Racjonalny jaja sobie robisz i się przy tym świetnie zapewne bawisz :biggrin:
Mam nadzieję, że przyjmiesz to bez obrazy, ale jako bardzo prawdopodobny stan faktyczny.
Ja się nie obrażam. Dyskutujemy.
Masz takie niskie zdanie o mnie że się obrazę bo mamy inne poglądy ?
Tylko czytaj to co pisze ze zrozumieniem
Znowu mnie nie czytasz. Wszystkie parametry nie te wybrane.
Wszystkie. Jestem wstanie określić całkowity błąd między wejściem a wyjściem.
Nie podaje Ci że THD na2kHz ma 0.02% Podaje Ci że
całkowity błąd wprowadzony przez wzmacniacz ma 0.02%.
Co jeszcze chcesz ?
Nie ma sensu, żeby to ochłodziło nasze forumowe relacje
Ale spokojnie dyskutujemy. Nie masz chyba nic przeciwko głuchym ? :biggrin:
Na przykład Yoshi_80 przesłuchał pewnie setki głośników i dziesiątki wzmaków i prezentuje stanowisko podobne do mojego. Rozumiem, że on też ma omamy i sobie wmawia? Nie, on nie neguje logiki. I słyszy.
Może nie przesłuchałem tyle głośników co
Yoshi ale trochę słuchałem
Nie twierdzę że głośniki grają jednakowo.
Ale wzmacniaczy na pewno zbudowałem więcej niż
Yoshi
I też nie twierdze że wszystkie grają tak samo.
Czy przeczytałeś mój 1 post z tego tematu ?
Twierdze jedynie, że nie zawsze grają różnie i, że da się się zbudować wzmacniacz który wprowadza błąd mniejszy niż możliwości naszej percepcji i nie jest to trudne. Robiono to już w latach 70.
Uważam też (co zostało udowodnione) że bez wyeliminowania sugestii nie da się ocenić brzmienia sprzętu.
No to argument po niżej pasa. Nie obraź się ale na miarę nadredaktora W.P.
y nie słyszysz, więc będziesz chciał mi wmówić, że z tego powodu ja też nie słyszę?
! Otóż wyobraź sobie, że miałem okazję. I tak, słyszę różnicę. I tak, robiłem to już gdy miałem lat kilkanaście i słyszałem, nie wiedząc jeszcze wtedy nawet o audiofilskich bajkach, ani o jakichkolwiek testach. I słyszałem!
Ale ja też słyszę bez wyeliminowania sugestii ! Na litość Boską też słyszę ! Czy to takie trudne ?
Każdy usłyszy jak nie wyeliminujesz sugestii . To chyba jest oczywiste i o tym pisałem.
Jak ją wyeliminujesz to albo słyszysz różnice dalej bo rzeczywiście jest i można to zmierzyć lub znaleźć skąd ta różnic się bierze.
Albo nie słyszysz czyli jej nie ma.
A to ze onej nie wiedziałeś i nie wiedziałeś o audiofilskich bajkach - no wybacz zarzucasz mi brak logiki.
Nie jesteś wstanie pojąć że tak działa nasz umysł ? Tak działa i już trzeba to przyjąć do wiadomości zrozumieć i zaakceptować.
Zaklinanie rzeczywistości nic nie zmieni .
Ja też robię takie testy. I słyszę w nich zmninę prądu spoczynkowego wzmacniacza z 20 na 150mA.
Słyszę wymianę lampy 6n6p na zużytego knota ECC88. Słyszę różnice jak zamiast lampy włożę tranzystory.
Słyszę jak mi wzmacniacz się wzbudza.
I wszystkie te zmiany wychodzą na pomiarach !
A niby czegoś nie mierzę. Pewnie że wielu rzeczy nie mierzę bo nie mam czym
Ale jak bym miał to bym mierzył
Ja nie wierzę w ślepe testy bo człowiek to nie maszyna, nie jest w stanie siąść i powórnwać np 5 podobnych wzmaków jeden po drugim. Jak ktoś to robi i twierdzi, że robi to dobrze to ja mu nie wierze.
Ale nikt Ci nie każe tego robić ! Przecież test ABX różni się od jawnego tylko tym że nie widzisz co gra !
Niczym więcej. absolutnie niczym.
no bez jaj. Prężcież możesz zrobić sam na luzie bez stresu. Nikt Cię za to do więzienia nie wsadzi ani jedynki nie postawi
Nie. Czemu źle ? jak mu się ten gorszy podoba to niech słucha. Ale przynajmniej wie w jakim kierunku ma iść .
To nie jest żaden argument. sugestia - coś zmieniłeś więc słyszysz różnice.
Ale żebyś my się dobrze zrozumieli.
Yoshi ty wykonując n zwrotnic i drugie n^n pomiarów wiesz na co zwracać uwagę wytrenowałeś uchu. Masz doświadczenie. Widziałeś pomiar i potrafisz te rzeczy powiązać i zauważyć gołym uchem to na co inni nie zwrócą uwagi.
Nie oczekiwałbym od człowieka ze w ciagu 15 minut znajdzie różnice między sprzętami które pomiarowo różnia sie na poziomie ułamków %
To też
gadanie ABX fobów. Nasza zdolność koncentracji gwałtownie się pogarsza po 0.2s. Jak nie usłyszysz na krótkich próbkach to raczej nie usłyszysz w ogóle.
Sam wiesz że wystarczy zmienić położenie mikrofonu (ucha) a charka się może znacznie zmienić. Uwzględnij jeszcze COMB filtr który tworzy się w pomieszczeniu.
Różnice możesz słyszeć bo zmieniłeś pozycję odsłuchową

Sam pewnie masz optymalnie ustawione swoje kolumny, ustawiony wygodny fotel i mocno byś się wkurzył jak by Ci ktoś zrobił przemeblowanie