• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Car audio e39

Oscyloskop znajdzie się, tylko czy musi być bardzo dokładny ? Części do zwrotki to grosze ale też nie chcę się porywać z motyką na księżyc, bo jeśli się nie da, to ja nie będę na przekór szedł.

Oscyloskop i generator do zmierzenia pasma przenoszenia. Źle kombinuję ? Wystarczy speaker workshop i potem ew. modyfikacja gotowej ?
Chciałbym osiągnąć jak najlepszy dźwięk z głośników ale w życiu nie słyszałem prawdziwego CA poza filmikami, więc nawet jeśli wyszłoby mi to dobrze albo nawet poprawnie to byłbym zadowolony.

Ostatnia edycja:
Czy naprawdę chcesz kombinować i się uczyć na swoim aucie nawet nie wiedząc jak potrafi zagrać dobrze zrobione CA. Nie lepiej zamontować sprawdzone komponenty i zwrotki nad którymi już ktoś kto zjadł na tym zęby posiedział i dopieścił nie szczędząc grosza na elementy?? To jest twój zysk i zmniejszone ryzyko niepowodzenia :)

Twój wybór ;)

Jeśli zrobisz wszystko zgodnie ze sztuką bez sztukaterii i dróg na skróty zdziwisz się bardzo jak dobrze potrafi zagrać muzyka w samochodzie.

P.S. To zestaw o którym Ci mówiłem. Kolega wystawił na Allegro.

http://allegro.pl/dls-nobelium-6-2-i6233193035.html

Jak będziesz zainteresowany to zadzwoń i porozmawiaj z nim. Bardzo uczciwy i rzetelny chłopak. Doradzi i podpowie też coś od siebie. :) powołaj się na mnie to spuści Ci po koleżeńsku z ceny. Napewno się dogadacie :)

Pozdrawiam

Super zestaw, ja bym mógł je wziąć. Od razu temat zwrotek będzie załatwiony. Teraz tylko potrzebuję wzmaka, który to ma napędzać. No i oczywiście suba.

Car audio e39

To super jak sie podoba :)

Z subów --- Jak ma byc szybko i nisko i w rozsądnej cenie to szukaj Helixa P10W - w obudowie zamkniętej 18,5l robił mega robote. Dobrze zasilony Nadaje sie i do dubstepu jak i mega szybkiej heavy metalowej podwójnej stopy :) o innych gatunkach celowo nie wspominam podając skrajne przypadki. :)

Do tego mocne jakościowe 4kanaly pokroju xeteca P4 lub coś podobnego i myśle ze bedziesz zadowolony.

Mozna zawsze isc wyżej drożej i lepiej ale nie zawsze ma to sens.

Poza tym chłopaki tez może doradza coś ciekawego :) może maja coś sensownego w swoich kolekcjach. Ja podałem Ci jeden z lubianych przezemnie setupow :)

Ostatnia edycja:
Czyli system na front juz mamy
Pora teraz dobrać dobre 4 kanały do napędzenia go i suba

Wieczorem popatrzę na Allegro i wrzucę ci jakieś propozycje

Trochę mnie naszły wątpliwości. Nie lepiej wziąć tańsze głośniki i procesor dźwięku ? Szkoda dać 1600 za głosniki, które mogą nie rozwinąć skrzydeł. Chyba, że moje obawy są błędne

Dobra pasywka z klasowymi głośnikami zagra lepiej od słabych glosnikow i słabego/średniego procesora.

Niestety.
Procesor nie jest lekiem na całe zło. I słabszej jakości przetwornikow nie naprawi. A nawet moze duzo zepsuć.
Ja teraz u siebie mam hybrydę czyli ciecia pasywne plus czasy z procka.

Za jakis czas możesz dolorzyć procka i dodatkowy wzmacniacz na Tw jak nabierzesz apetytu na gonienie króliczka.

U Ciebie najsłabszym ogniwem i tak będzie ori jednostka. Możesz trochę naprawić sytuacje wyciągając z niej "światełko" i montując jakiegoś sprytnego DACa. Jest sporo fajnych wynalazków. Jest wiele opcji prowadzących do celu.

Ale jakiś punkt wyjścia wypadało by mieć w aucie w postaci jakościowego któregoś z komponentów. Łatwiej pózniej "dociągać" powoli resztą klocków do tego eliminując najsłabsze ogniwa.

Decyzja należy do Ciebie. To Ty na codzień będziesz tego słuchać i odczuwać z tego przyjemność bądź rozgoryczenie. Osobiście trzymam kciuki żeby było to pierwsze.

Najprostszym wyjściem z tej sytuacji jest wymiana radia na takie z procesorem
To koszt ok 500zl
Za tyle kupisz juz fajne radio ze wszystkimi możliwymi ustawieniami
Posiadają aktywna zwrotnice do ciecia sub-woofer i czasy dla usystematyzowania sceny dźwiękowej
Fujutsu ten Eclipse CD 8445
Alpine 33, 35, 53, 55

Czesto tak sie robi właśnie w BMW.

Montujesz radio w schowku lub np w miejscu popielniczki. W e39 jest tez fajne miejsce po lewej stronie kierownicy. Na dole deski jest kieszonka ktróra można lekko poszerzyć i zamontować zwykle radio.

Łukasz wymienił pare fajnych radyjek w tym jedno nieznane ale bardzo dobre i rzadko spotykane (Eclipse) . Jak gdzieś uda ci się upolować to naprawdę fajna propozycja. Wygląd "widowiskowy" albo sie podoba albo nie ale granie jest na wysokim poziomie :)

W sumie mógłbym się pokusić. Ew. ori radio wywalić i wstawić coś podobnego. Jest to możliwe do 1500zł ? Wtedy nie muszę montować dodatkowego radyjka. Widziałem dynavin, tylko czy to nie będzie grało gorzej od tego co teraz jest ?

Car audio e39

Te wynalazki 2din co sa na Allegro za 1500 pln dedykowane do np BMW sa dostępne bezpośrednio z aliexpress za 200$ z darmowa wysyłką.

Wiec to również jest jakaś opcja. Ale nie wiem ja to gra. Wyglada ładnie jest funkcjonalne ale czy gra??

Jak chcesz cos tego pokroju to juz lepiej zostaw co masz :D

Z tego co wiem to Wasylwek gustuje teraz w nakamichi a clipsa juz dawno puścił
I cieżko go bedzie w Polsce spotkać

Powrót