• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

a w jaki sposób ta dokładka nie zetnie gumy z szyny? sam to "drukowałeś?" jak do Makity to bym tez potestował
No bo jak ustawisz zgłębiarkę pod kątem 45 to ścinasz trochę gumę pod zadanym kątem , a tu jak by zagłebiarka zostaje w "normalnym" ustawieniu tylko pochylasz listwę .Polecam jeszcze wymiar nie brać jak zazwyczaj od Gumy czyli tam gdzie tarcza tylko od końca listwy

A ja kleje 2 suby. Oba takie same. Monacor sam-500d i mivoc-i hcm 12T obudowy zamkniete. Wzmacniacze przerobione - filtr subsonic z 30hz na około 15-20hz i podbicie z fabrycznych +3db 40hz na +3db 30hz jak zaleca producent do tego mivoca w obudowie zamkniętej. Zobaczymy jak to zagra. Jestem bardzo ciekaw 2szt 30cm :)
Jak wyschną to do dorobienia frez na skosie pod glosnik - przez laczenie 45 stopni nie dało się zrobić pełnego frezu jak widać na foto, ale to kosmetyka. Lekkie podcięcie tylko i tyle
Obudowa z 22mm mdf plus na froncie jeszcze 18mm. No i wzmocnienia

Załączniki

• IMG_0150.jpeg
    IMG_0150.jpeg
    474.4 KB · Wyświetleń: 48
  • IMG_0151.jpeg
    IMG_0151.jpeg
    367.3 KB · Wyświetleń: 37
  • IMG_0152.jpeg
    IMG_0152.jpeg
    387.9 KB · Wyświetleń: 37
  • IMG_0156.jpeg
    IMG_0156.jpeg
    552.7 KB · Wyświetleń: 38
  • IMG_0155.jpeg
    IMG_0155.jpeg
    448.7 KB · Wyświetleń: 48
Też będę robił suba na tym mivocu, ale mam tylko jednego ;) . 35l skrzynka?
Tak coś około 35l. Nie pamiętam dokładnie ale napewno coś koło tego. Mi się udało dorwać dwa nowe. Wiec stety/niestety jeszcze wygrzewanie mnie będzie czekało. Kiedyś miałem peerless xls 30cm jakiegoś do małych obudów z dwoma membranami i był to kosmos. Był ze mna 15 lat. A przerobiłem sporo subów i tylko ten xls mnie zadowolił co prawda głównie do kina był ale wymiatał. Tak to jakieś ravemastery bsw124, intertechnik 30cm itd szybko odpadały, później (niedawno) zrobiłem 2szt visatona tiw 25cm ale stara wersja nie ta xs i niestety 25cm to nie to. Wiec wracam do 30cm ale nadal 2szt. Robię je głownie dlatego że wszystko dorwałem większość okazyjnie. 2 mivoci około 900zł obudowy grosze, wzmacniacz monacor 500zł, zostało mi dorwać lub dokupić drugi pewnie już niestety nie w takiej cenie. Ale łącznie 2 te suby wyjdą mnie około 1500zł sztuka wiec w sumie spoko. Jak mnie nie zadowolą to sprzedam te tiwy i te mivoci i wtedy zrobię coś z grubej rury bo po sprzedaży 4 subów powinno być za co :p

Zmierzyłem. Brutto ma ok 45l ale dojdzie jeszcze częściowo oklejenie obudowy matami itd myśle że realnie będzie około 38l netto (głośnik też ogromny magnes itd wiec zajmuje powierzchnię. Zmniejszyć zawsze prościej :)

A przy okazji ta poprawka o której wspominałem oraz jedna już gotowa, po oszlifowaniu, teraz lakierowanie

Załączniki

• IMG_0161.jpeg
    IMG_0161.jpeg
    382.5 KB · Wyświetleń: 29
  • IMG_0162.jpeg
    IMG_0162.jpeg
    308.7 KB · Wyświetleń: 30
  • IMG_0166.jpeg
    IMG_0166.jpeg
    260.5 KB · Wyświetleń: 21
  • IMG_0167.jpeg
    IMG_0167.jpeg
    247.9 KB · Wyświetleń: 21
Ostatnia edycja:
Tak coś około 35l. Nie pamiętam dokładnie ale napewno coś koło tego. Mi się udało dorwać dwa nowe. Wiec stety/niestety jeszcze wygrzewanie mnie będzie czekało. Kiedyś miałem peerless xls 30cm jakiegoś do małych obudów z dwoma membranami i był to kosmos. Był ze mna 15 lat. A przerobiłem sporo subów i tylko ten xls mnie zadowolił co prawda głównie do kina był ale wymiatał. Tak to jakieś ravemastery bsw124, intertechnik 30cm itd szybko odpadały, później (niedawno) zrobiłem 2szt visatona tiw 25cm ale stara wersja nie ta xs i niestety 25cm to nie to. Wiec wracam do 30cm ale nadal 2szt. Robię je głownie dlatego że wszystko dorwałem większość okazyjnie. 2 mivoci około 900zł obudowy grosze, wzmacniacz monacor 500zł, zostało mi dorwać lub dokupić drugi pewnie już niestety nie w takiej cenie. Ale łącznie 2 te suby wyjdą mnie około 1500zł sztuka wiec w sumie spoko. Jak mnie nie zadowolą to sprzedam te tiwy i te mivoci i wtedy zrobię coś z grubej rury bo po sprzedaży 4 subów powinno być za co :p

Kupić używane bardzo trudno a nowe (myślę, że nie produkowane już kilkanaście lat) w tej cenie, grzech nie przygarnąć :D

Czekam na relacje jak grają, może zmotywuje mnie to do złożenia swojego :)

Zmierzyłem. Brutto ma ok 45l ale dojdzie jeszcze częściowo oklejenie obudowy matami itd myśle że realnie będzie około 38l netto (głośnik też ogromny magnes itd wiec zajmuje powierzchnię. Zmniejszyć zawsze prościej :)

A przy okazji ta poprawka o której wspominałem oraz jedna już gotowa, po oszlifowaniu, teraz lakierowanie
Formatki sam ciąłeś?

Formatki sam ciąłeś?
Nie do końca. Maszyna to robiła :) generalnie mam dojście to cnc wielkoformatowego itd i zaprojektowałem a ze znajomym co tam pracuje rozrysowałem w programie i cnc ogarnia otwory itd. Mają nieograniczone możliwości jeśli chodzi o obróbkę drewna wiec korzystam, kiedyś sam robiłem ale już mi się nie chce. Maszyny mają taką precyzje że trudno z nimi dyskutować :p

Powrót