Więc tak. Na Jig-u ustawiasz pomiar impedancji -Imped Mes. Następnie zwierasz kabelki pomiarowe i w SW otwierasz sygnał 1kHz - testowy. Potem z menu wybierasz Measure/Passive component. Po chwili masz wynik, powinien byc bliski zera. Dodatkowo mozesz zmierzyc impedancje rezystorów kalibracyjnych, czyli przełaczasz JIG na Imped Cal 16 om i w SW wykonujesz z menu Measure/passive component. Wynik powinien byc bardzo zbliżony do 16om . Analogicznie po przełączeniu JIG na Imped Cal 4om wynik pomiaru powinien być bliski 4 om , np. 4.07, albo 3.95.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC
Collapse
X
-
Witam oto dzisiejsze pomiary : wygląda na to że wszystko jest ok, dziwią mnie 2 rzeczy w impedancji z dodaną masą nie mogłem pozbyć się tego rezonansu przy ok 500hz, próbowałem chyba z 40 razy i cały czas on sie pojawia, w free air też występuje tyle że jest owiele mniejszy, również przebieg impedancji seasa jest jakiś dziwny ( ma 2 "załamania").
Zniknął minus przy kalibracji (zrobiłem tak jak napisał wiesiek, przed samą kalibracją wpisałem wartości 8ohm i 0,2ohm w pola reference resistor i series resistance i zadziałało)
Wrzucam plik dla chętnych : https://we.tl/RzOs6QY0vX
Skomentuj
-
Impedancja i kalibracja wygląda OK. Szkoda ze nie ma powtórzonych pomiarów czestotliwosciowych. W szczególnosci slabo wyglada pomiar FW168 OA. Pomiar powinien byc w obudowie juz wytłumionej (na tylnej i górnej ściance wewnątrz) pomiary OA proponuje zrobic z odległosci ok 60 cm. Proponuje powtórzyć pomiary OA (na osi głosnika) + dla FW168 pomiar NF.Last edited by wiesiek9990; 10.05.2017, 00:33.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Majkip Zobacz postazmierzę impedancje powinna wyjsc prosta linia (0)? Gdy tak zrobiłem to wyskoczyły mi jakieś krzaczki.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Wiesiek dlaczego głośnik powinien byc mierzony juz w wytłumionej obudowie?
Pierwsze słyszę.
Poza tym obudowe wytłumia sie raczej przy głośniku niż na górnej ścianceJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaTak powinna wyjsć linia prosta na poziomie 0
- - - - - aktualizacja - - - - -
Wiesiek dlaczego głośnik powinien byc mierzony juz w wytłumionej obudowie?
Pierwsze słyszę.
Poza tym obudowe wytłumia sie raczej przy głośniku niż na górnej ściance
Z tego co mnie sie kojarzy pisał o tym też Branża w którymś poście.
Przykładowo takie tłumienie ( na górnej ściance) jest stosowane w tym projekcie.
http://diyaudio.pl/showthread.php/25...jekt-by-Branża
A dlaczego uwazasz ze lepiej robic pomiar bez wytłumienia obudowy ?
Skomentuj
-
Lekko zmodyfikowana zwrotnica wieśka, lecz brak zgrania fazowego (nie ma dołka gdy głośnik w przeciwfazie):
Próbuje sam zmajstrować jakaś zwrotnice ale nie wychodzi mi za bardzo. Mam kilka pytań:
Gdzie ustawiamy parametr delay o ile go ustawiamy, jak sprawdzić zgranie fazowe głośnika ? Zaznaczam w opcjach wykresu żeby pokazywał faze ale co dalej,
Czy dążenie do jak najwyższego podziału ma sens ? Gdzieś słyszałem że foutnek ma bdb średnice i myślałem żeby zrobić podział w ok 3k ale z moich prób niewiele wychodzi (ten pik na 7k wychodzi w wykresie), jest różnica miedzy przetwarzaniem np pasma od 2-3k przez woofer a tweeter ? chodzi mi o samą rożnice w brzmieniu (zakładamy że charakterystyka jest liniowa) czy nie ma różnicy co przetwarza fale dźwiękowa ?
I też pytanie czy dążenie do idealnie linowej charakterystyki jest dobrym pomysłem ? Zwrotnice wieśka modyfikowałem właśnie w tym celu, chciałem obniżyć pasmo w ok 10-16k
Edit: ogarnąłem to zgranie fazowe,
Jak widać moja zwrotnica nie jest zgrana:
Last edited by Majkip; 12.05.2017, 21:06.
Skomentuj
-
Hej. Moja zwrotnica powstała na skutek transformacji za pomoca blendera więc uzywana jest nieco inna filozofia i przy braku pomiaru przesunięcia centr akustycznych obarczona pewnym błedem ( założyłem cofnięcie FW168 o 2.5 cm) . Dodatkowo zgranie fazowe dość mozno zalezy od rezystancji cewek ...
W Twoim przypadku, gdy uzywasz pomiarów w SW sugeruję po pierwsze zweryfikowanie czy Twoje pomiary w SW są dobre ?
http://diyaudio.pl/content.php/98-Po...ydatnych-porad
Koniecznie powinienes się z tym zapoznać , ponieważ nie wiem czy pomiary spełniają warunek tego samego czasu impulsu referencyjnego, a od tego zależy faza.
Ponadto w przypadku kiedy wszystko robisz w SW pomiar wykonuje się z mikrofonem na wprost celując pomiędzy głośniki, wówczas nie ma potrzeby uwzględniania przesuniecia centr akustycznych, ponieważ jest to już ujęte w pomiarach (fazy). Po tych pomiarach nie robi się transform/delay, ponoc nie działa to dobrze w SW.
Podział ok 3k wydaje się byc dobry, ale wg mnie nie dla FW168 , który jest słaby na basie a trzeba dodatkowo zlikwidowac efekt Baffle Step - efekt ten widac na pomiarach dopiero z odległości ok 1m. Tak więc sugeruje podział ok 2kHz, który seas powinien ogarnąć ( rezonans ma na ok.600Hz).
Jeśli coś nie tak popisałem , to koledzy mam nadzieję poprawią.Last edited by wiesiek9990; 12.05.2017, 23:18.
Skomentuj
-
Pływajacej latencji nie mam, pik referencyjny jest caly czas na poziomie 1.333ms, pomiary on axis dla founteka i seasa robiłem tak że mikrofon celowałem w punkt między tweeterem a wooferem, czytając wskazówki z linku który podałeś dochodzę do wniosku że wszystkie warunki spełniłem tak jak trzeba: pomiary z 1m, długa rurka, celować miedzy głośniki etc. Także sądzę że pomiary są ok. Głośnik też oklejony taśmą malarską.
A co ma na celu pokazywanie głośnika w przeciwfazie i ten dołek w charakterystyce z nim związany ?
pomiary robione w takich warunkach:
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Majkip Zobacz postapomiary robione w takich warunkach:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaA dlaczego uwazasz ze lepiej robic pomiar bez wytłumienia obudowyJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
Skomentuj