to jest moj pierwszy projekt zasilacza na pewno za jakis czas kupie nowe laminaty i zaprojektuje ten zasilacz od nowa uzwgledniajac wasze uwagiPatrząc na rezystory obok też pogarszają przepływ powierza i „trzymają” temperaturę niepotrzebnie, nie pozwalając mostkom się chłodzić… tym bardziej uniesienie mostków jest dobrym pomysłem. Ale trzeba w praktyce sprawdzić jaki będzie to miało realny wpływ na ich temperaturę. Same mostki też są blisko siebie wiec w sumie ograniczyłeś im przepływ powietrza w 50% - 3 z 6 boków ale nawet teraz da się je unieść a to „uwolni” 2 z 3 boków. Z bliskością ich już nic nie zrobisz.
czytalem ze zasilacz w topologii crc powinien miec ta sama pojemnosc przed rezystorem jak i po, dlatego podzielilem pojemnosc tak niesymetrycznie dol 2 kodensatory - gora jeden kondesator dalej rezystor i 3 kondensatory (czyli C C C-R-C C C ) projektant wzmacniacza rekomendowal 260 000 uf - dalem troche mniej bo 240 000 uf , rezystory za mostkiem pelnia funkcje rozladaowania kondensatorow, ta pojemnosc moze zrobic krzywde . ten jeden kondestator spinajacy szyny ma wartosc 4700 uf i ma tlumic tetnienia zasilania - tak przynajmiej tlumaczyl mi nasz Irek .i dziwne te zasilacze… z tego co widzę wychodzisz z prądem na górne pcb zaraz za mostkami a nie za kondensatorami na dolnej pcb. I jakie zadanie mają rezystory obok mostków ?
Czy na dolnym pcb jest 5 kondensatorów ? Jakoś dziwnie nie w rzędzie stoją

Aż nadto wystarczyłoby samo dolne pcb i wyjście za kondensatorami do końcówek. A to również znacznie, sporo więcej jak uniesienie mostków, obniży ich temperaturę
Myślę że mostki padną po kilkunastu włączeniach sprzętu od zera - przy pełnym rozładowaniu kondensatorów. Właśnie ze względu na zastosowaną nieuzasadnienie dużą pojemność baterii kondensatorów. A uniesienie mostków w tym wypadku im nie pomoże w niczym.
przekonamy sie o zywotnosci mostkow dam wam znac - nie wiem czemu wszystkie wzmacniacze w klasie A wymagaja takiej bateri kondesatorow na szczescie kondesatory 50 V sa stosunkowo tanie . co do mostkow mam cala torbe radiatorow od chipsetu ze zlomowanych plyt glownych - zrobie eksperymenty i dam wam znac , nie strasz mnie kupilem mostki z zapasem
Mostek prostowniczy:jednofazowy; Urmax:400V;Ufmax:1,1V;If:25A ROHS
Producent: DC COMPONENTS mam nadzieje ze troche podzialaja maksymalna temp pracy to 155 st C .
Ostatnia edycja: