LuSzTi,
Co do Usherów to się nie wypowiem bo ich nie słuchałem ale opinie na forach zbierają dobre więc jeśli cena atrakcyjna...
Co do wytłumień, o których pisałeś troszkę wcześniej.
Nie wiem czy Ty je chcesz zastosować jako wytłumienia do obudowy? Jeśli tak to obawiam się, że mogą się nie sprawdzić. Te "maty/panele", które pokazałeś, pewnie dobrze zdają egzamin jeśli chodzi o nieprzepuszczanie dźwięków na drugą stronę - czyli np w przypadku chęci odizolowania pomieszczenia od reszty otoczenia. W TL'ce jednak chodzi o coś innego. Tutaj dobrze sprawdzają się wytłumienia o mniejszej gęstości, które pochłaniają fale dźwiękową o wyższych częstotliwościach a na tej z niskiego pasma nie robią większego wrażenia (to znaczy nie wiem czy tak jest od strony fizyki ale wyciągam takie wnioski z jakiegoś tam, mniejszego lub większego, doświadczenia). Mam w miarę dokładnie przetestowane:
- gęsty i zbity, zielony filc tapicerski (taka przeszywanka ~8mm), który coś tam tłumi ale nie daje ciekawych efektów (chyba, że w "powyginanej" linii ale tutaj zachodzą trochę inne zjawiska niż w takiej "tam i z powrotem") - z tej perspektywy "Absorbery dźwięu" raczej odpadają
- "ovatę" tapicerską, która bardzo dobrze radzi sobie z częstotliwościami powyżej 200Hz (zależy jeszcze od gęstości jej upakowania) ale w związku z tym, że zajmuje nam przekrój tunelu to tłumi również jego efektywność w całym paśmie
- gąbkę "kolczastą", która sprawdza się jednak najlepiej bo, nie zamykając światła tunelu, osiąga bardzo dobre efekty tłumieniowe praktycznie od ~150Hz w górę
Tak więc z tymi wytłumieniami "od gościa z Liroja" to bym jednak uważał bo nam, "transliniowcom"

, może jednak o coś innego chodzić.
---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post o 23:44 ----------
Generalnie, z ostatnich doświadczeń, stwierdzam, że kluczem do sukcesu może być (ale jeszcze nie wiem czy jest faktycznie na sto procent

) "gąbka kolczasta" na ściankach tunelu, ale bez zamykania jego światła, plus ovata otaczająca głośnik od strony jego bebechów. Do tego kombinacje z przekrojami, długościami, "wygibasami" tunelu oraz offsetem głośnika - niby nadal multum kombinacji ale co do wytłumienia to już jakiś tam punkt zaczepienia jest.