Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi: Foutek FW168 + Seas 27TDFC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W tej pierwszej te 500nF to chyba niezbyt dobre bo słabo redukuje rezonans FW168.
    Poza tym widzę duży postep :)

Skomentuj

Pierwsza wersja, to zmodyfikowana wersja zwrotnicy z projektu LuSzTiego, tam zamiast 500nF jest 200. Im większy dołek w przeciwfazie tym lepiej ?? No i też obawiam się wysokiej częstotliwości podziału (tej w ok. 3k) z racji tego rezonansu na 7Khz.
      Pytanie: czy zwracać uwagę na stromość podziału ?? jak np w 1 wersji, ten pik na 7khz jest tylko 18db cichszy niż poziom sygnału, nie bedzie to miało złego wpływu na brzmienie ?? Czy to raczej chodzi o to żeby nie wplywał on na sume charakterystyk ?

Skomentuj

Im większy i szerszy tym lepszy
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wydaje się, że lepszy będzie pierwszy z podziałem na 3k , ale kond wg mnie zamiast 500n powinen być 1uF.
          Tak naprawdę jak nie przesluchasz obu wersji to nie wiesz :) .

Skomentuj

Wersja z condem 1uF :

Czyli teraz pozostało mi nic innego jak zamówić podstawowe części i przesłuchać 2 wersje zwrotnic? Jakieś sugestie jak można to zrobić w miarę najtańszym sposobem? Myślałem nad zakupem najtańszych podzespołów do 2 zwrotnic, jak wybiorę tą właściwą to kupić części do niej tyle że lepszej jakości. Albo np gdy mamy jeden rezystor o wartości np 4ohm a drugi o wartości 7 ohm, to zamówić jeden 4 ohm a drugi 3 ohm żęby potem je szeregowo złączyć i móc ew wykorzystać ten 4ohm gdy wybiore akurat tą zwrotnice.
            Jakieś sugestie ?

Martwi mnie też to podwyższone pasmo w ok 12-20 khz, próbować coś z tym zrobić czy zostawić to jak jest ?

EDIT: Troche się przeraziłem, na szybko wyliczyłem koszta zwrotnic i za jedną wyszło mi 110zł.
            Last edited by Majkip; 16.05.2017, 21:07.

Skomentuj

Martwi mnie też to podwyższone pasmo w ok 12-20 khz, próbować coś z tym zrobić czy zostawić to jak jest ?

Czy dla mikrofonu była wgrany plik kalibracyjny ? - prawdopodobnie stąd bierze się górka.

Skomentuj

Pomiary robione bez pliku kalibracyjnego.

Skomentuj

W takim razie wygląda nieźle. Ale kolejne pomiary - np całego zestawu proponuje zrobić po wgraniu pliku kalibracyjnego.

Poniżej dla wkładki WM61A ( chyba takową posiadasz ).
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/24...libration-file

albo od Claudio Negro plik jest w sekcji Download

http://www.claudionegro.com

Generalnie DIY nie jest tanie zwłaszcza od strony projektowania. Dlatego taniej skopiować gotowy projekt.
                  Last edited by wiesiek9990; 17.05.2017, 14:08.

Skomentuj

Zmodyfikowałem trochę zwrotnicę pod kątem ceny, użyłem takich wartości by nie musieć łaczyć np kondensatorów :

częsci do budowy :

seas:
                    c1 - 5,10µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap
                    l1 - Cewka ind. 0,410mH +/-3% 0,300Ω dr.1,00mm śr.38 dł.15mm AirCore
                    r1 : 4,6 ohm połączone szeregowo :
                    -Rez. 2,20Ω 10W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/53 samogasnące Resistor Metalizowany
                    -Rez. 2,40Ω ...
                    r2 : 3,8ohm połączone szeregowo
                    -Rez. 1,80Ω
                    -Rez. 2,00Ω
                    r3 - Rez. 1,50Ω

Fountek :
                    c1 - Kon. 1,00µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap
                    c2 - Kon. 6,80µF...
                    l1 - Cewka ind. 0,420mH +/-3% 0,250Ω dr.1,20mm śr.41 dł.30mm
                    l2 - Cewka ind. 1,500mH +/-3% 0,670Ω dr.1,00mm śr.45 dł.30mm
                    r1 - Rez. 0,39Ω
                    r2 - Rez. 6,20Ω
                    r3 - Rez. 5,10Ω

cena za zwrotnice to : (no i w trakcie pisania tego podliczyłem cene i dalej wychodzi 110 zł za sztuke )
                    Jedyny plus to taki że nie muszę bawić się w łączenie kondensatorów.

