Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nadmienie tylko ze bardzo wazne sa tez przelaczniki. Ja musialem okolo 100-200 razy przelacznik przelaczyc w tak zwane '' w te i we w te'' zanim sie dotarl.
    Jezeli to ma byc jig, ktory zostanie na dlozej to proponuje zrobic go z pozadnych czesc, jezli bedzie on potrzebny tylko to jednego projketu to moze lepiej sobie pomierzyc arta.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Ja z tego co pamiętam nie kupowałem jakichś super przełączników a Jiga mam od kilku lat :) Wciąż działa idealnie.
      Ale trzeba je dobrze polutować i nei przegrzać a to nie trudne szczególnie transformatorową lutownicą.

Skomentuj

Przełączniki mam zwykłe za ok 2-3 zł sztuka, ale rzeczywiście będę musiał chyba je wymienić bo pamiętam że nadtopiłem z 2 piny, jak ostatnio próbowałem podłączyć jiga to odziwo kalibracje przeszedł pomyślnie tyle że rezystancja szeregowa wyniosła jakieś 0,51 ohm, jak mierzyłem rezystor 4ohm to wynik podawało z +- 0,1 ohm jednak rezystor 16 ohm podawało w zakresie 14,5 do 17,5 także możliwe że tutaj też jest jakiś problem, jednakże mierząc ten rezystor multimetrem (słabym bo słabym) wychodzi w granicach 16,1 ohm. Tragedia jest z tym jigiem i kalibracją, strasznie zwalnia to prace nad kolumnami. Będę musiał coś pokombinować.

Skomentuj

Cześć, mam znów mały problem z Jigiem. Wymieniałem w nim okablowanie na miedź ofc oraz przełączniki na nowe. Wszystko dokładnie polutowałem i nie mam połączenia w tym wariancie "Ustawiamy przełącznik SW1 w górę, SW3 w górę. Miernik na zakres większy niż 1kOhm. Łapiemy wnętrze gniazda J2 i zewnętrzną część gniazda J2. Wskazanie miernika: ok. 540 Ohm". Żaden rezystor nie jest przepalony etc, zauważyłem że problem jest chyba z uziemieniem przy SW3, wszędzie jest połączenie w SW1 lecz jak sprawdzam przy SW3 to juz zaczynają sie problemy. Wie ktoś o co może z tym chodzić ?

EDIT:
          "Ustawiamy przełącznik SW1 w górę, SW3 w górę. Miernik na zakres większy niż 1kOhm. Łapiemy wnętrze gniazda J2 i zewnętrzną część gniazda J2. Wskazanie miernika: ok. 540 Ohm
          Ustawiamy przełącznik SW1 w dół, SW3 w górę. Miernik na zakres większy niż 200 Ohm. Łapiemy wnętrze gniazda J2 i zewnętrzną część gniazda J2. Wskazanie miernika: ok. 130 Ohm
          Ustawiamy SW1 w położeniu centralnym (off), SW2 w lewo, SW3 w dół. Miernik na największy zakres pomiarowy. Łapiemy BP3 i BP4. Wskazanie miernika: obwód otwarty (brak przepływu prądu)
          Ustawiamy SW1 w górę, SW2 w lewo, SW3 w dół. Miernik na zakres pomiarowy większy niż 100Ohm. Łapiemy BP3 i BP4. Wskazanie miernika: ok. 16 Ohm
          Ustawiamy SW1 w dół, SW2 w lewo, SW3 w dół. Miernik na zakres pomiarowy większy niż 100Ohm. Łapiemy BP3 i BP4. Wskazanie miernika: ok. 4 Ohm"

Wszystkie te komendy nie działają, może to kwestia jakiegoś przełącznika ? Posprawdzam jeszcze połączenia.
          Last edited by Majkip; 30.04.2015, 23:23.

Skomentuj

Tu masz opis Jig-a wraz z opisem jego testów.
            Jeśli Jig przejdzie testy miernikiem, a dalej coś nie halo to trzeba szukać przyczyny w okablowaniu ( może coś nie łączy, albo jest zwarcie) kabelki też proponuje sprawdzić miernikiem.

http://diyaudio.pl/content.php/12

Skomentuj

Znalazłem problem, mianowicie zamieniłem przez przypadek miejscami te dwa połączenia :

Wymieniłem wszystkie przełączniki na nowe, okablowanie na miedź ofc w, dziś znów robiłem kalibracje jiga w SW i niestety dalej ten sam błąd, albo pokazuje mi wartość rezystora 6,5 ohm i wartość szeregowej w granicy 200 mOhm albo dostałem dziś nawet wartości rzędu 150 ohm szeregowej.. Jak rezystor 4 ohm mierzy mi z dokładnością do 0,1 ohma to ten 16 ohm sięga od 14,5 do 17 lecz odziwo miałem dziś kilka razy wartość rzędu 16 ohm +- 0,1. Skoro dalej mam takie problemy to spróbuje kupić lepsze okablowanie. Próbowałem dziś zrobić ten kabel 2x chinch i jack (2x lewy kanał)
              Lecz to właśnie kiedy go używałem dostałem te wartości rzędu 100ohm... Miałem też ponownie komunikat o tym że:

Denerwujące zaczyna się to robić.

PS: Ile taki np 3m kabel powinien mieć rezystancji ?? Mam dosyć dobry( 60 zł za 5m w rtv euro) kabel do kolumn i ma on 5 ohm na żyle z kanałem i 1,5 ohm na uziemieniu, może tutaj leży wina ??
              Last edited by Majkip; 03.05.2015, 00:00.

Skomentuj

W Poznaniu masz chyba ze 3 sklepy speckable to kup u nich albo zwykłe albo klotza jak chcesz pewny i dobry kabel, na jakim kompie i karcie robisz te pomiary?

