Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Więc tak. Na Jig-u ustawiasz pomiar impedancji -Imped Mes. Następnie zwierasz kabelki pomiarowe i w SW otwierasz sygnał 1kHz - testowy. Potem z menu wybierasz Measure/Passive component. Po chwili masz wynik, powinien byc bliski zera. Dodatkowo mozesz zmierzyc impedancje rezystorów kalibracyjnych, czyli przełaczasz JIG na Imped Cal 16 om i w SW wykonujesz z menu Measure/passive component. Wynik powinien byc bardzo zbliżony do 16om . Analogicznie po przełączeniu JIG na Imped Cal 4om wynik pomiaru powinien być bliski 4 om , np. 4.07, albo 3.95.

Skomentuj

Witam oto dzisiejsze pomiary : wygląda na to że wszystko jest ok, dziwią mnie 2 rzeczy w impedancji z dodaną masą nie mogłem pozbyć się tego rezonansu przy ok 500hz, próbowałem chyba z 40 razy i cały czas on sie pojawia, w free air też występuje tyle że jest owiele mniejszy, również przebieg impedancji seasa jest jakiś dziwny ( ma 2 "załamania").

Zniknął minus przy kalibracji (zrobiłem tak jak napisał wiesiek, przed samą kalibracją wpisałem wartości 8ohm i 0,2ohm w pola reference resistor i series resistance i zadziałało)

Wrzucam plik dla chętnych : https://we.tl/RzOs6QY0vX

Skomentuj

Przepraszam za połączone posty, ale mam pytanie czy posiada ktoś na forum plik kalibracyjny do wm61-a. Wiem że ktos robił kiedyś pomiary kilkudziesięciu sztuk i uśrednił wynik, a z tego zrobił plik kalibracyjny, znalazłem post el-liero, ale nie wie czy można go użyć.

Skomentuj

Impedancja i kalibracja wygląda OK. Szkoda ze nie ma powtórzonych pomiarów czestotliwosciowych. W szczególnosci slabo wyglada pomiar FW168 OA. Pomiar powinien byc w obudowie juz wytłumionej (na tylnej i górnej ściance wewnątrz) pomiary OA proponuje zrobic z odległosci ok 60 cm. Proponuje powtórzyć pomiary OA (na osi głosnika) + dla FW168 pomiar NF.
          Last edited by wiesiek9990; 10.05.2017, 00:33.

Skomentuj

Pomiary częstotliwości będę mierzyć dziś na służbie, także podrzucę je pod wieczór.

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
              zmierzę impedancje powinna wyjsc prosta linia (0)? Gdy tak zrobiłem to wyskoczyły mi jakieś krzaczki.
              Tak powinna wyjsć linia prosta na poziomie 0

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wiesiek dlaczego głośnik powinien byc mierzony juz w wytłumionej obudowie?
              Pierwsze słyszę.
              Poza tym obudowe wytłumia sie raczej przy głośniku niż na górnej ściance
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pomiary:

Nic nie wygładzane, te wdłg mnie są najlepsze, w pliku swd jest jeszcze kilka wersji pomiarów.
                Da rade już coś z tego robić? Starałem się jak najlepiej zrobić pomiary.

Plik swd
                Last edited by Majkip; 10.05.2017, 18:58.

Skomentuj

Pierwsze zabawy ze zwrotnicą, podział ok 3k, zwrotnica bez ustawionego parametru delay (o ile jest on wgle potrzebny).

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Tak powinna wyjsć linia prosta na poziomie 0

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wiesiek dlaczego głośnik powinien byc mierzony juz w wytłumionej obudowie?

Pierwsze słyszę.
                    Poza tym obudowe wytłumia sie raczej przy głośniku niż na górnej ściance
                    Wg mnie pomiary powinny byc zrobione w docelowej obudowie z zainstalowanym wytłumieniem, ktore wyeliminuje zbędne rezonanse w obudowie (mody).
                    Z tego co mnie sie kojarzy pisał o tym też Branża w którymś poście.

Przykładowo takie tłumienie ( na górnej ściance) jest stosowane w tym projekcie.
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...jekt-by-Branża

A dlaczego uwazasz ze lepiej robic pomiar bez wytłumienia obudowy ?

Skomentuj

Wg moich symulacji możnaby zacząć od takiej zwrotki..

