• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

wyczytalem na tym forum, ze "nowoczesne" zelazka sie nie nadaja, dlatego pojawilo sie moje zapytanie. Ot co.
Wątpię aby nowoczesność miała wpływ. Głównie chodzi przecież o rozgrzanie kleju. Może faktycznie nowe żelazka sie nagrzewają mocniej i szybciej ale wtedy regulacja temperatury załatwia sprawę.
To jaki fornir waszym zdaniem jest najłatwiejszy do klejenia ?
Nigdy nie miałem problemu z orzechem, elastyczny i plastyczny, no chyba że trafisz sękaty to będzie trudniej położyć w tym miejscu. Ogólnie kieruj się zasadą - ładny to biorę.

Stare zelazka dzieki duzej masie i sporym kawale zelaza, ladnie oddaja cieplo i maja jego zapas. Dlatego lepiej kupic stare zelazko za grosze na jakims targu czy komisie niz kupic nowe.

Hmm wydaje mi się, czy poznikały posty kolegi bingant odnośnie fornirowania "próżniowego" ?

Sprawiłem sobie pompę próżniową"do zabawy" (jest w drodze) i tu pytanie gdzie zamawiać osprzęt do niej ?

Worki jak rozumiem można w ogrodniczym, ale jak z wszelkimi złączkami/wężami/rurami/przyssawkami/zworami/etc ? Ktoś ma jakieś rozsądne cenowo propozycje ?

zawór wentyl musisz mieć montowany odwrotnie, zawór w środku worka.

- - - - - aktualizacja - - - - -

a nie możesz dać zaworka na wężu, wtedy manualnie zakręcisz go sobie, a potem wyłączysz pompę.

Tak, no właśnie nie testowałem.. ani worków, ani czasu. Na pewno jest dość mała i zgrabna, jak przyłożysz palec do króćca to jakoś ogromnej siły nie czuć, ale myślę że po przesmarowaniu będzie dobrze. tam jest tłoczysko i kuleczka jako zaworek. w zestawie masz kubeczek z częściami zamiennymi. filtr, ta kołka właśnie i tubeczka smaru czy oleju. I gniazdo trzeba przerobić bo jest jakieś dziwne, ale pasuje zwykłe IEC. trzeba tylko podmienić.
Pompy to dość chodliwy towar sie okazuje, jak będzie za słaba to myślę że sprzedaż łatwo. A jak nie pompe to silnik z przekładnią kontową na pewno :P

Ja uzywam pompki prozniowej z agregatu lodowki. Sluzy mi do innych celow, ale jako sama pompa do fornirowania te by sie nadala. Kwestia tylko kilku zaworkow i wezykow o odpowiedniej srednicy.
ghgbriwgovjhwox81nso_1424826234.jpg

Panowie piszcie kto używał danego sprzętu, a nie co by się nadawało. Coś mi się nie chce wierzyć że małe pierdziawki wystarczające podciśnienie aby ścisnąć fornir.

Ja używałem pompki z agregatu również, tyle tylko że do pompowania kół, jak to się ma do odsysania to już do rozkminki, ale już przy 3-4 barach kompresor pluł olejem. Nie wiem czy to nie za słaba zabawka do fornirowania.

Ile razy prosić o modele w poście? Linki Wam wygasną i gówno warte będą te wątki jak ktoś będzie czegoś szukał.

Powrót