Skomentuj

Jesli chcesz zaoszczedzić c2 - 6.8 u może być kondensatorem bipolarnym, l2 cewka 1.5 mH mozesz dać cewkę rdzeniową.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        czy czasem kond 6,8 nie jest zwarty?

wiesz ze mozesz zmieniac rezystancje cewek? nie musisz dodawac osobnego rezystora

No właśnie umiejscowienie tego kondensatora jest torche zagadkowe dla mnie, nie wiem czy to wgle ma sens bytu, co do cewek masz na myśli że po podwójnym kliknięciu na cewkę wyskakuje mi okno z opcjami i tam można wpisać wartość cewki or jej rezystancje i tam w tej rezystancji powinienem wpisać rezystancje cewki ktorą kupił bym w rzeczywistości ?

Zamieszczone przez Tobike Zobacz posta
                        Sprawdź zwrotnice na schemacie jak Paweł pisze.
                        Co masz przez to na myśli ?
                        Last edited by Majkip; 18.05.2017, 18:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
                          co do cewek masz na myśli że po podwójnym kliknięciu na cewkę wyskakuje mi okno z opcjami i tam można wpisać wartość cewki or jej rezystancje i tam w tej rezystancji powinienem wpisać rezystancje cewki ktorą kupił bym w rzeczywistości ?
                          tak, dokladnie
                          pobaw sie tym parametrem i zobacz jak to potrafi zmienic dzialanie filtrow!

Zamieszczone przez Majkip Zobacz posta
                          Co masz przez to na myśli ?
                          rozlacz tego konda 6,8 i podlacz go na nowo. wyglada jakby byl zwarty w SW :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                            Im większy i szerszy tym lepszy

Szerszy lepszy niż głębszy
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Szerokosc dolka, to juz glownie kwestia nachylenia zbocza filtrow, wiec czy szerszy=lepszy to tak jakby napisac, ze filtr niskiego rzedu jest lepszy od filtra wysokiego rzedu :)
                              Last edited by Pogromca mitow; 20.05.2017, 03:27.

Skomentuj

Nie wiem jak to siebie zinterpretujesz ale czym szerzej głośniki są zgrane ze sobą tym lepszy efekt, lepsza scena.
                                Uwazam, ze lepiej zgrać je w ten sposób niż pracować na głębokością zgrania
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja rozumiem, ale im bardziej stromy filtr, tym w mniejszym zakresie glosniki na siebie nachodza, co w przeciwfazie nie bedzie dawac szerokich dolkow, tylko waskie i glebokie. Dlatego nie w kazdym przypadku nalezy sugerowac sie tym, ze im szerszy dolek tym lepszy, bo to tak, jakby powiedziec, ze zwrotnica 1 rzedu jest lepsza od zwrotnicy 4 rzedu, bo w zwrotnicy pierwszego rzedu glosniki nachodza na siebie w szerokim pasmie czestotliwosci. Zgranie fazowe powinno byc po prostu najlepsze dla danego rodzaju filtrowania, bez wzgledu na stromosc filtra.

Skomentuj

Cześć oto kolejne zwrotnice :

To w końcu jak iść :P? bo uzyskałem dołek o symetrycznych i szerokich zboczach ale jego głebokość była rzędu 20-25db, a mam wersje jak tu gdzie te zbocza nie są równe ale za to głębokość dołka sięga 50db.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

rozlacz tego konda 6,8 i podlacz go na nowo. wyglada jakby byl zwarty w SW :p
                                      A teraz jak ?

też pytanie: lepiej iść w głębokość dołka czy jego równe i szerokie ramiona ale nie za dużą głębokość (rzędu 20-25db) ?

Skomentuj

Posłuchaj obu wersji i wybierz która lepiej gra :)
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

1 - powinienes dopasowac wartosci elementow do znormalizowanych
                                          2 - wykresy nie graja. najlepsze symulacje musisz odsluchac i dopiero z odsluchow wyciagac wnioski
                                          moze byc tak ze zadna z tych symulacji nie zagra dobrze i trzeba bedzie zaczac od nowa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X