Skomentuj

Lekko zmodyfikowana zwrotnica wieśka, lecz brak zgrania fazowego (nie ma dołka gdy głośnik w przeciwfazie):

Próbuje sam zmajstrować jakaś zwrotnice ale nie wychodzi mi za bardzo. Mam kilka pytań:
                        Gdzie ustawiamy parametr delay o ile go ustawiamy, jak sprawdzić zgranie fazowe głośnika ? Zaznaczam w opcjach wykresu żeby pokazywał faze ale co dalej,
                        Czy dążenie do jak najwyższego podziału ma sens ? Gdzieś słyszałem że foutnek ma bdb średnice i myślałem żeby zrobić podział w ok 3k ale z moich prób niewiele wychodzi (ten pik na 7k wychodzi w wykresie), jest różnica miedzy przetwarzaniem np pasma od 2-3k przez woofer a tweeter ? chodzi mi o samą rożnice w brzmieniu (zakładamy że charakterystyka jest liniowa) czy nie ma różnicy co przetwarza fale dźwiękowa ?
                        I też pytanie czy dążenie do idealnie linowej charakterystyki jest dobrym pomysłem ? Zwrotnice wieśka modyfikowałem właśnie w tym celu, chciałem obniżyć pasmo w ok 10-16k

Edit: ogarnąłem to zgranie fazowe,
                        Jak widać moja zwrotnica nie jest zgrana:
                        Last edited by Majkip; 12.05.2017, 21:06.

Skomentuj

Hej. Moja zwrotnica powstała na skutek transformacji za pomoca blendera więc uzywana jest nieco inna filozofia i przy braku pomiaru przesunięcia centr akustycznych obarczona pewnym błedem ( założyłem cofnięcie FW168 o 2.5 cm) . Dodatkowo zgranie fazowe dość mozno zalezy od rezystancji cewek ...
                          W Twoim przypadku, gdy uzywasz pomiarów w SW sugeruję po pierwsze zweryfikowanie czy Twoje pomiary w SW są dobre ?
                          http://diyaudio.pl/content.php/98-Po...ydatnych-porad
                          Koniecznie powinienes się z tym zapoznać , ponieważ nie wiem czy pomiary spełniają warunek tego samego czasu impulsu referencyjnego, a od tego zależy faza.
                          Ponadto w przypadku kiedy wszystko robisz w SW pomiar wykonuje się z mikrofonem na wprost celując pomiędzy głośniki, wówczas nie ma potrzeby uwzględniania przesuniecia centr akustycznych, ponieważ jest to już ujęte w pomiarach (fazy). Po tych pomiarach nie robi się transform/delay, ponoc nie działa to dobrze w SW.

Podział ok 3k wydaje się byc dobry, ale wg mnie nie dla FW168 , który jest słaby na basie a trzeba dodatkowo zlikwidowac efekt Baffle Step - efekt ten widac na pomiarach dopiero z odległości ok 1m. Tak więc sugeruje podział ok 2kHz, który seas powinien ogarnąć ( rezonans ma na ok.600Hz).

Jeśli coś nie tak popisałem , to koledzy mam nadzieję poprawią.
                          Last edited by wiesiek9990; 12.05.2017, 23:18.

Skomentuj

Pływajacej latencji nie mam, pik referencyjny jest caly czas na poziomie 1.333ms, pomiary on axis dla founteka i seasa robiłem tak że mikrofon celowałem w punkt między tweeterem a wooferem, czytając wskazówki z linku który podałeś dochodzę do wniosku że wszystkie warunki spełniłem tak jak trzeba: pomiary z 1m, długa rurka, celować miedzy głośniki etc. Także sądzę że pomiary są ok. Głośnik też oklejony taśmą malarską.
                            A co ma na celu pokazywanie głośnika w przeciwfazie i ten dołek w charakterystyce z nim związany ?

pomiary robione w takich warunkach:

Skomentuj

Jeśli tak to możesz tworzyć zwrotnice
                              Dołek pokazuje jakość zgrania.
                              Po odwrócenie fazy jednego z głośników.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czyli kiedy już ustalimy wstępnie zwrotnice. Odwracasz fazę jednego z głośnika i po calculate response, powinieneś otrzymać Dołek przynajmniej 30dB

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
                                  pomiary robione w takich warunkach:
                                  Sprawdź czy ten denat z tyłu chrapaniem nie zaburza ci pomiaru

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Na początku też myślałem że ktoś tam śpi, po co ci w ogóle ten manekin. ^^

Skomentuj

To jest "Ania", manekin do ćwiczenia resuscytacji :)

Skomentuj

Dzisiejsza wersja zwrotnicy :

oraz druga z troche niższym podziałem :

Jak oceniacie te wersje ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                                          A dlaczego uwazasz ze lepiej robic pomiar bez wytłumienia obudowy
                                          Nie to, ze bez ale na etapie pomiarów to raczej zbędne
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X