajnie masz, że takich rzeczy nie słyszysz, ale nie równaj wszystkich do siebie.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Po 1 nic nikomu nie wciskam. Każdy ma swój własny rozum.
              Po 2 chyba inaczej rozumiemy muzykalnosc.

Skomentuj

Dla mnie 3db to różnica marginalna.
                Jakbym sluchal muzyki na kiepskim sprzecie to pewnie 3dB tez by mi nie robilo roznicy...

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zresztą sprzeczamy się o jakieś 3db podbicie a w kolumnach za kilkanaście tysi mają na to wylane .
                Akurat producenci wysoko jakosciowych kolumn, jak coś robią to celowo, a nie na pałe.

- - - - - aktualizacja - - - - -

.pewnie jakbym się wsłuchał to bym coś usłyszał...tylko że nie chce. Słuchanie ma mi sprawiać przyjemność :P . Nie mam zamiaru się wkurzać że słyszę jakieś podbicie .
                To tak jak miec nas*ane w pokoju i udawac ze sie nic nie widzi i nie czuje😁 Podziwiam podejscie😀
                Odberam to troche, ze dla Ciebie nie ma znaczenia na jakim sprzecie sluchasz muzyki.
                Last edited by jamess8; 10.09.2017, 00:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta

Krótka bramka wynika z warunków pomiarowych.

Wyglądała mniej więcej tak:
                  Wg mnie , po pierwsze masz za słabe zgranie fazowe ( dołek powinien mieć przynajmniej -30dB, czyli w Twoim przypadku sięgać około -52dB)

Po drugie końcowy marker dałbym na ok 12ms, żeby uzyskać pomiar od niższych częstotliwości.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                    Jakbym sluchal muzyki na kiepskim sprzecie to pewnie 3dB tez by mi nie robilo roznicy...
                    Pytanie czym i gdzie się mierzy, jak ktoś w domu mierzy wkładką za kilka złotych, to te 3dB a nawet znacznie więcej mogą wynikać ze stosowanego sprzętu oraz metody pomiarowej.

Skomentuj

W kwestii +- 3 dB na symulacjach, to w tym przypadku warto zrobić pomiar całego zestawu już po zrobieniu kolumny i po aplikacji zwrotnicy.
                      Wtedy będzie widać co się dzieje i można nanieść poprawki.
                      Z reguły za pierwszym podejściem zazwrotkowania - zwrotnica z symulacji podlega jeszcze korektom.
                      A czy słychać te 3dB różnicy ? Powiem że tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                        W kwestii +- 3 dB na symulacjach, to w tym przypadku warto zrobić pomiar całego zestawu już po zrobieniu kolumny i po aplikacji zwrotnicy.
                        Wtedy będzie widać co się dzieje
                        Trzeba by było ustawić wszystko tak jak podczas poprzednich pomiarów.
                        Jest to wręcz niewykonalne.

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                        Z reguły za pierwszym podejściem zazwrotkowania - zwrotnica z symulacji podlega jeszcze korektom.
                        To oczywiste, ponieważ dalej weryfikujemy to własnymi uszami.

Skomentuj

Najlepiej od razu weryfikować pomiary.
                          Zrobić sobie dodatkowy pomiar jednocześnie obu głośników, potem zasymulować taką "pustą" zwrotnice i jeśli się pokrywają pomiar i symulacja to nie mam bata żeby coś było źle .
                          A jak nie to trzeba walczyć .

Skomentuj

Tak tak, wbrew pozorom uszy są ważne w tym przypadku, sam ostatnio ściszałem średniaka ponieważ brakowało mi basu.

Majkip, walczysz z tym zestawem już długo... Kiedy pierwsze odsłuchy ? Warto ruszyć z konkretami nawet na nieco niedopracowanej zwrotnicy posłuchać jak gra.
                            Potem można dalej kombinować :) .

Skomentuj

Poniżej przepis na zwrotkę od której możnaby wystartować...

Cewki:
                              1.7mH /0.3 ohm
                              0.32mH/0.37 ohm
                              Last edited by wiesiek9990; 14.09.2017, 22:37.

