• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Fountek FW168 + Fountek NeoCD1.0

Jest mi przykro, ale zestawienie FW168 + Seas nie powstanie z prostej przyczyny - nie mamy w ofercie głośników Seas :)
Projekt FW146 + NeoCD1.0 jest bez problemu dostępny, moim zdaniem jest to dobre połączenie. Kolumny potrafią zaskoczyć detalicznością i szczegółami, przy czym nie są ostre.

Niedługo pojawi się projekt do FW168 + NeoCD1.0, prawdopodobnie też FW168 + NeoCD3.0.

Staram się też namówić P. Witolda na 3-way na Fountekach, ale z tym trzeba trochę poczekać ze względu na brak czasu oraz natłok innych zajęć i obowiązków.

PS. Mam na imię Karol :)

Pozdrawiam...

Witam,

Myślę że zwrotnica do zestawu Fountek FW168 + NeoCD1.0 powinna się pojawić do końca miesiąca. Właśnie trwają pierwsze odsłuchy na prototypowej zwrotnicy.

Coś mi się zdaje, że userzy zechcą żenić ze 168'ką wszystkie popularne tweetery.
I najlepiej, żeby zwrotki zaprojektował Pan Witek ;)
Ale jeśli już "lobbujemy" loudspeakershop, to miło by było aby w ofercie była konstrukcja z 9930/9950. :>

Zwrotnica do FW168 + NeoCd1.0 po kilku drobnych poprawkach, kilku ponownych pomiarach i zabiegach kosmetycznych jest juz na ukończeniu. Potrzebujemy jeszcze kilka dni. Kolumny tak mi się podobają że napewno zagoszczą u mnie w domu :)

Prawdopodobnie powstanie do tych monitorów modół niskotonowy, który będzie dostawką pod monitor i razem stworzą kolumnę podłogową 2,5 drożną. Mam nadzieję że wiadomo o co chodzi :)

Czy oznacza to, ze monitorom brakuje niskich tonow? Jak z zejsciem? Nie spodziewam sie coprawda telepania meblami, ale milo byloby wiedziec jak sie nastawiac :)

Wręcz przeciwnie, monitory grają naprawdę dobrym i niskim basem. Proszę nie szukać drugiego dna, bo go tam nie ma :) Poprostu w łatwy sposób, z monitorów będziemy mogli sobie zrobić podlogówkę.

Zapraszam na odsluch do salonu w Wejherowie.

Czy można wiedzieć jak ta kolumna na fw168 z neocd1.0 radzi sobie w porównaniu z konstrukcją na tym samym tweeterze i fw146 w roli midwoofera?

Domyślam się, że będzie niżej schodzić, ale jak ze średnicą, czy odstaje jakościowo? Z chęcią usłyszałbym Pańskie odczucia jako, że odsłuchiwał pan oba monitorki :)

Trudno jest pisać o brzmieniu, każdy ma swoje upodobania i przyzwyczajenia.

W obu konstrukcjach średnica stoi na podobnym poziomie jakościowym, jednak w przypadku większej konstrukcji, ze względu na niżej schodzący bas średnica wydaję się być bardziej wypełniona. Za to w przypadku FW146 można mieć wrażenie większej szczegółowości. Ale różnice te są minimalne i słyszalne dopiero w bezpośredniej konfrontacji.

Głośniki zaskoczyły nas bardzo pozytywnie pod względem jakości w stosunku do ich ceny.

Dziękuję serdecznie, w takim razie czekam na zwrotnicę bo komplet głośników już mam.

Pozdrawiam,

Andrzej

Ale schematu na razie niet...
Czy te kondy MKP da sie zastapic np MKT? Jaka bedzie roznica (slyszalna) miedzy cewkami rdzeniowymi a powietrznymi w tym przypadku?

---------- Post dodany o 01:20 ---------- Poprzedni post o 01:10 ----------

A zreszta... moze to glupi pomysl...
W kazdym razie na forum zwiazanym z loudspeakershop nie ma jeszcze finalnego projektu.

Ale schemat mozna sobie latwo rozrysowac ;) Dla mnie ta konstrukcja nie ma prawa bytu ale w przyszlym tygodniu wybiore sie na odsluchy to zdam relacje :p Musze tylko moja lampucere doprowadzic do stanu transportowalnosci.

Dzisiaj będę w Akkusie. I tak muszę zakupy zrobić :) Przy okazji zrobię sobie mały odsluch :)

---
- Sent from my iPad using Tapatalk

Karol i pharoh czekam na wasze relacje, bo nie wiem czy robić ten projekt czy brać się za coś innego...

Powrót