Pierwsza wersja, to zmodyfikowana wersja zwrotnicy z projektu LuSzTiego, tam zamiast 500nF jest 200. Im większy dołek w przeciwfazie tym lepiej ?? No i też obawiam się wysokiej częstotliwości podziału (tej w ok. 3k) z racji tego rezonansu na 7Khz.
Pytanie: czy zwracać uwagę na stromość podziału ?? jak np w 1 wersji, ten pik na 7khz jest tylko 18db cichszy niż poziom sygnału, nie bedzie to miało złego wpływu na brzmienie ?? Czy to raczej chodzi o to żeby nie wplywał on na sume charakterystyk ?
Wydaje się, że lepszy będzie pierwszy z podziałem na 3k , ale kond wg mnie zamiast 500n powinen być 1uF.
Tak naprawdę jak nie przesluchasz obu wersji to nie wiesz :) .
Czyli teraz pozostało mi nic innego jak zamówić podstawowe części i przesłuchać 2 wersje zwrotnic? Jakieś sugestie jak można to zrobić w miarę najtańszym sposobem? Myślałem nad zakupem najtańszych podzespołów do 2 zwrotnic, jak wybiorę tą właściwą to kupić części do niej tyle że lepszej jakości. Albo np gdy mamy jeden rezystor o wartości np 4ohm a drugi o wartości 7 ohm, to zamówić jeden 4 ohm a drugi 3 ohm żęby potem je szeregowo złączyć i móc ew wykorzystać ten 4ohm gdy wybiore akurat tą zwrotnice.
Jakieś sugestie ?
Martwi mnie też to podwyższone pasmo w ok 12-20 khz, próbować coś z tym zrobić czy zostawić to jak jest ?
EDIT: Troche się przeraziłem, na szybko wyliczyłem koszta zwrotnic i za jedną wyszło mi 110zł.
cena za zwrotnice to : (no i w trakcie pisania tego podliczyłem cene i dalej wychodzi 110 zł za sztuke )
Jedyny plus to taki że nie muszę bawić się w łączenie kondensatorów.
wiesz ze mozesz zmieniac rezystancje cewek? nie musisz dodawac osobnego rezystora
No właśnie umiejscowienie tego kondensatora jest torche zagadkowe dla mnie, nie wiem czy to wgle ma sens bytu, co do cewek masz na myśli że po podwójnym kliknięciu na cewkę wyskakuje mi okno z opcjami i tam można wpisać wartość cewki or jej rezystancje i tam w tej rezystancji powinienem wpisać rezystancje cewki ktorą kupił bym w rzeczywistości ?
co do cewek masz na myśli że po podwójnym kliknięciu na cewkę wyskakuje mi okno z opcjami i tam można wpisać wartość cewki or jej rezystancje i tam w tej rezystancji powinienem wpisać rezystancje cewki ktorą kupił bym w rzeczywistości ?
tak, dokladnie
pobaw sie tym parametrem i zobacz jak to potrafi zmienic dzialanie filtrow!
Szerokosc dolka, to juz glownie kwestia nachylenia zbocza filtrow, wiec czy szerszy=lepszy to tak jakby napisac, ze filtr niskiego rzedu jest lepszy od filtra wysokiego rzedu :)
Nie wiem jak to siebie zinterpretujesz ale czym szerzej głośniki są zgrane ze sobą tym lepszy efekt, lepsza scena.
Uwazam, ze lepiej zgrać je w ten sposób niż pracować na głębokością zgrania
Ja rozumiem, ale im bardziej stromy filtr, tym w mniejszym zakresie glosniki na siebie nachodza, co w przeciwfazie nie bedzie dawac szerokich dolkow, tylko waskie i glebokie. Dlatego nie w kazdym przypadku nalezy sugerowac sie tym, ze im szerszy dolek tym lepszy, bo to tak, jakby powiedziec, ze zwrotnica 1 rzedu jest lepsza od zwrotnicy 4 rzedu, bo w zwrotnicy pierwszego rzedu glosniki nachodza na siebie w szerokim pasmie czestotliwosci. Zgranie fazowe powinno byc po prostu najlepsze dla danego rodzaju filtrowania, bez wzgledu na stromosc filtra.
To w końcu jak iść :P? bo uzyskałem dołek o symetrycznych i szerokich zboczach ale jego głebokość była rzędu 20-25db, a mam wersje jak tu gdzie te zbocza nie są równe ale za to głębokość dołka sięga 50db.
1 - powinienes dopasowac wartosci elementow do znormalizowanych
2 - wykresy nie graja. najlepsze symulacje musisz odsluchac i dopiero z odsluchow wyciagac wnioski
moze byc tak ze zadna z tych symulacji nie zagra dobrze i trzeba bedzie zaczac od nowa
Skomentuj