Skomentuj

Od 60 postu temat z kolumn zmienia się w temat Jiga.

Skomentuj

Kabel na obojetnie której żyle przy dlugości kilku metrów i grubości 1 mm2 lub grubszy powinien mieć rezystancje na poziomie miliomów.
                    Napewno mniej niż 1 Ohm. Jak jest inaczej to coś jest nie tak z połączeniami ( zimny lut).
                    Taki kabel zanim do niego coś przylutujesz powinien być pocynowany wcześniej tak samo element np. wtyk.
                    Aby łatwiej powlec cyną elementy należy posmarować pastą lutowniczą i potem dać cyne na elementy za pomocą lutownicy.
                    Następnie można łaczyć elementy za pomocą cyny. Lutowanie bez pasty lutowniczej jest duzo trudniejsze i często niby sie polutowało a nie działa, albo raz działa raz nie działa ...
                    Taki mialem tez jak zaczynałem lutowanie , teraz na wszystko daje troche pasty lutowniczej i sie ładnie elementy lutują ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Gotomik Zobacz posta
                      Od 60 postu temat z kolumn zmienia się w temat Jiga.
                      A to nie tyczy się też budowy kolumn ?

szastal: hp probook 4510s i zintegrowana karta, mam Focusrite scarlet 2i2 lecz na niej nie mogłem zrobić kalibracji więc używam tej zintegrowanej.

Skomentuj

Bo mam w piwnicy blaszaka pod pomiary, muszę system tylko na nim postawić, ale żebyś się mógł pobawić musiałbyś jakiś monitor mieć. Kartę mam terateca i audigylity2 zs gold więc powinno być dobrze, niestety nie mam czasu jakoś ostatnio tego dokończyć, preamp z avt też poskladany. Może by tak zrobić płytki od jiga borysa chyba?

Skomentuj

Witam, po długiej przerwie znowu wróciłem do starań związanych z pomiarami, nastąpił przełom ponieważ udało mi sie skalibrować jiga i dostałem normalne wyniki rezystancji.
                          Zmierzyłem impedancje głośnika niskotonowego ( postępuje zgodnie z poradnikiem na zamieszczonym na stronie ), jednakże wyskoczył mi taki o to błąd i można powiedzieć że utknąłem, wiecie o co może z tym chodzić ?

PS: Zastanawia mnie także brak zmiany piku impedancji, chyba z dodaną masą powinien być niższy rezonans.
                          Last edited by Majkip; 23.07.2015, 22:27.

Skomentuj

Wykres wygląda na poszarpany, sprawdz ustawienia - Options/Preferences - zakładka Measurments, Sample Size proponuje ustawić na 32768, Sample Rate na 44100 lub 48000, ( jak dobra karta dzwiekowa to powinna obsłuzyc 48000).

Z dodaną masą rezonans głosnika powinien się obniżyć.

Skomentuj

Dzięki za rade, teraz wyraźnie widać że pik się obniżył z dodaną masą, jednakże nie wiem czemu występuje pik w ok 5 hz, i dalej mam ten sam problem przy klikaniu w Estimate Parameters. Kalibracja jiga też wychodzi teraz bardzo ładnie. Posprawdzam jeszcze różne ustawienia w zakładce measurments.

EDIT:

Udało się, ustawiłem na największy sample rate oraz próbkowanie 48Khz i wyliczyło mi parametry, teraz ide robić dalsze pomiary :)

Last edited by Majkip; 25.07.2015, 14:04.

Skomentuj

Dziś robiłem pomiary, niestety nie udało mi się uzyskać poprawnych pomiarów seasa (on axis), miałem problem z odbiciami i nie mogłem ich zniwelować, jutro spróbuję pomierzyć je w większym pomieszczeniu. Mam też pytanie, czy do zaprojektowania zwrotnicy mogę użyć pomiarów nearfield (chodzi mi o seasa) czy musi to być on axis.

Pomiary:
                                impedancja founteka:

Tutaj w obudowie :

Widać na tym zdj że tunel bassreflex jest chyba mało efektywny, pierwszy pik jest za nisko w porównaniu do drugiego, strojenie wypada na 41 hz tak jak planowałem.

on axis :

nearfield :

port response :

Seas impedancja:

Dziwią mnie te dwa dzwony na 50 i 100 hz.

seas nearfield :

i nieszczęsny pomiar on axis :

Last edited by Majkip; 26.07.2015, 21:27.

Skomentuj

Markery (bramkowanie) pewnie nie ustawione?

Do projektowania zwrotnicy niestety on axis i przede wszystkim bez ruszania pozycji mikrofonu.

Skomentuj

Markery ustawiałem, jednakże jak mierzyłem np founteka to czas bramki wynosił jakieś 10-20ms a przy seasie niecałe 3 ( ze względu na odbicia ), stąd chyba złe pomiary.

Co do pozycji mikrofonu to ma być taka sama podczas mierzenia basu i górki ? celować wtedy między głośniki ?
                                    Last edited by Majkip; 26.07.2015, 22:26.

Skomentuj

Okolice tweetera, najlepiej w takiej linii jak będziesz docelowo słuchał.

Wrzuć screena jak u Ciebie te markery są ustawione.

Skomentuj

Też mam taki problem że nie mam stałej latencji tylko skacze mi od np 10ms do czasem nawet 25-30ms. I cały czas staram się te markery korygować na bieżąco. Zaraz będę robić pomiary w większym pokoju, jeśli nie wyjdą będę kombinować z jakaś salą.

Skomentuj

Z pływającą latencją to pomiary w SW możesz sobie darować. Kształt charki pojedynczych głośników będzie poprawny, ale sumowanie ich to będzie w zasadzie loteria.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...