Pomiar wytrzymalosci mocowej w warunkach domowych jest faktycznie mocno problematyczny, wlasciwie niewykonalny. Jedyne co mozemy zbadac to to, kiedy glosnik wypluje swoja membrane, lub czy glosnik w danej obudowie przy danej czestotliwosci wiecej pompuje membrana czy mniej. Oczywiscie to jest bardzo zgrubne pisanie, bo wytrzymalosc mocowa tyczy sie calego pasma, a nie tylko jego wybranej czestotliwosci.
Nie miałem nigdy okazji posłuchać poprawnie zaprojektowanej TL'ki (no... z wyjątkiem tej mojej dla AWX'a ), nie mówiąc już o konstrukcjach PMC czy innych "uznanych" producentów jednak ich projekty nie są dla mnie wyznacznikiem "jedynej dobrej drogi".
Dla mnie to jest jednak wyznacznik poniewaz ludzie, ktorzy zjedli zeby na TL stosuja takie wlasnie przekoroje dla swoich topowych konstrukcji. Nie moge negowac takiego wyboru, poniewaz ich wybor jest poparty setkami pomiarow, badan, prototypow. To co my tutaj robimy to kropla w morzu i powinnismy pokornie czerpac wiedze z czyjejs pracy. Dla mnie George Augspurger, Peter Thomas czy Irving "Bud" Fried to guru tematu linii transmisyjnych i nie ukrywam, ze wiele czerpie z ich prac. Oczywiscie sa jeszcze inni zasluzeni konstruktorzy, ale nie o to chodzi zeby tutaj wymieniac cala liste
Piszesz również o związku wytrzymałości mocowej z offsetem (im większy tym gorzej, jak rozumiem) oraz z stopniem zwężania tunelu (również im bardziej tym gorzej). No akurat w moim projekcie te dwa zjawiska nie są ekstremalnie duże. Offset ograniczyłem do minimum a wynikające z niego (z jego większej wartości) korzyści uzyskałem poprzez wycięcie dziury w przegrodzie. Zwężanie tunelu też mam całkiem standardowe.
Chodzi o to, ze najwieksza wytrzymalosc mocowa posiada tradycyjna prosta rura z glosnikiem na jej poczatku. Nastepnie laczenie roznych wariantow jak np offset z linia o duzym Sd na poczatku i malym Sd na koncu nie jest najlepszym rozwiazaniem. W obudowach z offsetem zaleca sie stosowac proste tunele, badz o niewielkim Taper. Co prawda George Augspurger zalecal na poczatku tunelu Sd nawet x5 lecz nigdy w polaczeniu z offsetem. Tak samo jak polaczenie offsetu z komora sprzegajaca jest bezcelowe.
Piszesz również o problemach (dla właśnie wytrzymałości mocowej głośnika) wynikających z mocnego tłumienia pracy wylotu tunelu - u mnie tunel jest mocno tłumiony tylko w pierwszej połowie długości (gąbka + ovata) a reszta ma spory prześwit (tylko gąbka zajmująca przy samym wylocie ~połowę powierzchni przekroju). Wiem, że wyciągasz te wnioski (o mocnym tłumieniu mojego tunelu) z pomiarów, które gdzieś tam zamieściłem w innym temacie (wykres tunelu sporo poniżej wykresu NearField głośnika) ale ja jednak podchodzę do nich z pewnym dystansem bo wszystko zależy od tego, jak blisko głośnika albo ujścia tunelu umieszczę mikrofon więc nie jest to dla mnie jakoś mocno wiążące - dlatego właśnie poza sumą tych pomiarów do wykresu wstawiłem dodatkowo składniki tej sumy (ja te pomiary traktuję jednak nieco poglądowo).
Zatem powinienes sie w kwesti pomiarow zgodzic na pewne reguly i sie ich trzymac. Jesli kazda TL bedziesz mierzyl inaczej, z innej odleglosci to nigdy te pomiary nie beda wiarygodne. Musisz trzymac sie pewnego schematu, ktory powinienes juz dawno sobie wypracowac. Przeciwnym wypadku Twoje pomiary beda mialy mala wartosc pomocnicza, bo jak sie do nich ustosunkowac, skoro nie podajesz metody pomiarow i jeszcze sam je stale zmieniasz?

To jest bardzo wazne, poniewaz wlasnie tutaj mozna popelnic najwiecej bledow. Szczegolne znaczenie ma tutaj sytuacja kiedy przy pomiarze kanalu mikrofon zbiera czesc sygnalu z glosnika i bardzo czesto dochodzi do przeklamania pomiarow. Objawia sie to zazwyczaj zwiekszona pasmem sredniotonowym na wykresie od 200hz do 800hz. Wystarczy wprowadzic glebiej mikrofon w tunel aby sie przekonac jak pomiar moze byc zafalszowany. Nastepnie na etapie sumowania pomiarow w programie wychodza rozne dziwy, ktore w rzeczywistosci nie maja miejsca. Dlatego radzilbym z pewnym dystansem podchodzic do sumowania charakterystyki glosnika i portu w programie.
I ostatnia sprawa. Jeśli chodzi o symulacje w różnych programach - czy to HornResp czy LSPCad (nie wiem czy pisownia odpowiednia...) - no mam tutaj spory dystans jednak... Owszem, pokaże mi to czy głośnik jest w stanie osiągnąć 40Hz czy zaliczy mocny spadek już przy 50Hz ale co do końcowych wrażeń dźwiękowych to jestem jednak nieco sceptyczny... Ja np na pomiarach obudowy "dół/góra" i "śliamak" miałem praktycznie takie same wykresy (impedancja, NearField, Port - suma tych dwóch ostatnich) a brzmiało to zupełnie inaczej - może to kwestia czegoś w okolicach zniekształceń?... Nie wiem, nigdy ich nie mierzyłem.
Symulacja jest wlasnie po to, zeby przewidziec jak zachowa sie glosnik w tunelu, po to zeby nie robic bez sensu kilku prototypow dla glosnika, ktory i tak nie zagra jak trzeba. Oczywiscie zadna symulacja nie powie nam jak kolumna bedzie brzmiec. Tak samo jak idealnie rowne pasmo wcale nie mowi nam jak zagra caly zestaw. Trzeba sluchac, nie ma innego wyjscia.
Nie jest problemem wykonanie poprawnej TL na podstawie symulacji, oczywiscie nalezy miec pewna wiedze w tym temacie. Zupelnie zielonym zostaje tylko kopiowanie sprawdzonych konstrukcji. Jednak symulacja jest bardzo pomocna w konstruowaniu. Technicznie i pomiarowo kolumna bedzie poprawna, ale brzmienie wcale nie musi sie nam podobac. Jak z reszta bywa z innymi obudowami.