Skomentuj

Witam po ponownej przerwie:

Pomiary :

a) seas:

b) fountek:

zwrotnice, generalnie mam 2 wersje, zakupie części do obydwóch i przetestuje 2 warianty.

zwrotnica nr 1:

zmodyfikowana zwrotnica wieśka:

Lista części:

000-0839 Cewka 0,080mH +/-1% 0,98Ohm dr.0,30mm śr.18 dł.8mm Air Core 7,50
                                000-1252 Cewka 1,700mH +/-3% 0,99Ohm dr.0,80mm śr.44 dł.15mm Air Core 18,02
                                000-1350 Cewka 0,270mH +/-3% 0,405Ohm dr.0,70mm śr.33 dł.8mm Air Core 7,08

000-1683 Cewka 0,240mH +/-3% 0,375Ohm dr.0,70mm śr.31 dł.8mm Air Core 6,99

001-0250 Kon. 4,70µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-18/ 36mm. poziomy Capacitor 9,74
                                001-0254 Kon. 5,60µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-21/ 36mm. poziomy Capacitor 10,92
                                001-0266 Kon. 12,00µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-26/ 44mm. poziomy Capacitor 16,09

001-0206 Kon. 0,18µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr- 8/ 19mm. poziomy Capacitor 2,98

002-0289 Rez. 2,00?5W 5% MOX (met)RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący Resistor 0,82
                                002-0310 Rez. 3,90?5W 5% MOX (met)RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący Resistor 0,82

002-0301 Rez. 3,00?5W 5% MOX (met)RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący Resistor 0,82

cena za 1 zwrotnice to ok 62 zł za kolumnę, cena za 2 zwrotnicę to ok 66 zł za kolumnę, cena części do zmontowania dwóch wersji 73 zł za kolumnę.

Jakieś uwagi,rady? Jutro chciałbym zamówić już części.
                                Last edited by Majkip; 03.11.2017, 22:14.

Skomentuj

Części zamówione, polutowałem jedną zwrotnice do pomiarów. Kolor czarny to symulacja a kolor czerwony to faktyczne pomiary. Zastanawia mnie tylko pomierzony reversnull który nie wygląda jakoś super, wiecie może skąd się to wzięło ? może różnica w ustawieniu mikrofonu podczas 2 różnych pomiarów /

Czarny zmierzony ze zwrotnicą, niebieski zmierzony reversnull ze zwrotnicą, czerwony reversnull z symulacji.

Skomentuj

Pewnie ustawienie mikrofonu inne niż przy pierwotnym pomiarze.
                                    Napisz jak gra ten zestaw. Jak z basem ?

Skomentuj

Na razie robiłem pomiary tunelu, zestroił się na 45hz, sprawdzałem jeszcze wersję zestrojoną na 50hz ale chyba te 45 hz jest strzałem w dziesiątkę, jutro przesłucham sobie na jednostce zestaw i się pochwale co do brzmienia. (narazie słuchałem tylko jednej kolumny bo tylko jedną wziąłem do pomiarów). Jedyne co wywnioskowałem że brzmienie kolumny jest raczej neutralne z delikatnym przesunięciem do typu " ciemne brzmienie, wycofany środek i delikatna góra.
                                      Last edited by Majkip; 09.11.2017, 20:25.

Skomentuj

Co do brzmienia, tak jak napisałem jest raczej naturalne, stereofonia mega mnie zaskoczyła, dosłownie ściana dźwięku. Bass jest raczej wycofany, ale nie ma go mało. Tak w sam raz, jednak przy muzyce elektronicznej trochę go brakuje (ja osobiście wole dużo basu więc dla mnie jest ciut za mało). Będę się jeszcze bawić wytłumieniem i objętością obudowy więc może coś zdziałam bo widziałem że da rade zestroić founteka na 40hz. Bardzo podobają mi się też wysokie tony, są mega delikatne, seas świetnie sobie radzi w tym zakresie, nic nie kuje w uszy a hihaty delikatnie płyną w przestrzeni :) Co do średnicy, jest trochę za wyraźnie tam, nie wiem czy to dobrze czy źle ale jestem na realizacji dźwięku i słyszę te wszystkie niedoskonałości w muzyce, jest bardzo analityczny ten środek, super wyraźne wokale. Fajna separacja instrumentów. Świetnie sprawdzają się w muzyce instrumentalnej, elektronika ciut gorzej przez bass (słucham jej na co dzień więc mogę być wybredny), jednakże nadrabiają kolumny całą resztą typu stereofonia i separacja. Ogólnie to jestem pod dużym wrażeniem :)

Skomentuj

No to gratuluje sukcesu.
                                          Jeśli chodzi o strojenie Founteka to wg mnie powinien być zestrojony wyżej na jakieś 50/60 Hz z tego co pamietam to FW 168 nie posiada parametrów jak w katalogu więc strojenie powinno być inne np. mój FW168 ma fs free air ok 60Hz i mam go zestrojonego odpowiednio wyżej, basu jest wtedy więcej.
                                          Wyższe strojenie wiąże się ze skróceniem rurki B-R.
                                          Alternatywnie można dać większą cewkę na FW 168, ale wtedy konieczne jest przeprojektowanie zwrotnicy.
                                          Last edited by wiesiek9990; 11.11.2017, 13:52.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X